iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://no.wikipedia.org/wiki/Oxfordshire
Oxfordshire – Wikipedia Hopp til innhold

Oxfordshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Oxfordshire


Vist i England

Status: Seremonielt og administrativt grevskap
Region: Sørøst-England
Adm. senter: Oxford
Areal:
-Totalt:

2605 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

607 457 (2002)
233/km²
ISO 3166-2: GB-OXF
ONS-kode: 38
NUTS 3: UKJ14

Distrikter
Distrikter

Oxfordshire (forkortes Oxon, fra latin Oxonia) er et fylke i det sørøstlige England. Det ligger i regionen Sørøst-England, og grenser mot Northamptonshire i nord-nordøst, Buckinghamshire i øst, Berkshire i sør, Wiltshire i sørvest, Gloucestershire i vest og Warwickshire i nord-nordvest.

Grevskapet er delt i fem distrikter; ingen av disse er enhetlige myndigheter, så det administrative og det seremonielle området er det samme.

Vale of White Horse og deler av distriktet South Oxfordshire (sør for Themsen) tilhørte fram til 1974 Berkshire. Samme år ble distriktet Caversham omkring Reading overført til Berkshire. Det høyeste punktet er White Horse Hill, kjent for oldtidsmonumentet den hvite hesten fra Uffington, som når 261 moh.[1][2]

Oxford er viktigste befolkningssentrum, og administrasjonsby for grevskapet. Oxfordshire. Grevskapet er et betydelig område for utdannelse, med University of Oxford som det fremste stedet, og Oxford University Press er den største bedriften innenfor forlagsvirksomhet. Universitetet er også tilknyttet konsentrasjonen av lokale bioteknologiske selskaper. Byen er også et mål for turisme. Viktige næringer er generelt turisme, selskaper knyttet til motorsport, trykkerier og forlag og bioteknologiske selskaper.

Oxfordshires blomsteremblem er rutelilje, på engelsk kalt for Snake's-head Fritillary.[3]

Fra angelsaksisk tid har Oxfordshire vært viktig jordbruksland. Romerne grunnla ikke noen større steder i området, og det var først da Oxford ble grunnlagt på 800- eller 900-tallet at det oppsto noen større befolkningskonsentrasjoner. Alfred den store var selv fra Wantage. University of Oxford ble grunnlagt i 1096.

Fra og med 1200-tallet var området sentralt i handelen med ull fra Cotswolds.

Jernbanen ble utbygget fram til Didcot i 1839. Bilprodusenter etablerte seg der tidlig: Morris Motors i 1912 og MG i 1923. Etterhvert ble det særlig produksjon knyttet til motorsport som dominerte bilindustrien i området. Jordbruket har gått kraftig ned i viktighet; det var i 2004 mindre enn 1 % av befolkningen som arbeidet innen jordbruksnæringen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]