iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://snl.no/bambus
bambus – Store norske leksikon
Frittvoksende bambus (Phyllostachys bambusoides)

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bambus er arter i flere planteslekter i gressfamilien, noen i Afrika og Australia, de fleste i tropisk og subtropisk Asia og Mellom- og Sør-Amerika. I Andesfjellene vokser de helt opp til snøgrensen.

Faktaboks

Uttale
bˈambus
Etymologi

malayisk

Beskrevet av
Johann Friedrich Gmelin, 1791

Typer

De største av de rundt 100 slektene er Arundinaria med 150 arter, Bambusa med 70, Chusquea med 70, Dendrocalamus med 20 og Phyllostachys med 40 arter. De fleste av de cirka 1000 artene av bambus er treaktige, mange kan danne tette, ugjennomtrengelige skoger. Bambusa arundinaceaog Bambus vulgaris blir store trær; aller størst blir Dendrocalamus giganteus, som i Sri Lanka blir inntil 40 m høy og kan vokse nesten en halv meter i døgnet.

Voksesett

Stammene skyter opp fra krypende jordstengler. De er rake, fra først av ugrenet, til slutt grenet, med enkle eller sammensatte blomsterstander. Det tar ofte mange år før de blomstrer, men så kan alle trærne i en skog komme i blomst samtidig et år. Hos de fleste slekter er frukten en vanlig gressfrukt, et korn, men hos Dendrocalamus er den en nøtt, og hos slekten Melocanna er den kjøttfull, stor som et eple og spiselig.

Dyrking i Norge

Et par arter bambus dyrkes som prydplanter i veksthus, Bambusa aurea og Bambus fortunei. Noen arter i slekten Sinarundinaria kan også dyrkes utendørs i Norge.

Bruk

Bambus har et vidt bruksområde. Frukten er næringsrik, unge skudd spises som asparges og har en viktig plass i kostholdet, for eksempel i Kina. Den utvokste stammen har store hulrom mellom leddene og har meget sterk og hard, kiselholdig ved. Den brukes til broer, til hus og møbler, kurver og matter, kopper og kar og til alle slags redskaper ved jakt og fiske og i jordbruket; dessuten til skistaver, spaserstokker og papir.

I hulrommene på eldre stammer dannes en væske som skiller ut et fast stoff, tabasjir eller bambusmanna. Dette stoffet, som vesentlig består av kiselsyre, er i Øst-Asia i allmenn bruk i folkemedisinen.

Bambusfibre i tekstil

Bambusfibre er naturlige plantefibre fra bambus. De er som alle plantefibre hovedsakelig cellulose. I markedsføring brukes ofte bambus feilaktig om viskose laget av cellulose fra bambus.

Bambus kan røytes som bastfibre og dermed kan fibrene løsnes fra de stivere delene. Bambustekstil er sterkt og varig. Bambus kan også brukes i bekledning uten røyting. I Japan og Kina har bambus vært vevet til hatter og sko, i Europa og USA har bambus vært brukt i korsetter og til krinoliner.

Bambus er som andre plantefibre biologisk nedbrytbart og fornybart. Bambus og andre naturfibre kan derfor potensielt bidra til minimering av den store spredningen av mikroplast som bruk av syntetiske fibre bidrar med.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp, Ingun Grimstad og Tobiasson, Tone Skårdal (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen
  • Søm: materialkunnskap. (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as

Faktaboks

GBIF-ID
4144743

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg