iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://no.wikipedia.org/wiki/Arn_–_Riket_ved_veiens_ende
Arn – Riket ved veiens ende – Wikipedia Hopp til innhold

Arn – Riket ved veiens ende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arn - riket ved veiens ende
orig. Arn – Riket vid vägens slut
Generell informasjon
GenrePeriodefilm, dramafilm, romanfilmatisering, middelalderfilm, eventyrfilm[1]
Utgivelsesår2008
NasjonalitetSverige, Danmark, Finland, Storbritannia, Norge, Tyskland
Lengde128 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegiPeter Flinth Rediger dette på Wikidata
ManusHans Gunnarsson Rediger dette på Wikidata
Basert på
MusikkTuomas Kantelinen Rediger dette på Wikidata
FotoEric Kress Rediger dette på Wikidata
KlippSøren B. Ebbe,[1] Morten Højbjerg[1] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJoakim Nätterqvist, Sofia Helin, Stellan Skarsgård, Milind Soman, Bibi Andersson, Gustaf Skarsgård, Joel Kinnaman, Jakob Cedergren, Martin Wallström, Bill Skarsgård, Driss Roukhe, Valter Skarsgård, Morgan Alling,[1] Sven-Bertil Taube,[1] Annika Hallin,[1] Frank Sieckel,[1] Anders Baasmo,[1] Fanny Risberg,[1] Nicholas Boulton,[1] Tomas Bolme,[1] Göran Ragnerstam,[1] Nijas Ørnbak-Fjeldmose, Mohamed Tsouli,[1] Zakaria Atifi[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmselskapSvensk Filmindustri Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Svensk Filmindustri
Premiere(r)22. august 2008 (utgivelsessted: Sverige)[2]
ForgjengerArn – Tempelridderen Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Arn – Riket ved veiens ende (Svensk: Arn – Riket vid vägens slut) er en svensk film basert på Jan Guillous trilogi om den svenske tempel-ridderen Arn Magnusson, som hadde premiere i Sverige den 22. august 2008. Filmen var en oppfølger til Arn – Tempelridderen fra 2007. Handlingen i filmen følger løst boken med samme navn, og spenner over perioden rundt 1187 til 1210.

Arn er sjef for en garnison under Tempelridderordenen i Gaza. Han blir beordret til å slutte seg til en større styrke for å avskjærer styrkene til Saladin. På grunn av arrogansen til deres nye stormester Gerard de Ridefort, blir korsfarerne utradert i det påfølgende slaget ved Hattin. Arn blir alvorlig såret, men Saladin gjenkjenner ham fra deres tidligere møte og redder Arn fra henrettelse. Arn våkner deretter i Damaskus, og skadene hans blir behandlet. Saladin sender Arn hjem til Sverige, samtidig som han forbereder seg på å innvandere Jerusalem. Cecilia får endelig lov til å forlate klosteret hvor hun har bodd de siste tjue årene, og han møter sønnen Magnus for aller første gang.

Men Cecilia får snart høre om Jerusalems fall og ødeleggelsen av tempelridderne, og tror at Arn nå er død. Hun bestemmer seg for å bli nonne resten av livet, og blir tilbudt stillingen som abbedisse av Folkung-klanen. Arn møter henne akkurat i det Cecilia akkurat skal gå inn i klosteret. De gifter seg til slutt og bygger et gods, som de kaller Forsvik, hvor Arn har samlet håndverkere fra hele Europa og Det hellige land for å bygge eiendommen. De føder senere en datter, som får navnet Alde født. Arn begynner også å trene eopp unge menn og gutter for å bli riddere.

Seks år senere dør kong Knut I av Sverige. Kong Sverker II tar tilbake kronen med dansk hjelp, og forsøker å myrde sønnene til Knud. Arn Folkung leder en gruppe riddere mot de danske styrkene i slaget ved Lena, hjulpet av arabiske håndverkere og den norske tempelridderen Harald Øysteinsson. Arn ødelegger det danske kavaleriet, og narrer dem til å storme inn i et regn av piler. Arn havner i en duell mot Ebbe Sunesson, leder for de danske styrkene. Arn dreper ham, men blir samtidig dødelig såret. Folkungene går seirende ut av konflikten, men Arn dør av skadene rett etter at han kommer tilbake til Forsvik.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ www.sfi.se[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata