iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://tr.wikipedia.org/wiki/Ayetullah
Ayetullah - Vikipedi İçeriğe atla

Ayetullah

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ayetullah (Arapça: آية الله; Farsça: آيت‌الله Āyatollāh), Şiilik'te özellikle Caferiliğinin başlıca ekolü olan Usulî kolunda kullanılan bir ünvandır.

İran ve Irak'ta Şiilik'te onur ünvanı olarak kullanılırken 20. yüzyılda geniş bir dağılıma sahip olmuştur.[1][2] İran'da dinî bir makam olarak da bilinir. Ayetullah ünvanına sahip insanların fetva verme yetkisi vardır. Tarihte ilk defa Allâme el-Hillî için ayetullah ünvanı kullanılmıştır.[3]

Ayetullah, Allah'ın ayeti (delili) demektir. İran'da dinî bir makam olarak da bilinir.

Ayetullah ünvanı, ulema topluluğunun fikir birliğine dayanarak hocası tarafından verilir. Ayetullah ünvanı kazananlar Kur'an, sünnet, icma ve akıl (Sünnilerdeki kıyas) başta olmak üzere fıkıh usulünden hareket ederek içtihat etme hakkına sahiplerdir. Uzmanlık alanında havza ilmiye (houze-ye ilmi)'de öğretmenliği yapabilir ve istiftalara karşı fetva verebilir. Günümüzde İran'da 1.000 civarında ayetullah vardır.

En önemli Ayetullahlar fıkıh usulü toplaması olan “Risale” (رسالة توضيح المسائل) yazmasıyla Büyük Ayetullah (Arapça: آية ‌الله العظمی âyetullâhi'l-uzmâ) diğer tabirle merci-i taklid (مرجع تقليد / Marja Dini مرجع ديني Marja Taqlid) seçilebilirler.

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Algar 1987
  2. ^ Glassé 2003
  3. ^ İslam Ansiklopedisi, cilt: 4, sayfa: 244

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]