iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kazakistan_mutfağı
Kazak mutfağı - Vikipedi İçeriğe atla

Kazak mutfağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kazakistan mutfağı sayfasından yönlendirildi)

Kazak mutfağı, Kazakistan'ın mutfağıdır ve geleneksel olarak koyun eti ve at eti ile çeşitli süt ürünleri üzerine yoğunlaşmıştır. Yüzlerce yıldır Kazaklar, koyun, deve ve at yetiştiren çobanlardı ve bu hayvanları ulaşım, kıyafet ve yemek amaçlı kullanmaktaydılar.[1] Pişirme teknikleri ve başlıca içerik ülkenin göçebe yaşam biçiminden büyük ölçüde etkilenmiştir. Örneğin, çoğu pişirme tekniği, yiyeceklerin uzun süreli korunmasını amaçlar.Etin uzun süre dayanması için tuzlama ve kurutma teknikleri yaygındır. Göçebe yaşam tarzında saklayabilmesi daha kolay olduğu için ekşi süt tercih edilir.[2]

Et her zaman Kazak mutfağının ana malzemesi olmuştur. Kazak mutfağında etin hazırlanmasında kullanılan birçok farklı teknik vardır. Geleneksel Kazak yemeklerinin temel tekniği kaynatmadır. At ve koyun eti en popüler et türleridir. Çoğunlukla kaynatılarak hazırlanmış, büyük, kesilmemiş parçalar halinde servis edilirler. Kazaklar, kesmeyi düşündükleri atlara özellikle özen gösteriyorlardı. Onları diğer hayvanlardan ayrı tutuyor ve onları çok besliyorlardı. Çoğu zaman atlar şişmanladıkları için hareket etmekte zorlanır hale gelirlerdi.[3]

Preparation of a meal in Kazakhstan
Keş

Geleneksel içecekleri fermente edilmiş kısrak sütü (kımız)[4] deve sütü(shubat),[5] inek sütü (airan), koyun sütü ve bunların ürünleri olan kaymak (ekşi krema), katık, (ayran), keş (peynirin kurutulmasıyla ya da peynir altı suyuyla top haline getirilmiş çökelektir.) ve irimshik (keş'in top haline getirilmemiş halidir. O da bir ekşi süt ürünüdür.)[6] Bu içecekler geleneksel olarak ana yemekle birlikte tüketilirdi. Ancak yemekler genellikle kımızla biterdi, sonra da çay içilirdi. Yaz aylarında Chal/Shubat, Adai Kazaklarının temel içeceklerinden biridir.[7] Siyah çay İpek Yolu'nun kuruluşundan sonra Çin'den geldi ve geleneksel olarak ana yemekten sonra tatlılarla tüketildi. Günümüzde neredeyse diğer geleneksel içeceklerin yerini almıştır ve her yemeğe çay eşlik etmektedir. Köklerini yüzyıllar önce göçebelerden alan çay seremonisi, Kazakistan'da özel bir sofra ritüelidir. Kazak çayı tipik olarak sütlü veya kremalı olan demli siyah çaydır. Kazakistan'da çay tüketimi dünyanın en yükseklerinden biridir - kişi başına yılda 1,2 kilogram. Karşılaştırmak gerekirse Hindistan'da çay tüketimi kişi başı 650 gramdır.

En yaygın geleneksel tatlılar baursak, (pişi) shelpek, shek-shek (Tatar adıyla chack-chack olarak da bilinir) ve zhent'tir.[8] Göçebe koşullarda bir kazanda hazırlanmaları kolaydır ve bugün geleneksel olarak herhangi bir kutlama masasında kesinlikle bulunurlar.

  1. ^ "Kazakhstan," Food in Every Country, 28 Aralık 2016 http://www.foodbycountry.com/Kazakhstan-to-South-Africa/Kazakhstan.html 20 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Kazakhstan food and national meals". aboutkazakhstan.com. 7 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2017. 
  3. ^ "National dishes and meals: Kazakh culture and national traditions". Kazakhstan.orexca.com. 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Archived copy". 22 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  5. ^ "Archived copy". 9 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  6. ^ "Archived copy". 10 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  7. ^ Ishchenko et al., Osobennosti selskogo khoziaistva Adaevskogo uezda. Materialy komissii ekspeditsionnykh issledovanii. Issue 13, Leningrad, Izdatelstvo Akademii Nauk SSSR, 1928, p. 146.
  8. ^ "Жент. Казахский десерт". Vkusitsvet.ru. 3 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]