iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://no.m.wikipedia.org/wiki/Feidias
Feidias – Wikipedia

Feidias

En av de største av alle klassiske skulptører.

Feidias (gresk Φειδίας, på norsk også skrevet Fidias, Pheidias eller Phidias; født ca. 480 f.Kr., død ca. 430 f.Kr.) var sønn av Karmides[1] og kjent som en av de største av alle klassiske skulptører.[2] Selv om det ikke eksisterer noen originale verker i dag som med sikkerhet kan tilskrives ham, finnes det flere romerske kopier av verker man i ulik grad mener ble skapt av ham.

Feidias viser sine venner frisene i Parthenon; maleri av Lawrence Alma-Tadema, 1868.

Feidias formga statuene av gudinnen AtheneAkropolis i Athen (Athena Parthenos på innsiden av Parthenon og Athena Promachos) og den enorme sittende Zevsstatuen i Olympia på 400-tallet f.Kr. Verkene i Athen ble antagelig bestilt av statsmannen Perikles i år 447 f.Kr. Perikles brukte penger fra Det athenske sjøforbundet for å betale Feidias for hans arbeid.

Første år og læretid

rediger

Feidias ble født i Athen en gang rundt år 480 f.Kr. Hans far het Karmides. Det er ulike redegjørelser for hans skolegang og trening. Hegias av Athen, Ageladas av Argos, og den thasoske maleren Polygnotus har alle blitt tilskrevet som hans lærere. En indikasjon på Ageladas er en dorisk skole som kan bli sporet i en del av hans verker.

Av hans liv er det lite som er kjent med unntak av hans verker. Hans første bestilling var en gruppe av nasjonale helter med Miltiades som den sentrale figuren. Den berømte statsmannen Perikles bestilte også flere skulpturer til Athen fra ham.

Feidias og Perikles

rediger

I sin biografi over Perikles gir Plutark en redegjørelse over den omfattende kunstneriske aktivitet som ble satt i gang i Athen da Perikles satt med makten. Noe spesielt benyttet Perikles penger som var samlet inn av forbundet av greske stater for å bekjempe Persia for å dekorere sin egen by. Til alt hell for grekerne gjorde perserne, etter regimet til keiser Xerxes I, ikke noe bevisst forsøk på å angripe Hellas.

«I alle disse verker», sier Plutark, «var Feidias rådgiver og var oppsynsmann for Perikles». Feidias innførte sitt eget portrett og det av Perikles på skjoldet av sin statue av Athena Parthenos. Det var gjennom Feidias at Perikles’ fiender angrep ham. Det synes som om Fidias var nært knyttet til Perikles og var en dominerende åndsmakt i den athenske kunsten i denne tiden, men detaljene er uklare.

Det er to motstridende redegjørelser av hvordan Feidias døde. I henhold til Plutark ble han gjort til et mål for Perikles’ fiender, anklaget for blasfemi ved å ha benyttet Perikles’ og sitt eget portrett på statuens skjold, og døde i fengsel i Athen, men i henhold til Philochorus, som er sitert av skoliast (fortolker) av Aristofanes flyktet han til Elis, sør på Peloponnes. Her gjorde han en stor statue av Zeus, men ble likevel henrettet av borgerne av Elis.

Av flere grunner er den første av disse fortellingene å foretrekke, det ville ikke ha vært mulig for ham å ha dødd i fengsel rett etter at han skapte Athena Parthenos på Akropolis ettersom han gjorde statuen av Zeus i Olympia etter hans tid på Parthenon.

Referanser

rediger
  1. ^ Ikke den Karmides som deltok i tyranniet av Athen
  2. ^ The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition. 2001-07. Phidias Arkivert 16. oktober 2008 hos Wayback Machine.


Eksterne lenker

rediger