iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pseudomys
Pseudomys - Wikipedia Naar inhoud springen

Pseudomys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pseudomys
Fossiel voorkomen: Plioceen tot heden
Pseudomys gouldii
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten
van de Oude Wereld)
Geslacht
Pseudomys
Gray, 1832
Typesoort
Pseudomys australis Gray, 1832
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pseudomys op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Pseudomys is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt in Australië, en met één soort (P. delicatulus) in een klein deel van Nieuw-Guinea. Met ongeveer 25 soorten is het het grootste geslacht van de Australische knaagdieren. Het is nauw verwant aan geslachten als Leporillus, Conilurus en Notomys. Leggadina, dat eerder ook als een ondergeslacht van Pseudomys is gezien, is mogelijk niet bijzonder nauw verwant aan Pseudomys. Er is een Pliocene fossiele Pseudomys-soort bekend, Pseudomys vandycki uit Queensland.

Dit geslacht omvat over het algemeen vrij kleine muizen met een bruinachtige rug en een witte buik. De kop-romplengte bedraagt 50 tot 175 mm, de staartlengte 63 tot 195 mm, de achtervoetlengte 15 tot 35 mm, de oorlengte 9 tot 25 mm en het gewicht 8 tot 145 gram.

Zoals voor zo'n groot geslacht verwacht kan worden, zijn er grote verschillen tussen de soorten van dit geslacht. Ook is het parafyletisch met betrekking tot Notomys en Mastacomys. Naar verluidt zijn de vele soorten niet duidelijk aan elkaar verwant; er zijn geen kenmerken die Pseudomys wel heeft en alle andere knaagdieren niet. Twee groepen, Gyomys en Thetomys, zijn vroeger al eens als aparte (onder)geslachten gezien, maar beide zijn het waarschijnlijk geen natuurlijke groepen.

Er zijn ongeveer 25 soorten:

  • Menkhorst, P. & Knight, F. 2001. A Field Guide to the Mammals of Australia. South Melbourne: Oxford University Press.
  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. 2005. Mammal Species of the World. 3rd ed.