Overleg:Computerspel
Onderwerp toevoegenAnimus 27-12-04 ik heb wat teksten overzichtelijker gemaakt en wat namen toegevoegt.
Genres
[brontekst bewerken]Ik zou de game-genres anders indelen. Een voorbeeld: FPS en TPS zijn Shooters, en dat zijn op hun beurt weer Action games. Ik ga dit even verder uitwerken... Guildwars is trouwens niet eens een mmorpg. Het is een "Cooperative Online RPG" oftewel CORPG. Juist is juist
- Ik mis was genres. Bijvoorbeeld stealth-games (Splinter Cell), tactical shooters en free-roaming games (die weer kunnen onderverdeeld worden in third person shooters en RPG's. Misschien ga ik wel te ver, maar de huidige indeling is niet precies genoeg. Helemaal omdat nieuwe games genres proberen te mixen zoals een RTS met RPG invloeden en ik denk dat binnenkort het niet meer mogelijk zal zijn sommige games fatsoenlijk in te delen in de huidige genres. Iemand ideeën? I Vegeta 1 dec 2006 22:35 (CET)
- Ik mis genres als serious games (of applied games) en pervasive games. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.97.201.18 (overleg · bijdragen)
Kleine Veranderingen
[brontekst bewerken]Ik heb een paar spellen toegevoegd aan de lijst. Ik zal ook een paar ontbrekende artikelen van games invullen...
DaVince, 16 April 2005
Link toegevoegd: Clickteam.
DaVince, 12 Mei 2005
Lijst van .....
[brontekst bewerken]Waarom is er van elk soort onderwerp een artikel met de titel: Lijst van (onderwerp), maar ontbreekt een artikel met de titel: Lijst van computerspellen? Is hier een speciale reden voor of heeft gewoon nog niemand zin gehad om er een te maken? In dat geval wil ik er best wel 1 maken... De lijst in dit artikel vind ik persoonlijk een beetje rommelig en kan zeker beter. Koree200 18 apr 2005 16:28 (CEST)
Ik heb draagbare spelcomputers uit de beginzin weggehaald omdat dit hetzelfde is als handheld.
- wat dacht je van de Nintendo DS? marc 26 jan 2010 16:34 (CET)
Rollercoaster
[brontekst bewerken]ROllercoaster tycoon world verwijderd. Deze game is niet bekend...
ok. --DaVince 3 jun 2005 18:02 (CEST)
MMORPG
[brontekst bewerken]ik speel veel games, maar een MMORPG is een Massivly Multiplayer Online Role Playing Game, misschien de moeite waard om erbij te zetten? --Olivierburggraaff 6 jan 2007 18:43 (CET)
- Volgens mij staat het er al hoor, in de tabel bij de andere genres. - Simeon 9 jan 2007 15:25 (CET)
- Maar onder de naam MMORPG, de afkorting dus en niet waar het voor staat... --Olivierburggraaff 3 feb 2007 14:54 (CET)
Act of War
[brontekst bewerken]In de tabel bij Real-time strategy staat er Acts of War. Dit moet Act of War zijn maar ik kan het niet veranderen... --84.105.99.14 17 feb 2008 17:45 (CET)
- Bedankt, ik heb het aangepast. - Simeon 11 apr 2008 20:52 (CEST)
Online text-based games
[brontekst bewerken]Een nieuwe opkomende rage zijn de text-based games. Zoals de benaming reeds doet vermoeden, gaat het hierbij niet om een 3D spel, maar echt over op tekst gebaseerde klik games. Ondanks dat de grote producenten investeren in steeds betere, snellere en grafisch geavanceerdere games, is de opkomst van de text-based games een ware rage geworden. De meeste text-based games worden tegenwoordig gemaakt met behulp van PHP en MySQL op een webserver, daar deze technologieën gratis beschikbaar zijn. Verder zijn er tegenwoordig ook een groot en verscheiden aantal gratis broncodes vrij beschikbaar om je eigen text-based spel te kunnen starten. Zelfs zonder enige technologische kennis, is het tegenwoordig ook mogelijk om je eigen online computerspel te starten.
