iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Cameo
Cameo görünüm - Vikipedi İçeriğe atla

Cameo görünüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Cameo sayfasından yönlendirildi)
Yönetmen Tülay Eratalay cameo sahneleri üst soldan başlayarak saat yönü tersine: 1972 Bir Yılbaşı Hikâyesi-1995 Öyle Bir Şey ki-1998 Yazılar Filmatik-2005 Sanatçının Ölümü

Cameo görünüm veya kısaca cameo; oyun, film, video oyunu, televizyon gibi gösteri sanatlarında insanlar tarafından çok bilinen birisinin kısa süreyle görülmesine denir. Sinema filmlerinde Alfred Hitchcock cameo rollerde öncü olmuştur.[1] Son dönem yönetmenlerinden Quentin Tarantino da cameo rollerde ismi sayılabilecek yönetmenlerdendir. Cameo sözünün İngilizce anlamlarından biri de süsleme demektir.

Ayrıca bazı yönetmenler de kendi filmlerinde kısa olarak oynarlar. Frank Coraci, yönettiği 80 Günde Devri Alem ve Sucu filmlerinde kısa olarak oynamıştır. M.Night Shayamalan The Village filminde, Alfred Hitchcock, Murder! filminde gözükmektedir. Ayrıca bazen yönetmenin arkadaşları aynı yönetmenin filmlerinde kısa olarak rol alırlar. Buna örnek olarak Jason Lee ve Kevin Smith gösterilebilir. Jason Lee, Kevin Smith'in Jersey Girl ve Jay and Silent Bob Strike Back filminde cameo olarak görünmüştür. Ayrıca Marvel'daki pek çok çizgi roman kahramanının babası olan Stan Lee Marvel uyarlaması filmlerde görülür (X-Men, Daredevil gibi).

Türk yönetmenlerden Natuk Baytan kendi yönettiği Avanak Apti, Yedi Bela Hüsnü, Sakar Şakir, Sahte Kabadayı gibi filmlerdeki bazı sahnelerde kısa süreliğine yer almıştır. Natuk Baytan, Avanak Apti filminde müşteri rolündeyken içeri giren başrol Apti karakteri (Kemal Sunal) veznede duran Natuk Baytan'ı görünce "Ben bu adamı bir yerden tanıyorum" diye kendi kendine söylenmektedir. Diğer Türk yönetmen cameo'ları arasında Selçuk Aydemir'in yönetmenliğini yaptığı Düğün Dernek, Üsküdara Giderken ve İşler Güçler'de; Tülay Eratalay'ın ise yönetmenliğini yaptığı Baykuşların Saltanatı ve Sanatçının Ölümü adlı yapımlarda cameo olarak görünmesi gösterilebilir.

Cameolara örnekler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Alfred Hitchcock cameo görüntülerinin analizi Far Out Magazine 9 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce) 9 Mart 2022 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ iyifilm.co (9 Mart 2020). "Cameo Nedir?". iyifilm.co. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2020.