iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://no.wikipedia.org/wiki/Twin_Peaks
Twin Peaks – Wikipedia Hopp til innhold

Twin Peaks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Twin Peaks
Generell informasjon
SjangerDramaserie, thrillerserie, grøsserserie, krimserie, psykologisk thriller
Prod.landUSA
Sendeår1990–1991
Sesonger2
Episoder30
Lengde45–60 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
125 oppføringer
Kyle MacLachlan (rollefigur: Dale Cooper)[1]
Michael Ontkean (rollefigur: Harry S. Truman)
Mädchen Amick (rollefigur: Shelly Johnson)
Dana Ashbrook (rollefigur: Bobby Briggs)
Richard Beymer (rollefigur: Ben Horne)
Lara Flynn Boyle (rollefigur: Donna Hayward)
Sherilyn Fenn (rollefigur: Audrey Horne)
Warren Frost
Peggy Lipton (rollefigur: Norma Jennings)
James Marshall (rollefigur: James Hurley)
Everett McGill (rollefigur: "Big" Ed Hurley)
Jack Nance (rollefigur: Pete Martell)
Ray Wise (rollefigur: Leland Palmer)
Joan Chen (rollefigur: Josie Packard)
Piper Laurie (rollefigur: Catherine Martell)
Kimmy Robertson (rollefigur: Lucy Moran)
Eric DaRe (rollefigur: Leo Johnson)
Harry Goaz (rollefigur: Andy Brennan)
Michael Horse (rollefigur: Tommy 'Hawk' Hill)
Sheryl Lee (rollefigur: Laura Palmer, Maddy Ferguson)
Russ Tamblyn (rollefigur: Lawrence Jacoby)
Kenneth Welsh (rollefigur: Windom Earle)
Grace Zabriskie (rollefigur: Sarah Palmer)
Chris Mulkey (rollefigur: Hank Jennings)
Heather Graham
Frank Silva (rollefigur: Killer BOB)
Catherine E. Coulson (rollefigur: Log Lady)
Wendy Robie
Don S. Davis (rollefigur: Garland Briggs)[2]
David Lynch (rollefigur: Gordon Cole)[2]
Al Strobel[2]
Michael J. Anderson (rollefigur: The Man from Another Place)[2]
Victoria Catlin[2]
Charlotte Stewart[2]
Michael Parks[2]
Billy Zane[2]
Frances Bay[2]
Ian Buchanan[2]
Brenda Strong[2]
Matt Battaglia[2]
Lenny Von Dohlen[2]
Mary Jo Deschanel[2]
Jack McGee[2]
Royal Dano[2]
Van Dyke Parks[2]
Alicia Witt[2]
Kathleen Wilhoite[2]
Robyn Lively[2]
Dan O'Herlihy[2]
Tony Burton[2]
Clarence Williams III[2]
Molly Shannon[2]
David Warner[2]
Ted Raimi[2]
Jane Greer[2]
Willie Garson[2]
Don Calfa[2]
Charlie Spradling[2]
Hank Worden[2]
John Apicella[2]
Tony Jay[2]
Peter Michael Goetz[2]
Gavan O'Herlihy[2]
Ritch Brinkley[2]
Eve Brent[2]
Joshua Harris[2]
Scott Coffey[2]
Brent Briscoe[2]
Don Murray[2]
John Wellington Ennis[2]
Ronnie Gene Blevins[2]
James Morrison[2]
Mark Frost[2]
Jill Pierce[2]
Julee Cruise (rollefigur: Julee Cruise)[2]
James Booth[2]
Jane Adams[2]
Bailey Chase[2]
Ashley Judd[2]
David Patrick Kelly[2]
Matthew Lillard[2]
Ben Rosenfield[2]
Carel Struycken[2]
Madeline Zima[2]
Joe Adler[2]
Gia Carides[2]
Patrick Fischler[2]
Balthazar Getty[2]
Jennifer Jason Leigh[2]
Jessica Szohr[2]
Miguel Ferrer[2]
Meg Foster[2]
Heather Stephens[2]
Michael Cera[2]
Richard Chamberlain[2]
David Dastmalchian[2]
David Duchovny[2]
Robert Forster[2]
Pierce Gagnon[2]
Ernie Hudson[2]
Tom Sizemore[2]
Robert Knepper[2]
Laura Dern[2]
Harry Dean Stanton[2]
Hugh Dillon[2]
Eric Edelstein[2]
Rebecca Field[2]
David Koechner[2]
Sky Ferreira[2]
Tim Roth[2]
Karolina Wydra[2]
John Billingsley[2]
Lauren Tewes[2]
Ana de la Reguera[2]
Bérénice Marlohe[2]
Alon Abutbul[2]
Frank Collison[2]
Derek Mears[2]
John Savage[2]
Monica Bellucci[2]
David Bowie[2]
Jay R. Ferguson[2]
Rodney Rowland[2]
Charlyne Yi[2]
Francesca Eastwood[2]
Bak kamera
Skaper(e)Mark Frost, David Lynch
ProdusentDavid Lynch
ManusTricia Brock, David Lynch, Mark Frost
RegiDavid Lynch, Mark Frost
TittelmusikkFalling
MusikkAngelo Badalamenti
Prod.selskapPropaganda Films, Spelling Television
Sending
Periode8. apr. 199010. jun. 1991
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Twin Peaks er en amerikansk TV-serie på 30 episoder som gikk på amerikanske ABC fra 1990 til 1991. Serien ble skapt av David Lynch og Mark Frost. Lynch hadde regien på seks av episodene. Han var i tillegg produsent.

Serien foregår i byen Twin Peaks i det nordøstlige Washington og ble spilt inn i North Bend og Snoqualmie, Washington og i Los Angeles, California. Historien er lagt til 1989. De viktigste episodene ble skrevet og/eller regissert av Lynch og Frost, men en rekke episoder var også laget av andre. Serien består av 30 episoder, piloten inkludert. I tillegg foregår spillefilmen Twin Peaks – Fire Walk with Me (1992) i det samme universet.

I Norge hadde serien premiere høsten 1990. Den gikk både fredager og lørdager og samlet til å begynne med mange seere. Etter at det opprinnelige mysteriet ble avslørt halvveis i serien falt seertallene noe. Den har blitt sendt i reprise på TVNorge (1995), på TV3 (2001-02) og TV 2 (2008-09).

En tredje sesong av serien kom i 2017, 25 år etter de første sesongene. I Norge ble serien sendt på videostrømmetjenesten Paramount+.[3]

Den søvnige lille byen Twin Peaks, nordvest i USA mot grensen av Canada, våkner til et grufullt funn. Den 17 år gamle skjønnhetsdronningen Laura Palmer (Sheryl Lee) blir funnet drept, grovt mishandlet og innhyllet i plast. Alle i Twin Peaks kjenner hverandre, og påvirkes derfor av den grufulle hendelsen. Når Lauras venninne Ronette Pulaski (Phoebe Augustine) så kommer vaklende og grovt mishandlet langs togskinnene over delstatsgrensen, aner den lokale sheriffen Harry Truman (Michael Ontkean) en sammenheng, og FBI blir raskt koblet inn. Der den eksentriske, men like fullt geniale etterforskeren Dale Cooper (Kyle MacLachlan) finner veien til Twin Peaks, og lar seg fascinere; både av drapsgåten, naturen, menneskene, og den himmelske kirsebærpaien.

Ronette Pulaski faller i koma, og kan således ikke bidra i etterforskningen, men Dale Cooper etterforsker ved hjelp av intuisjon, drømmetydninger og tibetansk filosofi. Han har et eget øye for detaljer, og et godt lag med den noe brokete lokalbefolkningen. Etter hvert som etterforskningen skrider frem, oppdager han stadig nye og mørke hemmeligheter blant lokalbefolkningen. Drapet viser seg å bli langt fra det eneste mysteriet på stedet.

Etter at Laura Palmers drapsmann blir avslørt dreier fokuset gradvis mot den sinnssyke og geniale eks-agenten Windom Earle og hans djevelske planer om å skaffe seg innpass i det myteomspunnede stedet The Black Lodge, et okkult sted som befinner seg et «sted» i Twin Peaks skog og som enkelte beskriver som «ondskapen i skogen».

Om serien

[rediger | rediger kilde]

Som i flere av Lynch sine andre arbeider utforsker han forskjellen mellom fasaden og det virkelige innholdet i amerikansk dagligliv. Serien hentet mye av den melodramatiske presentasjonen av figurenes moralsk tvilsomme aktiviteter fra såpeoperaenes verden. Men, som i andre Lynch-produksjoner er totaliteten preget både av moralsk dybde og trekk av surrealisme. Serien var tilsynelatende plotdrevet – agent Dale Cooper og gjengen skulle finne ut hvem som drepte Laura. Men den grunnleggende tanken bak serien var at selve etterforskningen gradvis skulle havne i bakgrunnen, mens de forskjellige figurenes egne historier ble mer viktige. Men allerede i andre sesong presset TV-selskapet Lynch og hans medforfatter Mark Frost til å avsløre hvem morderen var.

Vakre Snoqualmie Falls er blitt en turistattraksjon etter Twin Peaks. Bak sees "The Salish Lodge & Spa" som ble brukt som "The Great Northern" i serien.

Serien representerte et brudd med den tradisjonelle dramaserien. I sin tid tjente serien som et eksempel på at også flinke folk kunne lage TV. Den kritikerroste filmregissøren David Lynch hadde tidligere uttalt at filmlerretet holder på øyet og åpner øret på en helt annen måte enn hva som er mulig gjennom TV-skjermen, og at til og med en middelmådig film fanger seeren bedre enn TV-mediet klarer. Med Twin Peaks demonstrerte han imidlertid at også TV kan trollbinde. Lynch fanget de store publikumsmassene gjennom å spinne et fabelaktig plot rundt den unge cheerleaderen Laura Palmers død. Men, etter at morderens identitet ble avslørt klarte ikke serien å holde på seerne i samme grad, og endte opp som kultserie med en mindre, men hengiven, tilhengerskare.
Med Twin Peaks så man for første gang en TV-serie som ble behandlet med respekt og ærefrykt, som det var lov å diskutere, og som skapte et tilskuerfellesskap. Twin Peaks utvidet det audiovisuelle registeret i dramaseriene, ved for eksempel å blande komedie og tragedie og ved å bryte regelen om at hver episode skal være mer eller mindre enkeltstående. Når Twin Peaks inkorporerte tradisjonelle virkemidler, for eksempel fra såpeoperaen, ble disse samtidig vrengt om til noe som lå på grensen til det ugjenkjennelige. Slik fikk dramaserien en ukjent dybde, noe som også ble et karakteristisk trekk på det tematiske plan.[4]
Mens det i 1990 ble ansett som oppsiktsvekkende at den etablerte filmskaperen Lynch jobbet med TV, er det ingen i 2008 som stusser når Alan Ball, som vant Oscar for manuset til American Beauty, velger å lage TV-serien Seks fot under.[5]

Da serien gikk i Norge i 1990 på fredagskveldene beskrives gatene i Norge som folketomme. Førsteamanuensis Audun Engelstad på TV- og filmutdanningen i Lillehammer har blant annet skrevet boken "Fortelling i film og TV-serier", og kaller serien for «en utrolig sterk TV-opplevelse». Han sier vider at «Jeg tror serien hadde innflytelse på lang sikt. TV-seriene etter "Twin Peaks" er blitt mye dristigere i fortelleformen. Lars von Triers Riget, for eksempel, er umulig å tenke seg uten "Twin Peaks"». Den norske regissøren Pål Sletaune regner Lynch som en av sine husguder og uttalte i 2007 at «"Twin Peaks" var helt fantastisk. Det er veldig interessant at det skjedde på TV – genreblandingen, det merkelige alvoret alt ble behandlet med – de fleste som så det den gang er vel merket for livet, vil jeg tro».
Etter avsløringen sviktet seerne Twin Peaks. Den andre sesongen ble dermed også den siste. Lynch trakk seg gradvis ut av serien, dypt skuffet. Helt ferdig var han riktignok ikke med "Twin Peaks"-universet. Filmen om Laura Palmers siste dager, Fire Walk with Me, kom året etter.[6]

Kafeen «Twedes» som ligger i North Bend ble brukt under innspillingen av Twin Peaks. I serien heter den "RR Diner" som drives av Norma Jennings.

Serien het opprinnelig «Northwest Passage», en referanse til passasjen mellom USA og Canada, og kanskje en metafor på Lauras reise til den andre siden.

Seriens motiv har paralleller til Otto Premingers klassiker Laura (1944), som handler om en vakker jente som blir myrdet før historien begynner.

James Hurley rollen er inspirert av den legendariske filmskuespilleren James Dean.

Leland Palmer fikk navnet sitt etter en skuespiller i Bob Fosses All That Jazz (1979). Rollefiguren Mike som The One Armed Man er tyvlånt fra TV-serien The Fugitive.[7]

Figurer og steder

[rediger | rediger kilde]

Gjennom serien presenteres seerne for en rekke rollefigurer som går fra de sykeste til de mer seriøse rollene. Blant andre:

  • Bensinstasjonseieren ”Big” Ed Hurley og hans gardinbesatte, enøyde kone Nadine, kjent for uttalelsen: ”De gardinene henger seg ikke opp selv!”
  • Den noe eksentriske Log Lady som visstnok mottar beskjeder fra vedkubben hun alltid har med seg og som bærer med seg ånden fra hennes avdøde mann.
  • Konemishandleren, narkotikasmugleren og lastebilsjåføren Leo Johnson og hans vakre kone Shelly som har et hemmelig forhold til Lauras kjæreste, Bobby Briggs.
  • Den vakre kaféinnehaveren Norma Jennings som er Big Eds hemmelige elskerinne.

Også rollebesetningen er typisk for Lynch. Flere av skuespillerne hadde Lynch jobbet mye med, den såkalte Lynch-moben, som inkluderer skuespillere som Kyle MacLachlan, Jack Nance, Everett McGill og Catherine Coulson. I tillegg hadde serien flere gamle stjerner, som Piper Laurie, Russ Tamblyn, Peggy Lipton og West Side Story-stjernen Richard Beymer.

Lynch inkluderte også en rekke tilfeldigheter i serien. Da scenen der Cooper undersøker Lauras lik ble spilt inn var det problemer med lyset, slik at lysrøret blinket konstant. Dette ble en mystisk effekt han valgte å beholde. Et annet sted trodde en statist han ble spurt om det virkelige navnet sitt og svarte dette. Også dette ble beholdt. Til sist bør nevnes Frank Silvas figur, Bob. Silva var opprinnelig en del av crewet helt til han ved et uhell kom med i et bilde. Lynch syntes at det fungerte så bra at Silva fikk en sentral rolle, både i TV-serien og i filmen.

Sesong 3 (2017)

[rediger | rediger kilde]

I 2017 kom en tredje sesong som ble sendt på Showtime. Lynch har regi på alle episodene.[8]

David Lynch og Kyle McLachlan på Twin Peaks' premieriefest i Los Angeles, 2017.

Mange av de forrige skuespillerne medvirket i sine gamle roller, blant annet Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Mädchen Amick, David Duchovny, Michael Horse, Dana Ashbrook, Miguel Ferrer, Ray Wise, Grace Zabriskie, Peggy Lipton og Everett McGill.[9] Lynch selv fortsatte rollen som FBI-agent Gordon Cole.[10]

Påvirkning

[rediger | rediger kilde]

Twin Peaks har påvirket en rekke senere TV-serier, deriblant Det gode liv i Alaska, Wild Palms, Eerie, Indiana, Picket Fences, The X-Files, Sopranos, Lost og Carnivàle.

Lost har blant annet blitt beskrevet som en «miks av "Twin Peaks", "X-Files" og "Jungelboken"».[11]

Twin Peaks Fest

[rediger | rediger kilde]

Twin Peaks Fest er et årlig arrangement hvor fans treffes i North Ben. Her samles Twin Peaks-fans til quiz med premier, utkledningfest, tur rundt på selve stedet der serien og filmen ble spilt inn og det kommer skuespillere fra serien på besøk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ www.imdb.com, besøkt 19. desember 2016[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ČSFD[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Opam, Kwame (9. januar 2017). «The Twin Peaks revival will premiere on May 21st». The Verge (på engelsk). Besøkt 27. januar 2021. 
  4. ^ «TV-serien er blitt stueren». Aftenposten. 9. juni 2008. Besøkt 5. oktober 2008. 
  5. ^ Eik, Espen A. (31. januar 2007). «Serien som forandret TV». Aftenposten. Besøkt 5. oktober 2008. 
  6. ^ Eik, Espen A. (31. januar 2007). «Serien som forandret TV». Aftenposten. Besøkt 5. oktober 2008. 
  7. ^ «"Twin Peaks" Trivia». Aftenposten. 6. oktober 2006. Besøkt 6. oktober 2008. 
  8. ^ Ausiello, Michael; Ausiello, Michael (16. mai 2015). «Twin Peaks Revival Back On for 'More Than' 9 Episodes as David Lynch, Showtime Resolve Stalemate». TVLine (på engelsk). Besøkt 27. januar 2021. 
  9. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (25. april 2016). «‘Twin Peaks’: Here Is the Full Cast Of David Lynch’s Showtime Reboot». Deadline (på engelsk). Besøkt 27. januar 2021. 
  10. ^ Lindblad, Knut-Eirik (19. desember 2016). «Slik bekrefter «Twin Peaks»-legenden at han er med i den nye sesongen». dagbladet.no (på norsk). Besøkt 27. januar 2021. 
  11. ^ «Annen runde av "Lost" like skummel». Aftenposten. 26. oktober 2005. Besøkt 5. oktober 2008. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]