- Deze tekst claimt een nieuwe rage. Ik ken 'm niet, en ik ben een fervent gamer, dus ik zou graag eerst wat bronnen hiervoor willen zien. Groeten, Mhaesen 14 mrt 2008 09:48 (CET)
- Laat ik als ervaren computer nerd zeggen dat dit wel degelijk een rage is maar in tegenstelling tot wat hier beweerd wordt is de rage niet echt nieuw. Meer dan 5 jaar oud in ieder geval. Thoth 14 mrt 2008 09:50 (CET)
- toevoeging: Als je ergens over twijfelt hoef je de tekst nog niet gelijk weg te halen, eerst overleg daarna actie niet andersom bitte ;-) Thoth 14 mrt 2008 09:52 (CET)
- Bij mijn weten is het juist gebruikelijk dat stukken waar grote twijfel over bestaat, naar de OP verplaatst worden, zodat er gedegen overleg over kan plaatsvinden. Terugkopiëren kan altijd. Desalniettemin heb ik nog geen onafhankelijk, externe bron gezien. Even gezocht op interne bronnen (dwz. en: en de: wp) levert alleen text-based adventure games van meer dan 10 jaar geleden. Bovendien was de tekst niet echt NPOV, nogal wervend. Mhaesen 14 mrt 2008 10:13 (CET)
- toevoeging: Als je ergens over twijfelt hoef je de tekst nog niet gelijk weg te halen, eerst overleg daarna actie niet andersom bitte ;-) Thoth 14 mrt 2008 09:52 (CET)
- Wervend? :S nouja het maakt mij ook niet heel veel uit of het er in komt of niet maar ik denk dat de aantal text based rpg's en het aantal deelnemers per game een referentie genoeg is. Als je krantenartikels zoekt kun je lang wachten ben ik bang.
Vr. Gr. Thoth 14 mrt 2008 10:18 (CET)- Inderdaad, zonder de bullits die er eerst stonden is het beter, maar een frase als "om je eigen text-based spel te kunnen starten. Zelfs zonder enige technologische kennis, is het tegenwoordig ook mogelijk om je eigen online computerspel te starten." vind ik meer passen op een dedicated site voor tekstbased games dan op wikipedia. Maar, zoals gezegd, belangrijkste bezwaar is geen bronnen, en zelfs geen verifieerbare feiten: Wanneer ontstaan, enkele grote voorbeelden van games, van wie, wat is een "klik game", waar zijn die broncodes te krijgen? etc. Mhaesen 14 mrt 2008 11:35 (CET)
Psst, je ondertekening ;-)Verder heb je gelijk hoor, zolang anderen het niet meer toevoegen is voor mij het onderwerp eerst ook gesloten (vind het sowieso niet onder viodespel vallen) Thoth 14 mrt 2008 10:27 (CET)
- Inderdaad, zonder de bullits die er eerst stonden is het beter, maar een frase als "om je eigen text-based spel te kunnen starten. Zelfs zonder enige technologische kennis, is het tegenwoordig ook mogelijk om je eigen online computerspel te starten." vind ik meer passen op een dedicated site voor tekstbased games dan op wikipedia. Maar, zoals gezegd, belangrijkste bezwaar is geen bronnen, en zelfs geen verifieerbare feiten: Wanneer ontstaan, enkele grote voorbeelden van games, van wie, wat is een "klik game", waar zijn die broncodes te krijgen? etc. Mhaesen 14 mrt 2008 11:35 (CET)
- Laat ik als ervaren computer nerd zeggen dat dit wel degelijk een rage is maar in tegenstelling tot wat hier beweerd wordt is de rage niet echt nieuw. Meer dan 5 jaar oud in ieder geval. Thoth 14 mrt 2008 09:50 (CET)
