iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://ro.wikipedia.org/wiki/Leviatanul
Leviatanul - Wikipedia Sari la conținut

Leviatanul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la lucrarea filozofului Thomas Hobbes. Pentru alte utilizări ale termenului, vezi Leviatan.
Leviatanul
Volume
nasty, brutish, and short[*][[nasty, brutish, and short (phrase from Leviathan, a 1651 book by Thomas Hobbes)|​]][1]
Informații generale
AutorThomas Hobbes
Ediția originală
Titlu original
Leviathan
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata
EditurăAndrew Crooke[*][[Andrew Crooke (London publisher and bookseller, 1600s, in St. Paul's Churchyard 1630 1674)|​]] Modificați la Wikidata
IlustratorAbraham Bosse[*][[Abraham Bosse (artist francez)|​]]
Țara primei apariții Anglia Modificați la Wikidata
Data primei apariții

Leviathan este lucrarea fundamentală a filozofului Thomas Hobbes. Prin această lucrare, Hobbes devine fondatorul teoriei politice a iluminismului, contractualismul. Conform acestei teorii oamenii sunt parte a unei înțelegeri (contract), prin care ei renunță la o parte din drepturile lor în favoarea suveranului. Prin aceasta Hobbes a încercat să ofere un fundament filosofic pentru existența monarhiei în Anglia.

Prin agrearea contractului, ca soluție rațională, indivizii părăsesc starea de natură, caracterizată ca un „război împotriva tuturor”, dar și prin sintagma celebră „Homo homini lupus” (Omul este lup cu ceilalți). Motivul deciziei de a parasi aceasta stare este dorinta de siguranta. Astfel, oamenii, organizandu-se intr-o societate, isi cedeaza libertatea, vointa si alte drepturi naturale unui conducator, in schimbul protectiei oferite de acesta.

Trebuie inteles faptul ca filosofii contractualisti percep omul ca fiind o fiinta asociala, avand o inclinatie naturala catre autonomie. Oamenii sunt anteriori statului, societatii. Starea de natura este una prestatala. Aceasta teza se opune conceptiei aristotelice care considera ca omul este prin nastere o fiinta sociala ("zoon politicon").

Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Leviatanul.