iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skinnarviksberget
Skinnarviksberget – Wikipedia Hoppa till innehållet

Skinnarviksberget

Skinnarviksberget med radiolänkmasten, 2015.

Skinnarviksberget är ett bergsparti på Södermalm i Stockholm och en del av Skinnarviksparken. Med sina 53 meter över havet är berget den högsta naturliga punkten innanför tullarna[a] och bjuder på en grandios utsikt över Riddarfjärden och Kungsholmen.

Namnet kommer från skinnare eller garvare som bedrev sitt hantverk där på 1600-talet. Att det har bott skinnare där framgår av en bouppteckning från 1658, som talar om att Jöran Marckusson-Skinnare var skinnare och godsägare vid Skinnarewicks-gatun (nuvarande Ludvigsbergsgatan). Skinnarnas yrkesutövning var illaluktande och krävde mycket vatten, och därför höll de till vid Riddarfjärdens strand. Delen nedanför nuvarande Münchenbryggeriet hette just Skinnarviken och nämns redan 1646, “nerdher weedh Siöstrandhen Östan om Skjinnare wijken”. Namnet "Skinnarviksberget" är belagt sedan 1636, men namnformen “Skinnarviksbergen” förekommer också.

Berget är mycket populärt bland stockholmare som festplats. På sommaren är denna plats idealisk för en picknick tack vare utsikten över bland annat Riddarfjärden, Norr Mälarstrand, Gamla stan, Stockholms stadshus och många kyrkor, däribland Högalidskyrkan. På högsta punkten finns även en radiomast. På berget gäller alkoholförbud nattetid mellan 00 och 07, förbudet gäller i hela Skinnarviksparken.

Ett av verken i Elisabeth Ohlson Wallins bildserie Ecce Homo (utställning) föreställer hur Jesus har blivit nedslagen på Skinnarviksberget av ett gäng skinnskallar.

Panorama över Kungsholmen och en del av Stockholms city, vy från Skinnarviksberget i april 2011.
Panorama över Kungsholmen och en del av Stockholms city, vy från Skinnarviksberget i april 2011.


  1. ^ Den högsta punkten i Stockholms innerstad är Henriksdalsberget med 57 m ö.h.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]