iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://ro.wikipedia.org/wiki/Naja
Naja - Wikipedia Sari la conținut

Naja

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Naja
Naja naja, Cobra indiană
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Subîncrengătură: Vertebrata
Clasă: Reptilia
Ordin: Squamata
Subordin: Serpentes
Familie: Elapidae
Gen: Naja
Laurenti, 1768

Naja este un gen de șerpi veninoși din familia Elapidae. Genul cuprinde cca. 20 de specii care trăiesc în regiunile calde din Asia sau Africa. Carcteristic acestui gen de șerpi este desenul de pe gâtul lor, asemănător unor ochelari, care se pot vedea când șarpele este iritat, de unde a fost denumit și "șarpe cu ochelari".

Caractere morfologice

[modificare | modificare sursă]

Cobrele veritabile au o lungime între 1,50 și 2,30 m. În regiunea gâtului, pielea este foarte elastică, ceea ce permite coastelor cervicale când șarpele este iritat, să se depărteze, formându-se o dilatare a gâtului ca un capișon. Aspect care atribuie șarpelui un aspect amenințător. Această dilatare a gâtului s-a observat că apare și la alți șerpi care nu fac parte din acest gen ca de exemplul cobra regală (Ophiophagus hannah) sau cobra scuipătoare (Hemachatus haemachatus) care trăiesc în Africa. Cobrele veritabile au pupilele rotunde, diferite de reptile care au pupile sub formă de șliț (despicătură).

Mod de viață

[modificare | modificare sursă]

Naja sunt șerpi care trăiesc pe sol, se ascund frecvent în vizuini, găuri în pământ, sau scorburi. Sunt șerpi activi ziua, putându-se întâlni aproape peste tot, când sunt la vânătoare.Hrana cobrelor constă mai ales din rozătoare mici, păsărele, alți șerpi, șopârle sau amfibii. Prada este printr-o mușcătură, în mod normal omorâtă. Când se simte amenințat, șarpele caută să fugă, numai în cazul în care a fost conturbat în cuibul lui ia poziția tipică atac a cobrelor. Cobrele atacă printr-o mușcătură fulgerătoare, numai specia sud-africană scuipă venin în ochii pradei, acestă acțiune o face cu o precizie uimitoare, de la o distanță ce poate atinge 2 – 3 m.

Naja


Cladogramă Catalogue of Life:[1]

  1. ^ Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (). „Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist”. Species 2000: Reading, UK. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Naja
Wikţionar
Wikţionar
Caută „Naja” în Wikționar, dicționarul liber.