iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bir_Geyşanın_Anıları_(film)
Bir Geyşanın Anıları (film) - Vikipedi İçeriğe atla

Bir Geyşanın Anıları (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Geyşanın Anıları
Memoirs of a Geisha
Bir Geyşanın Anıları Film Posteri
YönetmenRob Marshall
YapımcıSteven Spielberg
Lucy Fisher
Douglas Wick
SenaristRobin Swicord
OyuncularZhang Ziyi
Ken Watanabe
Gong Li
Michelle Yeoh
Youki Kudoh
Suzuka Ohgo
MüzikJohn Williams
Görüntü yönetmeniDion Beebe
KurguPietro Scalia
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkRenkli
Süre144 dk.
Dilİngilizce
Bütçe85 milyon $
Hasılat162,2 milyon $ (dünya çapında)

Bir Geyşanın Anıları (Memoirs of a Geisha) Amerikalı yazar Arthur Golden'ın en çok satanlar sıralamasında yer alan romanından uyarlanan 2005 yılı Hollywood yapımı, bir geyşanın hayatı hakkındaki sinema filmi. Film, 6 dalda Oscar'a aday olmuş, bunlardan 3 tanesini kazanmıştır: En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kostüm Tasarımı.

Yapım Aşaması

[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin yönetmen koltuğu için ilk düşünülen isim Steven Spielberg olmuştu. Ama filmin yapımcılığını üstlenmiş olan ünlü yönetmen, faaliyetlerinin çok yoğun olduğunu öne sürerek bu teklifi geri çevirdi. Ardından adı geçen bir diğer yönetmen de John Malkovich Olmak filmiyle beğeni kazanan Spike Jonze'du. Birkaç isim daha düşünüldü ve en iyi film Oscar'ını kazanan Chicago'nun yönetmeni Rob Marshall'da karar kılındı.
Filmin temasının Uzak Doğu'nun geçmişine dair olmasından dolayı oyuncu seçimi hem zor hem kolay görünüyordu. Zordu çünkü herhangi bir oyuncuya gidip rol teklifi yapılamazdı. Oyuncular Uzak Doğu kökenli olmalıydı. İşte bu noktada bir şansları vardı ki daha önce Hollywood filmlerinde yer alan ünlü Uzak Doğulu oyuncular vardı ve bu projede yer almak istiyorlardı. Hatta filmin başrol oyuncusu Ziyi Zhang, romanı okuduğunda çok beğendiğini ve hem Amerikalı hem de bir erkek olan yazarın nasıl bu kadar iyi bir iş çıkardığına şaşırdığını söylüyordu.

1929 yılında yoksul bir ailenin iki kız çocuğu, geyşa evlerine hizmetçi olarak satılır. İki kız kardeşin yolları bu evlerde ayrılır. Küçük Chiyo, şehrin en ünlü geyşası olan Hatsumomo'nun (Gong Li) evinde temizlik yapmaktadır. Evin sahibi, zamanı geldiğinde onu geyşa okuluna gönderecektir. Küçük kızın aklında ise sadece kaçıp kurtulmak vardır. Bir kaçma girişimi esnasında çatıdan düşen Chiyo cezalandırılır ve geyşa okuluna gönderilmez. Küçük yaşta umutsuzluğa düşen Chiyo'nun yanına bir gün bir yabancı gelir. Bu yabancı ona ışık tutmuş, hayatta bir amacı olmasını sağlamış ve büyüdüğünde güzel bir geyşa olan Chiyo-Chan'ın hayatına büyük bir etki yapmıştır. Şehrin diğer ünlü geyşası Mameha (Michelle Yeoh) ona bu konuda yardımcı olacaktır. Onu en güçlü geyşa Sayuri (Ziyi Zhang) hâline getirecektir.

Geyşa Ne Demek

[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana madde: Geyşa

  • Geyşa, Japon kültüründe yer alan bir kelimedir. Genel olarak geyşalar hayat kadınlarına benzetilir. Geyşa (Geisha) kelime kökeni olarak 'gey'den (gei) türemektedir. Gey (gei) Japoncada sanat demektir. Bir geyşa eğitimli bir dansçı, müzisyen ve şarkıcıdır. Geyşalar müşterilerinin sırlarını kimseyle paylaşmazlar. Bir geyşa olabilmek için çok sıkı bir eğitim ve disiplin şarttır.
  • Film Japon kültürünü yansıtmaktadır ama başrol oyuncularının çoğu Çin kökenli oyunculardır. Bu fark, Batı'da çok da dikkat çekmemesinin yanı sıra Doğu'da bayağı eleştiri aldı. Öyle ki Çinli oyuncuların yer aldığı bu filmin gösterimi Çin'de yasaklanmıştır.[1] Sebep olarak ise Çinli oyuncuları geyşa rolünde görmek istemedikleri öne sürülmüştür.
  • Bir diğer eleştiri de Japon kültürünü yansıtan ve bütün oyuncu kadrosunu Uzak Doğu kökenli oyuncuların oluşturduğu bir yapımın dilinin neden Japonca değil de İngilizce olduğuna ilişkindi. Yapımcılar bunu da Batı izleyicisinin alt yazılı filmlere fazla ilgi göstermemesine bağlı olduğunu ifade ettiler.[2]
  1. ^ "Bir Geyşanın Anıları'na Çin yasağı". 12 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2007. 
  2. ^ "Geyşanın anıları büyük tepki topladı". 15 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2007. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]