Arawakspråk
- Denne artikkelen omhandler språkfamilien arawak. For andre betydninger, se arawak.
Arawakspråk, også kalt arahuakansk eller maipuransk, er en språkfamilie i Sør-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia. Opprinnelig var arawak navnet på en mektig folkegruppe som levde i Guyana og Surinam. Stammen ble alliert med spanjolene fordi de tradisjonelt var fiender med karibiske grupper som var i krig med spanjolene. Arawakspråk var utbredt over hele Karibia på 1200-tallet, men senere kom karibindianere fra Venezuela og etablerte seg på de mindre vestindiske øyene. I tida da spanjolene kom til Amerika, var arawakfolk utbredt i østre deler av Andes i Peru og Bolivia, gjennom Amazonasbassenget i Brasil, nord gjennom Guyana, Surinam og Venezuela og sør til Paraguay.
Taíno, et språk i familien, ble brukt på Cuba, Hispaniola, Puerto Rico, Jamaica og Bahamas, men døde ut med den opprinnelige befolkningen allerede på 1500-tallet. Språket arawak tales i dag i Surinam, Fransk Guyana, Guyana og Venezuela.
Liste over arawakspråk
redigerSpråkfamilien ble klassifisert på slutten av 1800-tallet. Språkfamiliens språkkode i ISO 639-2 er arn.
- Maipuransk (60 språk)
- Nordlig maipuran
- Palikur (1 språk, ca. 1200 brukere)
- Wapishanakaribisk (inkluderer ta-arawak. 7 språk; wayuu [goajiro] ca. 300 000 brukere, garifuna [svartkariber] ca. 100 000 brukere)
- Innland (15 språk; baniwa har 3–4000 brukere, piapoco ca. 3000)
- Sørlig maipuran
- Nordlig maipuran
I tillegg finnes 9 ikke-klassifiserte arawakspråk.