iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Kâfur
Kâfur - Vikipedi İçeriğe atla

Kâfur

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kâfur, mumsu, kokulu, yanıcı ve şeffaf olan bir katıdır.[1] Kimyasal formülü C10H16O olan terpenoid olup kâfur ağacı odununda doğal olarak bulunur.[2] Kâfurun en büyük kullanım alanı plastik katkı maddesidir. Ayrıca, bu maddenin deriyle temas ettiğinde ferahlatıcı etkisi olup bundan dolayı acıyı azaltmak için de kullanılır. Ayrıca, öksürtücü etkisi de vardır.

Her ne kadar birçok kullanım alanı olsa da, toksik bir madde olduğundan, düşük miktarlarda bile yutulması zehirlenmelere neden olabilmektedir. Kâfur ile (koku, tat, görüntü olarak) aynı fiziksel özelliklere sahip olsa da, kimyasal olarak farklı olup Hint mutfağı içinde yer alan Pachai Karpooram adındaki yiyecek, kâfurla karıştırılmamalıdır.

Kullanım Alanları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Plastikleştirici

[değiştir | kaynağı değiştir]

Selüloit bazlı plastik kırılgan olduğundan, kâfur plastikleştirici olarak eklenmektedir.

Eskiden Araplar tarafından parfüm olarak kullanılmıştır.[3]

Gıda Tatlandırıcısı

[değiştir | kaynağı değiştir]

15. yüzyıldan kalma bir dondurma tarifinde kâfur ana maddelerden biriydi. Ayrıca, antik Avrupa'da tatlılarda kullanılmıştır.[4] Günümüzde ise, sağlık nedeniyle gıdalarda kâfur yerine tat olarak ona benzeyen Pachai Karpooram kullanılmaktadır.

Halk arasında böcekleri öldürdüğüne inanıldığından naftalin yerine kullanılmıştır. Ayrıca, koruyucu etkisinden dolayı mumyalamada kullanılmıştır.

  1. ^ Mann JC, Hobbs JB, Banthorpe DV, Harborne JB (1994). Natural products: their chemistry and biological significance. Harlow, Essex, England: Longman Scientific & Technical. ss. 309-11. ISBN 978-0-582-06009-8. 
  2. ^ "Rosemary". Drugs.com. 14 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2016. 
  3. ^ Groom, N. (2012). The Perfume Handbook. Springer Netherlands. ISBN 978-9-401-12296-2. 
  4. ^ Nasrallah, Nawal (2007). Annals of the Caliphs' Kitchens: Ibn Sayyâr al-Warrâq's Tenth-century Baghdadi Cookbook. Islamic History and Civilization, 70. Leiden, The Netherlands: Brill. ISBN 978-0-415-35059-4.