iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://sv.wikipedia.org/wiki/Busshållplats
Busshållplats – Wikipedia Hoppa till innehållet

Busshållplats

Från Wikipedia
Busshållplats i Colorado.
Finländsk skylt för buss­hållplats.
Nederländsk skylt för buss­hållplats. Liknande skyltar är standard i flera länder i Europa.
Busshållplats, Kölner Tor i Erkelenz i Tyskland.

Busshållplats är en hållplats vid början eller slutet eller längs en busslinje, där bussen stannar för att släppa på och av passagerare.

En busshållplats brukar vara försedd med en skylt som visar var bussen vid behov stannar, samt en eventuell väntkur. En busstation, även bussterminal, kan sägas vara en större busshållplats, ofta ändhållplats, som trafikeras av bussar på flera linjer, ofta på var sin bestämda plats.

För bussar i linjetrafik behöver man vanligtvis i god tid markera att man ska av eller på vid hållplatsen för att bussen ska stanna.

Hållplatstyper i Sverige

[redigera | redigera wikitext]

Reglerhållplats

[redigera | redigera wikitext]

Det som ofta kallas reglerhållplats, även hållplats med hålltid, fasta hålltider, är en hållplats längs linjen där bussen ska vänta in avgångstiden i tidtabellen, i de fall bussen ankommer tidigare än tidtabellen. Som reglerhållplatser används ofta busstationer, busshållplatser vid järnvägsstationer, större knutpunkter och andra stopp med goda möjligheter för bussar att göra ett uppehåll utan att hindra annan trafik.

Cirkatidshållplats

[redigera | redigera wikitext]

En cirkatidshållplats eller mellanhållplats är en hållplats där bussen kan avgå ett par minuter före eller efter den preliminära tidtabellen. Cirkatider är vanligt i svensk länstrafik, till exempel i Kalmar län,[1], Kronobergs län,[2], Östergötlands län[3], Skåne län[4] och Stockholms län.[5]

En del bussbolag har valt att inte ange klockslag för vissa hållplatser i tidtabellen, trots att bussen vid behov stannar där. Istället kan det markeras med ett "X" i tidtabellen. Det innebär att fast avgångstid saknas.[6]

Vinkområden

[redigera | redigera wikitext]
Hållplatsskylt för en "vinkbuss" på Adelsö i Stockholms län.

På vissa linjer finns hållplatsskyltar med en symbol för en hand, som kallas i folkmun "vinkbuss", vilket betyder att bussen stannar även mellan hållplatserna om den påstigande ger signal (vinkar).

Renhållningsarbete av busshållplats i Stockholm 2024.
  1. ^ ”Cirkatider och reglerhållplatser”. Kalmar länstrafik. https://www.kalmarlanstrafik.se/tidtabeller/cirkatider-och-reglerhallplatser/. 
  2. ^ ”Bra att veta”. Kronobergs länstrafik. https://www.lanstrafikenkron.se/bra-att-veta. ”Alla avgångstider som är på hållplatser som inte är reglerhållplatser är cirkatider. Cirkatid betyder att bussen kan vara fem minuter tidig eller fem minuter sen till en busshållplats. Att dessa hållplatser har cirkatider beror på att det kan ta längre eller kortare tid att köra till hållplatsen, beroende på antal resenärer samt trafik. De flesta hållplatser har cirkatider, men vissa hållplatser längs en linje har fasta hålltider, de kallas reglerhållplats. Läs mer om Reglerhållplats under R.” 
  3. ^ ”Så tolkar du avgångstiderna”. Östgötatrafiken. https://www.ostgotatrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/sok-resa/sok-resa/sa-har-tolkar-du-avgangstiderna/. 
  4. ^ ”Bra att veta”. Skånetrafiken. https://www.skanetrafiken.se/sa-reser-du-med-oss/bra-att-veta-infor-resan/. ”Tiderna i tidtabellerna är cirkatider.” 
  5. ^ ”Cirkatider”. Stockholms länstrafik. https://sl.se/reseplanering/att-resa-med-sl/planera-din-resa/cirkatider. ”En cirkatid är den beräknade tiden då bussen kommer till en viss hållplats. Om hållplatsens avgångstid är en cirkatid betyder det att bussen kommer dit ungefär den tid som står i tabellen.” 
  6. ^ ”Busstidtabell”. vl.se. https://vl.se/tidtabeller/busstidtabell/. Läst 15 juli 2022. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]