iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Palau
Vlag van Palau - Wikipedia Naar inhoud springen

Vlag van Palau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en ter zee? Vlag van Palau (ratio 5:8)
Vlag van de president van Palau

De vlag van Palau is in gebruik sinds 1 januari 1981. Het is sinds de onafhankelijkheid van het land op 1 oktober 1994 de nationale vlag van het land. De vlag is blauw met een gele cirkel, die links van het midden van de vlag staat.

De blauwe kleur staat voor de oceaan die de eilanden waaruit Palau bestaat omringt en symboliseert ook de verschillende buitenlandse overheersers. De gele cirkel symboliseert de maan.

De maan in de vlag verwijst naar de perioden in de natuur, waaronder de dagen en nachten en de maancyclus. Daarnaast staat zij symbool voor het licht dat over de wereld schijnt en reguleert de maan de geboorte van mensen en dieren en andere gebeurtenissen in de natuur, waaronder het gedrag van bloemen. Eb en vloed zijn ook van de maan afhankelijk. Ook de mensen in Palau baseren hun gedrag deels op de maan, bijvoorbeeld bij het vissen, in de landbouw en bij het plannen van zakelijke aangelegenheden. De maan symboliseert ten slotte de opkomst van Palau als onafhankelijke staat; de gele kleur staat daarbij voor 'rijpheid' (dus de volwassenheid als staat) en de ambities die Palau heeft.[1]

De verhouding tussen de hoogte en de breedte (lengte) van de vlag is 3:5. De cirkel staat links van het midden van de vlag; het middelpunt ervan bevindt zich op 7/16 van het dichtstbijzijnde punt aan de hijszijde. Verticaal staat de cirkel wel in het midden: het middelpunt bevindt zich even ver van het dichtstbijzijnde punt aan de bovenzijde als bij het dichtstbijzijnde punt aan de onderzijde.

De straal van de cirkel is 3/10 van de hoogte van de vlag, waarmee de vlag 60% van de hoogte inneemt.

In augustus 1979 werd de Grondwet van Palau aangenomen. Voordat het document in werking kon treden, moest evenwel een nationale vlag aangenomen. De Seventh Palau Legislature besloot tijdens een speciale zitting om de Palau National Flag Commission in te stellen; deze moest een nationale ontwerpwedstrijd van de vlag organiseren. Hieruit werd het ontwerp geselecteerd dat tegenwoordig als nationale vlag in gebruik is. De ontwerper ervan is Blau J. Skebong.[2]

  1. Second Palau Consitutional Convention (2005): Meaning of the National Flag, info verkregen op 31 januari 2007.
  2. Second Palau Consitutional Convention (2005): History of the National Flag, info verkregen op 31 januari 2007.