Het ontwikkelen van eigen games met PHP/MySQL enzo is idd al langere tijd aan de gang - regelmatig wordt er op de pagina Lijst van Massively Multiplayer Online Role Playing Games wel weer een eigen creatie gezet, op die pagina worden daarom nu alleen blauwe links toegelaten. Maar wat betreft deze toevoeging, dat is gewoon herhaaldelijke spam van bepaalde mensen, zie hier, hier, hier en dus de net gedane wijziging. Ook als je de externe links zou weglaten dan is de tekst te specifiek: dit gaat niet meer over het onderwerp 'Videospel' in het algemeen maar gewoon een rage is game-developerland. Veel lezers van dit artikel zijn bovendien niet eens game-ontwikkelaars maar gewoon consumenten dus wat dat betreft is de tekst ook teveel gericht op een bepaalde doelgroep (met wervende, POV teksten idd). - Simeon 14 mrt 2008 17:16 (CET)
- Edit door Onbekende poster, die niet wil spammen:
Ik heb rekening gehouden met jullie kritiek en de eerder voorgestelde tekst herschreven. Aan de vaders onder jullie: ga eens naar je kind toe en vraag hem welke website spelletjes hij speelt. Je kan nog verschieten hoeveel mensen dit tegenwoordig spelen, de spelersaantallen liegen er niet om. Ik heb zoveel mogelijk bronnen proberen te vermelden en zoveel mogelijk verwijzingen gemaakt naar grote text-based games. Tegelijk heb ik het sterk beperkt om de lijst niet te laten overvloeien. Zo staan er nu enkel de games die mijn kinderen als leukste hebben gekozen. Verder ben ik het niet met Simeon eens en vind ik dat er gewoon geen betere categorie is om dit in te plaatsen zonder afbreuk te doen aan het concept computerspel. Het is en het blijft een computerspel... Het is niet omdat het nog maar de laatste 5 jaar aan het opkomen is, dat het niet een echte rage aan het worden is. Kijk naar google, die doen net hetzelfde met hun online "office" programmas. (Online teksten en spreadsheets opstellen). Meer en meer gaat online gebeuren, of jullie dit nu leuk vinden of niet. Bedankt voor het lezen van deze toevoeging, ik hoop dat jullie mijn punt nu beter begrijpen. - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 87.65.75.173 (overleg|bijdragen)
- Beste, ik heb de informatie over de geschiedenis van online tekstgebaseerde computerspellen verplaatst naar een nieuw artikel: tekstgebaseerd computerspel. Informatie over hoe je een online tekstgebaseerde computerspel kan maken, is nog steeds niet relevant in Videospel; dit gaat over computerspellen in het algemeen en het is dus geen handleiding voor het beginnen van een eigen computerspel via allerlei websites. Dezelfde argumentatie geldt ook voor tekstgebaseerd computerspel.
- Wat betreft de rage: Deze spellen worden in grote aantallen gespeeld maar het is niet aan ons om iets als 'rage' te bestempelen. Zie ook Wikipedia:Geen origineel onderzoek. Zonder betrouwbare en onafhankelijke externe bronnen kunnen we niet dit soort beweringen geven.
