Călău
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Călăul sau „gâdele” era o profesie plătită în trecut, mai ales în perioada Evului Mediu; rolul călăului era să îndeplinească executarea la moarte a unui om osândit[1] de un tribunal prezidat de exemplu de un monarh, inchiziție, tribunal nobiliar etc.[2][3]
Deja din timpul romanilor prin secolul XII și XIII erau stabilite unele reguli a execuției la moarte în Codex Justinianus.
Această execuție la moarte consta prin decapitare, spânzurare, ardere pe rug, tragere pe roată, putând fi precedată de metode de schingiuire ca „patul lui Procust”.
Scop și profesie
[modificare | modificare sursă]Călăul a fost de obicei prezentat cu un mandat care îl autorizează sau îi ordonă să execute sentința. Mandatul asigura călăul de acuzații de crimă.
Exemple de asemenea de execuții în istorie sunt cu scopul stabilirii succesiunii pe tron, suprimarea ereziei, a unor răscoale, revoluții, ca și a unor reforme religioase sau politice:
- arderea pe rug a vrăjitoarelor, femeilor prostituate, sau pentru erezie (Giordano Bruno, Jan Hus)
- omorârea prin schingiuire a lui Gheorghe Doja, capilor din Răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan
- În timpul Revoluției franceze din 1789 s-a folosit ghilotina pe eșafod pentru decapitarea osândiților.
- O altă metodă de execuție folosită de militari era prin împușcare de către un pluton de execuție.
- În prezent pedeapsa cu moartea mai este practicată în unele țări arabe prin tăierea capului, sau mutilarea prin tăierea mâinii, ca și în SUA prin folosirea scaunului electric, injectarea unui toxic, sau gazarea condamnatului.
Etimologie
[modificare | modificare sursă]Note
[modificare | modificare sursă]- ^ „dexonline”, Dexonline.ro
- ^ Harrington, J.F. (). The Faithful Executioner: Life and Death, Honor and Shame in the Turbulent Sixteenth Century. Farrar, Straus and Giroux. p. 27. ISBN 978-0-8090-4993-6.
- ^ Record of the Year: A Reference Scrap Book. G. W. Carleton and Company. . p. 179.
Vezi și
[modificare | modificare sursă]- Pedeapsa cu moartea
- Vasili Mihailovici Blohin, călăul șef al NKVD
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- Călăul – între teroarea morții și puterea divină, 24 octombrie 2008, Adrian Nicolae, Descoperă
- Arta de a ucide Arhivat în , la Wayback Machine., 10 septembrie 2008, Gabriel Tudor, Revista Magazin
- Nouă dintre cei mai sângeroși călăi din istorie, 8 martie 2014, Radu Eremia, Adevărul