iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Etnokrasi
Etnokrasi - Vikipedi İçeriğe atla

Etnokrasi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Etnokrasi, ülke yönetiminin baskın olan etnik grubun kontrolünde olduğu ve bu kontrolün yönetimdeki grubun çıkarlarını ilerletmek için kullanıldığı sosyolojik, siyasal veya toplumsal sistemdir. Bu yönetime sahip ülkelerde yönetim organları orantısız bir şekilde baskın grubun kontrolü altındadır[1] ve azınlık grupların çıkarları ile çatışmalar meydana gelmesi olasıdır. Bu durum sadece tek bir etnik grup ile olabileceği gibi (mono etnokrasi), bazı ülkeler "poli etnokratik" olarak sınıflandırılmıştır. Bu çoklu etnokrasi durumunda genellikle iki etnik grup yönetimde baskın olurken, yönetici kişinini etnik kimliği aynı zamanda politik kimliğinin göastergesi olmaktadır. Politik sistemde Valonyalı Fransızca konuşan Valonlar ile Flandreli Felemenkçe konuşan Flamanlar gibi sadece iki grubun baskın olduğu ve bu politik sistemin iki grup arasında şekillendiği Belçika gibi ülkeler poli etnokrasi olarak tanımlanmıştır.[2]

İsrail,[3] Letonya,[4] Estonya ve Türkiye[5] çeşitli akademisyenler tarafından etnokratik veya etnokratik demokratik ülkeler olarak gösterilmektedir. Güney Afrika'daki Apartheid yönetimi ise bir azınlığın yönettiği etnokratik devlete örnek teşkil etmektedir.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Yiftachel, O. (1999) '"Ethnocracy": the Politics of Judaizing Israel/Palestine', Constellations: International Journal of Critical and Democratic Theory, Vol. 6: 3: 364-90
  2. ^ Howard, L. M. (2012). "The Ethnocracy Trap". Journal of Democracy. 23 (4). ss. 155-169. doi:10.1353/jod.2012.0068. 
  3. ^ Rosen-Zvi, Issachar (2004). Taking space seriously: law, space, and society in contemporary Israel. Ashgate Publishing. ISBN 978-0754623519. 
  4. ^ Discrimination against the Russophone Minority in Estonia and Latvia 4 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. — synopsis of article published in the Journal of Common Market Studies (November 2005)
  5. ^ "The Uneasy Democratization of Turkey's Laic-Ethnocracy" (PDF). 21 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019.