Mandag
Mandag er ifølge den internasjonale standarden ISO 8601 den første dagen i uka. På estisk, latvisk, litauisk og kinesisk heter dagen «førstedag». I enkelte land, deriblant USA, regnes mandag som den andre dagen i uka. Også i henhold til hebraisk og muslimsk kalender er søndag den første ukedagen. Navnet for mandag på bl.a. hebraisk, arabisk, gresk og portugisisk er «andredag».
Tidligere var søndagen den første dagen i uken også i Norge, men det ble endret fra 1. januar 1973. Da ble hviledagen søndag flyttet fra starten til slutten av uken i Norge. Forut for endringen var det en stortingsdebatt hvor noen gikk hardt inn for å beholde søndag som første dag på grunn av den kristne tradisjon, men flertallet stemte for å endre kalendersystemet til å følge arbeidsuken.[1]
Etymologi
[rediger | rediger kilde]Romerne kalte mandag for «månens dag» (diēs Lūnae), og det heter den fremdeles på nesten alle de språkene som stammer fra latin, slik som lunedì, lundi, dilluns, lunes, luni, lündeschdi, gliendasgis. Betegnelsen ble også lånt inn i keltiske språk, som walisisk dydd Llun og skotsk-gælisk Diluain. Germanerne oversatte betegnelsen til sitt eget språk, og dagens vestgermanske språk har former som Monday, Montag, moandei, Moundai, mundai, mööndii, maandag. På nordgermanske språk heter det mandag på bokmål og dansk, måndag på nynorsk og svensk, mánudagur på islandsk og mánadagur på færøysk. Den germanske betegnelsen ble lånt inn i en rekke uralske språk, jf. kvensk og finsk maanantai, sørsamisk måanta, umesamisk mánnuodahkka, pitesamisk mánnodak, lulesamisk mánnodahka og nordsamisk mánnodat (ved siden av vuossárga).
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ journalist, Ida Korneliussen (27. februar 2012). «Når var den første mandagen?». forskning.no (på norsk). Besøkt 31. januar 2020.