Hermann Jónasson
Hermann Jónasson (d. 25 Aralık 1896 – ö. 22 Ocak 1976), iki kez İzlanda Başbakanı olan, İlerleme Partisi'nden bir İzlandalı siyasetçi.
İzlanda tarihinin en zor zamanlarından biri olan 28 Temmuz 1934-16 Mayıs 1942 tarihlerinde ilk başbakanlık görevini yaptı. Savaş öncesi yıllarda da İzlanda'nın diplomatik duruşuna ilişkin Nazi Almanyası ve Birleşik Krallık'ın sürekli baskıları ile uğraşmak zorunda kaldı. II. Dünya Savaşı başladıktan sonra, Danimarka'nın Alman işgali ile iki ülke arasındaki bağlarını kopardı. Daha sonra, İngilizler 10 Mayıs 1940'ta İzlanda'yı işgal ettiler.
ikinci Başbakanlık dönemi 24 Temmuz 1956'dan 23 Aralık 1958'e kadar sürdü. 1956 seçimlerinde İlerici Partisi ve Sosyal Demokrat Partisi güçlerini birleştirdi ve "Korku-İttifakı" diye bilinen bir seçim ittifakı kurdular. Seçimlerden sonra "Korku-İttifakı", Halk İttifakı ile koalisyon kurdu. Bu, İzlanda'nın ilk solcu hükûmetiydi ve bu hükûmet baştan beri sorunlar yaşayarak, ABD ve diğer NATO müttefiklerinin göreceli düşmanlık ve güvensizliği içinde boğuldu.
Hermann, (Althing'in Sosyalist üyesi olarak) çok güçlü bir irade ve sık sık sıcak huylu bir adam olmasıyla bilinirdi. Siyasi işçiler ve rakiplerinin büyük saygısını kazanmış ve İzlanda'nın 20. yüzyılın en büyük politikacılarından biri olarak hatırlanır.
1980'lerde İzlanda Başbakanı olan Steingrímur Hermannsson'un babasıydı. Torunu Guðmundur Steingrímsson, 2009 yılında Althing'e seçildi.
Ölümünden yıllar sonra, 2007 yılında Hermann, tartışmalara konu oldu. Bir kamu görevlisi olarak görev yaptığı yıllarda, evlilik dışı bir çocuğu olduğu iddia edildi. Ludvik Gizurarson adında bir avukat, Hermann'ın gayrimeşru oğlu olduğunu birkaç yıldır iddia ediyordu. Yasal savaşlardan birkaç yıl sonra, Ludvik'in DNA testi davası olumlu çıkmıştır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]İzlandalı siyasetçi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |