Portaal:Den Haag/Uitgelicht/6
Het Malieveld is een grasveld in Den Haag, dat vooral bekend is als demonstratieplaats. De grootste massademonstratie, met 550.000 betogers, op 29 oktober 1983, was gericht tegen de plaatsing van nieuwe kernwapens in Nederland.
Oorspronkelijk was het Malieveld onderdeel van het Haagse Bos. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd echter een deel van het Haagse Bos gekapt om een stadswal rond Den Haag te bouwen. Omdat de Spanjaarden Den Haag bezetten, werd het hout gebruikt door de Spanjaarden in hun verdediging tegen de opstandelingen.
Doordat het die jaren flink regende, spoelde de vruchtbare grond weg en is het bos op de plaats van het Malieveld nooit meer teruggekomen. In 1594 werd daarom besloten het Malieveld (dat nog uit duinen bestond) verder af te graven. Hierdoor ontstond de grasvlakte, die tot op de dag van vandaag bestaat.
Vanaf 1606 werd het grasveld gebruikt om het spel Malie (of Palmalie) te spelen. Dit spel, een voorloper van golf en croquet, was populair onder de Engelse en Franse Adel. Het Malieveld dankt zijn naam aan dit spel.
Rond 1705 werd het Malieveld flink ingekort door de uitbreiding van Den Haag. De Prinsessegracht werd verlengd en werd de nieuwe grens van het Malieveld.
Tegenwoordig doet het Malieveld dienst als plaats voor demonstraties, militaire parades (een traditie van ongeveer 400 jaar) kermissen en festivals zoals de Tong Tong Fair.