- Wat betreft het spammen: het is inmiddels wel overduidelijk dat men het eigen product (YourCrime/Mijnspel) en bedrijf (GameColl) vermeld wil zien in het artikel. Als je gewoon informatie wilt toevoegen over videospellen, online tekstgebaseerde computerspellen of andere onderwerpen dan is dat prima maar Wikipedia is niet een plek voor reclame. Overigens, YourCrime is voor zover ik kan zien een verzameling online computerspellen met in totaal zoveel duizend spelers, dat valt eigenlijk niet in dezelfde categorie als de andere spellen; ik heb die dus weggehaald. - Simeon 11 apr 2008 20:10 (CEST)
Edit: Uw uitleg in tekstgebaseerd computerspel is ronduit belachelijk! Dat is pas geen objectief geschreven tekst! Waar baseer je je in hemelsnaam op om dit te zeggen? "Dit soort spellen zijn vaak eenvoudiger te programmeren" Verder schilder je het af als een randfenomeen dat vandaag de dag bijna niet meer bestaat. De eerste paragraaf is echt gewoon je eigen mening vertolken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.65.75.79 (overleg · bijdragen) 17 apr 2008 09:48
- Laat ik eerst zeggen dat ik gewoon het begin van Text-based game (Engelstalige Wikipedia) overgenomen heb. Het artikel beschrijft tekstgebaseerde computerspellen (dus losstaande programma's, niet via websites) en het tijdperk van (commerciële) tekstgebaseerde computerspellen ligt wel achter ons. Ik heb online tekst-gebaseerde computerspellen voorlopig erbij gezet maar eigenlijk is dit een ander genre (browserspellen). Edit: ik heb een begin gemaakt met het artikel browserspel.
- Doordat de graphics gebaseerd zijn op leestekens, vallen allerlei zaken weg. In bijvoorbeeld tekstadventures hoeft de programmeur alleen de ingevoerde tekst te ontleden, de interne toestand bij te werken en een bijbehorende tekst terug te geven aan de speler. Ook in andere tekstgebaseerde computerspellen bestaan het grafische aspecten alleen uit leestekens; dit hoeft niet te betekenen dat men minder tijd kwijt is met het ontwikkelen van een spel maar allerlei (mogelijk complexe) grafische effecten hoeven niet geprogrammeerd te worden. Maar deze opmerking (over de moeilijkheid van programmeren) slaat dus meer op tekstgebaseerde spellen van vroeger. - Simeon 17 apr 2008 13:57 (CEST)
Edit: Browsergames hebben ook zeer geavanceerde grafische designers nodig, kijk maar eens naar www.ikariam.nl Over de ingewikkeldheid kan u vermoedelijk niet oordelen daar u geen coder noch designer lijkt? Het tijdperk van browserspellen is zeker niet voorbij, dat begint nog maar pas. Binnenkort met meer en meer bandwith gaan enorm veel meer games zo gespeeld worden! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.241.181.19 (overleg · bijdragen)
- Beste, misschien moet u eens op mijn naam klikken, dan ziet u dat ik informaticastudent ben in Utrecht en allerlei artikelen over dit onderwerp geschreven heb. Ik heb ook aan verscheidene projecten bijgedragen als programmeur (websites en software) waardoor ik mijzelf wel in staat acht redelijk in te schatten welke technieken en welke complexiteit er benodigd is voor een dergelijk spel. Browserspellen zijn inderdaad here to stay maar dat heb ik ook niet ontkend. En zoals ik al eerder zei was de opmerking over complexiteit meer gericht op tekstgebaseerde spellen (zoals Zork), daar deze geen graphics hebben en ook qua programmeerwerk valt dat mee. - Simeon 23 apr 2008 23:42 (CEST)
Twijfel: Herschrijven introductie
[brontekst bewerken]Over het algemeen is het eerste deel van het artikel niet echt goed en objectief geschreven. In het artikel komen nogal veel verwijzingen naar schijnbaar recente ontwikkelingen voor: 'De laatste jaren', 'De laatste tijd' etc. Terwijl bijvoorbeeld online gaming nu toch wel ingeburgerd is. Het fenomeen bestaat in iedergeval al 10 jaar. Er komt geen game meer uit zonder online-mogelijkheden.
De opmerking over LAN-parties is redelijk misplaatst en ook een beetje achterhaald (de grooste LANs in Nederland zijn er al mee opgehouden).
Of Microsoft en Sony voor 'graphics' staan en Nintendo en Sega voor 'innovatie' kun je ook lang over discussieren. Ik zou het in ieder geval anders formulieren. Stroohead 2 apr 2008 01:58 (CEST)
En zo kan ik nog wel even doorgaan...
- Ik heb een poging gedaan de intro te herschrijven. Kan het er zo mee door? - Man!agO 15 jul 2008 13:09 (CEST)
- Ho even, online gaming is bij een deel van de bevolking ingeburgerd, niet bij iedereen. Er komen nog genoeg games uit zonder multiplayer mogelijkheid, ik denk aan Half-Life 2 in eerste instantie en Portal. Soms wordt er achteraf nog multiplayer toegevoegd, maar in ieder geval is het geen verplichting en zijn er zeker nog singleplayer games.
Verder zijn er inderdaad LANs die niet meer gehouden worden, maar die zijn gewoon vervangen door andere.
Dat van XBOX & PS vs Wii is inderdaad maar een vreemde stelling, zo strikt kan die lijn niet getrokken worden.
Videospel vs. Game
[brontekst bewerken]Zoals in het artikel gemeld is het woord 'game' inmiddels opgenomen in de Dikke van Dale. Is het dan geen idee om de naar mijn mening nogal achterhaalde titel van het artikel 'Videospel' te vervangen door 'Game'? Stroohead 2 apr 2008 01:52 (CEST)
- Dit is niet mogelijk, aangezien er meerdere artikelen zijn die Game heten. In dat geval zou Game een doorverwijspagina moeten worden (dat zou nu eigenlijk ook al het geval moeten zijn, zodat het lelijke zieartikel kan komen te vervallen). Een mogelijke andere optie is Videogame of anders Game met een toevoeging tussen haakjes. - Ronaldvd 2 apr 2008 14:41 (CEST)
In formeel taalgebruik wordt zeker nooit 'game' gebruikt, in ieder geval niet in Vlaanderen. Videogame of videospel is juister. In informeel taalgebruik wordt 'game' of gewoon kort 'spel' gezegd in Vlaanderen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 178.117.249.20 (overleg · bijdragen)
Second Life
[brontekst bewerken]Second Life word door veel experts niet als echt computerspel gezien, ik denk dat de afbeelding van dit spel dan ook een beetje misplaatst is, kan misschien beter vervangen worden door bijvoorbeeld een screenshot van World of Warcraft. Stroohead 2 apr 2008 01:52 (CEST)
- Klopt, maar gezien het gebrek aan afbeeldingen over computerspellen op de Nederlandstalige Wikipedia (door auteursrechten e.d.), kan het best blijven staan - we hebben niet veel anders. - Simeon 2 apr 2008 19:34 (CEST)
- Als ik mag af gaan op de Engelstalige variant zijn zelfgenomen screenshots e.d. toch geen probleem? Zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Image:ExWoW2.jpg . Geef gerust een bericht als een vers screenshot benodigd is, dan maak ik er wel eentje. Rygir 23 jul 2008 01:17 (CEST)
- Die afbeelding valt onder de fair-use regelgeving.. die is niet van toepassing op deze Wikipedia dus al die fair-use afbeeldingen kunnen we hier niet gebruiken (en vrijwel alle screenshots van games op de Engelstalige Wikipedia zijn fair-use). - Simeon 23 jul 2008 01:20 (CEST)
- Ja ik weet dat die fair-use zijn maar het is nieuw voor me dat fair-use wetgeving wel voor één site werkt en niet voor de andere. Ik kan begrijpen dat je niet exact dezelfde afbeelding kunt overnemen in alle omstandigheden, maar het concept van fair-use geld toch wel degelijk ook voor nl.wikipedia, dus waarom zou een eigen screenshot daar dan wel mogen en hier niet? Ben ik nog te volgen? Trouwens, waarom precies is de redenering voor 1 wikipedia taalvariant anders als voor de andere?
- Het heeft bijvoorbeeld ook te maken met de locatie van de server volgens mij, om te bepalen welke wetgeving van toepassing is. Daarnaast is in het verleden besloten fair-use niet toe te staan (zie de voor-/tegenargumenten op die pagina ook). Als iemand hier op nl: een fair-use afbeelding zou zien dan kan men die niet gebruiken want fair-use geldt niet in Nederland (en dat gaat weer een beetje tegen een vrije encyclopedie in). - Simeon 23 jul 2008 13:24 (CEST)
- Ja ik weet dat die fair-use zijn maar het is nieuw voor me dat fair-use wetgeving wel voor één site werkt en niet voor de andere. Ik kan begrijpen dat je niet exact dezelfde afbeelding kunt overnemen in alle omstandigheden, maar het concept van fair-use geld toch wel degelijk ook voor nl.wikipedia, dus waarom zou een eigen screenshot daar dan wel mogen en hier niet? Ben ik nog te volgen? Trouwens, waarom precies is de redenering voor 1 wikipedia taalvariant anders als voor de andere?
- Die afbeelding valt onder de fair-use regelgeving.. die is niet van toepassing op deze Wikipedia dus al die fair-use afbeeldingen kunnen we hier niet gebruiken (en vrijwel alle screenshots van games op de Engelstalige Wikipedia zijn fair-use). - Simeon 23 jul 2008 01:20 (CEST)
- Als ik mag af gaan op de Engelstalige variant zijn zelfgenomen screenshots e.d. toch geen probleem? Zie bijvoorbeeld http://en.wikipedia.org/wiki/Image:ExWoW2.jpg . Geef gerust een bericht als een vers screenshot benodigd is, dan maak ik er wel eentje. Rygir 23 jul 2008 01:17 (CEST)
- Noem dan eens een "expert" en zeg eens wat het wel is?Rygir 23 jul 2008 01:17 (CEST)
- Second Life is in mijn ogen een 'community' waarin personen worden gerepresenteerd door avatars, niet meer, niet minder. Er zit geen spelelement in Second Life. PatrickVanM / overleg 23 jul 2008 13:26 (CEST)
- Helemaal mee eens. Second life is eerder een soort van vreemde simulatie van het leven, maar het is in mijn ogen zeker geen computerspel. Anorionil 2 sep 2008 18:50 (CEST)
- Second Life is in mijn ogen een 'community' waarin personen worden gerepresenteerd door avatars, niet meer, niet minder. Er zit geen spelelement in Second Life. PatrickVanM / overleg 23 jul 2008 13:26 (CEST)
ik denk dat we het best een open source game screenshot gebruiken want dat mag toch worden gebruikt?--Casvdschee (overleg) 19 mrt 2014 10:59 (CET)
bordspelen
[brontekst bewerken]Is het echt nodig om bordspelen in de lijst van genres te zetten? Want met de link word gestuurd naar het artikel over het bordspel zelf, niet naar een videospel dat op dat bordpsel gebaseerd is.--Steve w. 6 mei 2008 21:53 (CEST)
- Dat is waar maar het is wel een genre van computerspellen die gespeeld worden op de computer (de digitale versies van de bordspellen dus) - misschien dat we later het kunnen laten doorverwijzen naar een lijst van "computer-bordspellen" ofzo.. - Simeon 6 mei 2008 21:59 (CEST)
Sega?
[brontekst bewerken]Waarom staat in de tekst dat Sega, toen ze nog consoles maakten, zich vooral op gameplay toerichten? Maar waren de Sega-consoles niet eerder op graphics gericht? Er was toch kritiek op het feit dat ze beter beeld hadden, maar minder goeie gameplay? Ook vind ik dat er in dat stukje tekst beweerd wordt dat spelen op een Sony- of Microsoftconsole niet leuk is, en dat de consoles alleen vertrouwen op garphics, wat absoluut niet waar is. --Steve w. 28 jul 2008 20:47 (CEST)
geweld
[brontekst bewerken]ik heb een klein zinnetje toegevoegd aan het kopje 'geweld'. Hierin word terecht gezegd dat de relatie tussen geweldplegingen en computergames niet bewezen is. Ik vond echter dat het kopje te eenzijdig was en heb als beginregel toegevoegd dat de meeste computergames om geweld draaien. Dit lijkt mij even opvallend als de overtrokken verbanden die gezien worden door tegenstanders.
- Het is een kwantitatieve mededeling die je niet ondersteunt met een bron. Er zijn ook veel spellen zonder geweld. De aard van het geweld is ook nogal verschillend. Vandaar dat de zin beter niet kan worden opgenomen w.m.b. Lymantria overleg 11 dec 2008 14:12 (CET)
- Ik vind dit stukje überhaupt te weinig objectief, en het bevat in elk geval herhalingen van argumenten, die dan ook nog eens 'willen aantonen' dat de relatie gaming-fysiek geweld niet bestaat. Een encyclopedie moet kritisch maar objectief zijn en alle standpunten belichten. Je kan op zijn minst aangeven dat 'games' in een aantal bijzondere gevallen wel degelijk (volgens sommigen) een aanleiding kunnen vormen voor geweld, of dat de beschreven relatie soms aannemelijk of voor nader onderzoek vatbaar wordt geacht Gebruiker:Anoniem 26 feb 2009
Computerspel of videospel?!
[brontekst bewerken]Is het nou een computerspel of een videospel?! Eerst was het computerspel, toen was het ineens videospel, wat ik zelf een beetje raar vond, want computerspel is de algemene term en nou is het weer veranderd in computerspel. Alle categorieën moeten dan weer aangepast worden... Zidane007nl 27 feb 2010 20:49 (CET)
- Lees wat er onder het eerste kopje staat, dan maakt het iets helderder. De categorieën zijn allang aangepast. Om op je vraag te beantwoorden: ligt er helemaal aan hoe het gebruikt wordt. Romaine (overleg) 27 feb 2010 21:00 (CET)
- Kan ik even een balletje opgooien voor game? Volgens mij heden ten dage de meest gangbare term uit Van Dale om dit fenomeen in het Nederlands taalgebied te benoemen. Op mijn scherm staat trouwens nog steeds Categorie:Videospel, sinds 24 jan jongstleden veranderd van Computerspel, met prominent in deze de Lijst van videospellen, de verwarring slaat toe. marc 27 feb 2010 21:42 (CET)
- Game wordt vaak gebruikt voor een computerspel, maar volgens mij is een bordspel ook een game? Game wordt trouwens ook vaak gezien als Engels woord, waar sommigen op de wiki wat moeite mee hebben. Mmm, je hebt gelijk betreft die categorie, lijkt wel alsof die over het hoofd gezien is omdat er juist onlangs een nominatie voor geweest is om Categorie:Videospel te hernoemen in Categorie:Computerspel.
Misschien is deze over het hoofd gezien.Die lijst van videospellen klopt zover ik zo gauw zie. Geen van de artikelen die verwijzen naar een tekstgebaseerd computerspel staan op deze lijst, dus staan er staan (als het goed is) uitsluitend visueel gebaseerde computerspellen (=videospellen) op de lijst. Groetjes - Romaine (overleg) 27 feb 2010 21:58 (CET)- Ik zie dat de hernoemingen nodig gaande zijn. Nog even geduld dus. Groetjes - Romaine (overleg) 27 feb 2010 23:44 (CET)
- Game is in mijn beleving specifiek een Computerspel (Van Dale geeft letterlijk als betekenis computerspelletje, waarom dit in het diminutief moet, is mij een raadsel), zeker geen bordspel (in tegenstelling tot game in het Engelse taalgebied). Zie ook het werkwoord gamen, ook al zo'n mooi Nederlands woord. Wat de POV van sommige taalpuristen betreft, zowel game als gamen staan in Van Dale, en in de witte en groene lijst, dus hoe Nederlands moet een woord zijn? Persoonlijk ben ik een fervent gamer, en in mijn omgeving hoor ik uitsluitend deze aanduiding. Computerspel, en zeker videospel, worden daar als hopeloos ouderwets aangemerkt (en het zijn echt niet alleen volledig verengelsde tieners die dit stellen).
- Bovendien, het onderscheid dat je maakt tussen computerspel en videospel doet mij zelf wat kunstmatig aan, welk computerspel is tegenwoordig niet visueel ingesteld? Die korte periode in de jaren 80 dat tekst gebaseerde computerspellen echt opgang maakten ligt alweer lang achter ons, het enkele hedendaagse, obscure tekstueel MMORPG is de spreekwoordelijke uitzondering die deze regel bevestigd. Groeten, marc 28 feb 2010 16:33 (CET)
- Ik zie dat de hernoemingen nodig gaande zijn. Nog even geduld dus. Groetjes - Romaine (overleg) 27 feb 2010 23:44 (CET)
- Game wordt vaak gebruikt voor een computerspel, maar volgens mij is een bordspel ook een game? Game wordt trouwens ook vaak gezien als Engels woord, waar sommigen op de wiki wat moeite mee hebben. Mmm, je hebt gelijk betreft die categorie, lijkt wel alsof die over het hoofd gezien is omdat er juist onlangs een nominatie voor geweest is om Categorie:Videospel te hernoemen in Categorie:Computerspel.
- Kan ik even een balletje opgooien voor game? Volgens mij heden ten dage de meest gangbare term uit Van Dale om dit fenomeen in het Nederlands taalgebied te benoemen. Op mijn scherm staat trouwens nog steeds Categorie:Videospel, sinds 24 jan jongstleden veranderd van Computerspel, met prominent in deze de Lijst van videospellen, de verwarring slaat toe. marc 27 feb 2010 21:42 (CET)
- Ik vind de term Computerspel verwarrend bij spellen die alleen voor Xbox of Playstation zijn. Een computer heeft in het dagelijks gebruik namelijk betrekking tot dat apparaat met toetsenbord en muis waar je vanalles mee kan. Ookal zijn Xbox en Playstation feitelijk misschien ook computers, ze worden vaker aangeduid met het engelse woord "consoles" of... spelcomputer. Mja nu raak ik zelf nog meer in de war... Anyway, ik vind het engelse videogame of gewoon "game" toch beter....Anorionil 23 jul 2010 18:57 (CEST)
In Vlaanderen (of tenminste in West en Oost-Vlaanderen) wordt naar mijn weten gewoon kort 'spel' gezegd.
Fallout 3
[brontekst bewerken]fallout 3 staat bij shooter ,maar het is eigenlijk een rpg.
- Ik heb hem verwijderd. Met vriendelijke groet, MrBlueSky 2 jul 2010 17:55 (CEST)
Niet mee eens. Fallout 3 bevat zowel RPG als shooter elementen. De game kan gespeeld worden als shooter. Namen van games zijn overigens, net als namen van personen, met een hoofdletter. 0Peter1985 22 okt 2011 13:58 (CEST)
controverse
[brontekst bewerken]als we een kopje hebben over controverse kunnen we ook een kopje hebben over de positieve effecten toch?--Casvdschee (overleg) 19 mrt 2014 11:05 (CET)
- WP:VJVEGJG, je kan zelf een stukje toevoegen daarover. Dinosaur918 (overleg) 19 mrt 2014 21:57 (CET)
Horror vakje??
[brontekst bewerken]waar is het vakje horror? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.172.129.238 (overleg · bijdragen) PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.
- Bij het vakje 'Survival Horror'. Sikjes (overleg) 7 mei 2015 15:50 (CEST)
Roblox
[brontekst bewerken]Beste mensen,
ik heb opgemerkt dat bij het kopje Platform Roblox er niet bij staat. Ik zou graag zien dat het toegevoegd werd, want ik kan het niet. En ik heb opgemerkt dat bij Action-Adventure Brawl Stars er niet bij staat.
Met vriendelijke groet, Marnix van den Berg.