Regio Foodvalley
Regio Foodvalley is een samenwerkingsverband van een achttal gemeenten in de Gelderse Vallei. In juli 2010 besloten de gemeenten Ede, Barneveld, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen om samen te werken op het gebied van onder andere landbouw, energietransitie, werkgelegenheid en ruimtelijke ontwikkeling.
Naast de acht gemeenten en de provincies Gelderland en Utrecht zijn ook bedrijven als Arla en De Heus Diervoeders betrokken en onderwijsinstellingen als de Wageningen University & Research en het UMC in Utrecht. De organisatie is gevestigd op het voormalige kazerneterrein in Ede.[1]
Doelstelling is om de regio aantrekkelijk te maken voor wonen en bedrijvigheid en een vooraanstaande positie te verwerven in de duurzame voedselvoorziening.[2] De regio kent een relatief groot aantal bedrijven dat zich bezighoudt met landbouw en voedselproductie.[1] In de regio wonen circa 350.000 mensen.
Eind 2020 werd de Regiodeal Foodvalley gestart waarin diverse organisaties voor een periode van vier jaar onderzoek doen naar gezonde voeding.[3] In maart 2023 werd de Woondeal Regio Foodvalley ondertekend, waarbij wordt gestreefd om in de Regio Foodvalley 25.000 nieuwe woningen te bouwen in de periode tot met 2030.[4] Ook werd onderzoek opgestart naar de luchtkwaliteit.[5]
Eerdere samenwerkingsverbanden in de Gelderse Vallei waren Regio De Vallei en WERV.
Externe link
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ a b "FoodValley topregio voor duurzame voeding". Reformatorisch Dagblad. Digibron (1 juli 2016).
- ↑ Over ons | Regio Foodvalley.
- ↑ Regio Deal Food Valley - UMC Utrecht. www.umcutrecht.nl. Geraadpleegd op 12 april 2023.
- ↑ Utrecht, provincie, Woondeal voor bouw van 25.000 woningen in Regio Foodvalley. www.provincie-utrecht.nl. Gearchiveerd op 12 april 2023. Geraadpleegd op 12 april 2023.
- ↑ Regio Foodvalley krijgt fijnmazig meetnetwerk voor luchtkwaliteit. Nieuwe Oogst (21 maart 2023). Geraadpleegd op 12 april 2023.