iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://no.m.wikipedia.org/wiki/Muldalen
Muldalen – Wikipedia

Muldalen er en hengedal i Norddal kommune i Møre og Romsdal.[1] Dalen munner ut om lag 350 meter oppe i fjellsiden nord for Tafjordens østre ende.

På den nordvestlige siden av dalen ligger toppene Muldalsegga, Trollkyrkja, Neskopptindane og Blåtinden. Helt øverst for enden av dalen ligger Illstighytta, Illstigvatnet og Illstigbreen, og toppene Illstigegga, Illstigfjellet og Muldalseggenden. På den sørøstlige siden av dalen ligger toppene Grjotkopphornet og Fremste Høghornet. Muldalselva renner gjennom hele dalen, og danner Muldalsfossen ned fjellsiden til Tafjorden. Muldalselvas vannføring har siden 1969 blitt utnyttet til kraftproduksjon i Tafjord 4.[2][3]

Sør i dalen ligger Raudnakken, en kolle av olivinberg. Raudnakken har gitt navn til en mindre sidedal mot sør med et lite vann i.

Helt nederst i dalen over fossen ligger Muldalsgårdene. Den eldste dokumentasjonen av drift på disse gamle fjellgårdene er fra 1526. De ble drevet frem til 1970, de siste 13 årene med rent geitehold. I dag er gårdene i bruk som fritidsboliger. Et stykke opp i dalen ligger en setergrend som er kjent som Tafjordsætra/Muldalssætra. Seterdriften her fortsatte frem til noen år etter krigen.

Dalen og fjellene rundt regnes til Tafjordfjellene, og er en del av et turområde som forvaltes av Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Den ytre tredelen av dalen, opp til forbi Tafjordsætra/Muldalsætra, ligger innenfor Tafjorden-Reinheimen landskapsvernområde. Den øvre delen av dalen ligger innenfor Reinheimen nasjonalpark. Nedenfor dalen, under henget i dalsiden sørøst for fossen, ligger Muldalslia naturreservat. Fra Tafjordsætra/Muldalsætra går det to merkede turstier inn i fjellheimen, en til Reindalsseter turisthytte og en til Vakkerstøylen.

Referanser

rediger
  1. ^ «Muldalen». Faktaark. Besøkt 7. oktober 2016. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. oktober 2017. Besøkt 9. oktober 2017. 
  3. ^ https://snl.no/Tafjord_4

Litteratur

rediger
  • Vatne, Steinar (2013): Muldalsgardane og Muldalsætra i Tafjord. Biologisk mangfold og forslag til skjøtselstiltak. Økolog Vatne Rapport 1-2013

Eksterne lenker

rediger