Olympisch stadion
Een olympisch stadion is het hoofdstadion dat gebruikt wordt voor Olympische Zomerspelen in een stad, of een stadion dat vernoemd is naar de 'Olympus' als sportlocatie, zonder dat daar Spelen plaatsvinden. Het olympisch stadion is de hoofdlocatie voor de spelen, waar vooral openings- en sluitingsceremonies plaatsvinden, het (belangrijke) atletiekprogramma, en enkele andere sporten. Tegenwoordig maakt het stadion deel uit van een groot aantal voorzieningen: sporthallen, banen, velden plus verbindingen, parken en dergelijke. Tijdens de Olympische Winterspelen is het olympisch stadion het stadion waarin de openings- en sluitingsceremonie plaatsvinden. In Rio de Janeiro, tijdens de Olympische Zomerspelen van 2016 vonden in het Olympisch Stadion echter alleen de atletiekwedstrijden plaats. De openings- en sluitingsceremonie vonden plaats in het Maracanã-Stadion. Hiermee waren deze spelen de eerste waarbij de openings- en sluitingsceremonie niet in het Olympisch Stadion plaatsvonden. Ook de Olympische Vlam brandde er niet. Deze brandde in de stad zelf op een plein voor het stadion.
Bij de Olympische Winterspelen van 2018 in Peyongchang was er zelfs een tijdelijk Olympisch Stadion, waarin de Openings- en Sluitingsceremonie plaatsvonden. Dit stadion bleef dus niet staan, maar werd na de Spelen weer afgebroken.
Het Olympisch Stadion van Peking is het eerste Olympisch Stadion dat zowel voor de Olympische Zomerspelen(in 2008) als voor de Olympische Winterspelen(in 2022) werd gebruikt, aangezien Peking de eerste stad was die beide Spelen mocht organiseren.
Tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs was er geen Olympisch Stadion. De Openingsceremonie vond midden in de stad plaats, op en rond de Seine en de atletiekwedstrijden vonden plaats in het Stade de France, waar ook de Sluitingsceremonie plaatsvond. Hiermee fungeerde dit stadion als Olympisch Stadion. Net als bij de Olympische Spelen van 2016 brandde ook de Olympische Vlam niet in het stadion. Deze brandde net als in 2016 in de stad zelf, in een enorme ballon die boven de Tuilerieën zweefde. Hiermee waren dit de tweede Olympische Zomerspelen waarbij de Olympische Vlam niet in het stadion brandde.
Olympische stadions
[bewerken | brontekst bewerken]Naar Olympische Spelen
[bewerken | brontekst bewerken]Olympisch in naam
[bewerken | brontekst bewerken]- Bakoe: Olympisch Stadion
- Berlijn: Deutsches Stadion; gebouwd voor Olympische Spelen 1916, maar niet gebruikt.
- Brugge: Olympiastadion; naam is nu gewijzigd
- Helsingborg: Olympia
- Istanboel: Atatürk Olympisch Stadion
- Kiev: NSK Olimpiejsky
- Pyeongchang: Olympisch stadion
- Radès: Olympisch Stadion
- Serravalle: Olympisch Stadion
- Sevilla: Olympisch Stadion
- Shenyang: Olympisch Stadion
- Sotsji: Olympisch Stadion Fisjt
- Tianjin: Olympisch Stadion
- Turijn: Olympisch Stadion
- Waalwijk: Sportpark Olympia, sinds (de nieuwbouw in) 1996 Mandemakers Stadion geheten
- Wrocław: Olympiastadion