Mudring
Mudring betyr å flytte sand og slam på havbunnen fra et sted til et annet. Dette gjøres for å utdype havneområder, slik at større båter kan komme inn i havnen og legge til kai. Motivet kan også være å få havbunn uten vegetasjon. Vanligvis brukes en flåte med en gravemaskin på toppen og muddermassen blir gravd opp i en mudderpram, som deretter blir slept til godkjent dumpeplass for deponering.
Det er et generelt forbud mot å mudre på privattomter, mens det er lovlig å mudre i offentlige båthavner. Det pleier å ta tid før tang og tare gjenoppbygger sin naturlige vekst i området hvor det er mudret. Fiskeyngel, skalldyr og annet småkryp i sjøen er avhengig av tang og tare for å overleve.
Historie
redigerI tidligere tider ble gjerne avfall som blant annet feieskarn, ballaststein, brannrester, samt at kloakken ofte rant rett ut i havneområdet. Enkelte havner var så oppfylt at det innebar en fare for trafikken. Etter krav fra landets Havnekommisjoner ble det i 1738 lagt til et påbud om at det ved alle «Søndenfjeldske havner» skulle kreves en avgift av enkelte inn- og utførte varer. Avgiftene skulle benyttes til å holde havnene i god stand blant annet ved oppmudring, avgiften ble da også kalt for «mudderpenger».
I offentlige havner er det havnevesenet sitt ansvar å sørge for at havnen er holdt i god stad. Det innebærer at havnen jevnlig må loddes og muddres ved behov.
-
Mudring i Segelviken 1900-1910
-
Mudderprammen «Plaugen» i Ilabassenget i Trondheim 1915. Prammen ble bygd av Fabrikken ved Nidelven (seinere Trondhjems Mekaniske Værksted) og levert Trondhjems Havnevesen i 1865.
-
Utmudring av nytt elveløp av Nidelva 1952 ved utbyggingen av Pir II i Trondheim havn endret elvemunningen. Arbeidet foregikk med sandsuger, muddermaskiner og dumpelektere langs elvemoloen for fyllingsmasser.
-
Mudringsgrabb i bruk i Svolvær havn, trolig på 1950- eller 60-tallet
-
Mudring i en havn i California i USA 2007
Se også
redigerEksterne lenker
rediger- Oppmudring - oppslagsverket oVe, artikkel av Ragnhild Botheim, Bergen Byarkiv.
- Opplodning - oppslagsverket oVe, artikkel av Ragnhild Botheim, Bergen Byarkiv.