iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://nl.wikipedia.org/wiki/Harry_Lintsen
Harry Lintsen - Wikipedia Naar inhoud springen

Harry Lintsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harry Lintsen

Hendricus Wilhelmus 'Harry' Lintsen[1] (Heerlen, 17 juli 1949) is emeritus hoogleraar techniekgeschiedenis op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).[2] Lintsen heeft zich ingezet voor de ontwikkeling en institutionalisering van techniekgeschiedenis in Nederland.

Een van de hoogtepunten van zijn loopbaan was het op zijn instigatie opzetten van de Stichting Historie der Techniek door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI) in 1988. Dit is nog steeds de belangrijkste organisatie voor nationale en internationale onderzoeksprogramma's op het gebied van techniekgeschiedenis.

Lintsen studeerde natuurkunde aan de TU/e. In 1972 studeerde hij af met een specialisatie in Fysische Technologie. Tegelijkertijd was Lintsen onderzoeksassistent bij Prof. Bert Broer. Hij bleef in Eindhoven werken na zijn afstuderen, als universitair docent aan de Faculteit van Toegepaste Wetenschap.

Van 1974 tot 1978 werkte Lintsen aan een proefschrift over de opkomst en ontwikkeling van het ingenieursberoep in Nederland in de 19e eeuw. In 1980 verscheen het boek als Ingenieurs in Nederland in de 19e eeuw: Een streven naar erkenning en macht. Promotoren waren Bert Broer, B.C. van Houten, en A.L. Mok.

In 1986 werd Lintsen Wetenschappelijk Directeur van de Stichting Historie der Techniek, gevestigd aan de TU/e. Hij verdeelde zijn tijd als hoogleraar tussen Eindhoven en de Technische Universiteit Delft in 1990. Gedurende het academisch jaar 1994-1995 was Lintsen visiting professor aan de University of Pennsylvania, Philadelphia in de Verenigde Staten.

Lintsen heeft vele nevenfuncties bekleed aan de TU/e, onder meer vice-decaan van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. Ook buiten Eindhoven is hij actief geweest, bijvoorbeeld als lid van het comité van de Heineken History Award, lid van Bètacanon-commissie,[3] en lid van de Executive Council of the Society for the History of Technology (SHOT). Ook is Lintsen lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).[4]

In 2003 werd Lintsen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.[5] Begin 2010 is hij tevens benoemd tot erelid van het KIVI NIRIA en van de TU/e. Dat jaar ging hij met emeritaat. In 2012 werd Lintsen leider van een onderzoeksproject naar de geschiedenis van duurzaamheid in Nederland.

Sinds 2021 is Lintsen betrokken bij het project ‘De Diepe Transitie van Nederland’, een gezamenlijk project van de universiteiten van Eindhoven, Utrecht en Wageningen.

Lintsen publiceerde vele artikelen en enige boeken met name over de geschiedenis van de techniek. Boeken, een selectie:

  • 1985. Ingenieur van beroep. Historie, praktijk, macht en opvattingen van ingenieurs in Nederland. Den Haag: Ingenieurspers
  • 1998. Twee Eeuwen Rijkswaterstaat, 1798-1998. (red.) Zaltbommel.
  • 1998-2003.Techniek in Nederland in de twintigste eeuw. Met J.W. Schot, A. Rip and A.A. Albert de la Bruhèze (red.) Zutphen: Walburg Pers, zeven delen.
  • 1992-1995. Geschiedenis van de Techniek in Nederland. De wording van een moderne samenleving 1800-1890. Met anderen (Red). Zutphen: Walburg Pers, zes delen.
  • 2005. Made in Holland: Een techniekgeschiedenis van Nederland 1800-2000. Zutphen: Walburg Pers.
  • 2006. Gedreven door nieuwsgierigheid: een selectie uit 50 jaar TU/e-onderzoek. Met J.L Schippers. Eindhoven: Stichting Historie der Techniek i.s.m. TU/e.
  • 2007. Techniek in actie : een geschiedenis van TNO Industrie en Techniek. Eindhoven: TNO Industrie en Techniek with Stichting Historie der Techniek.
  • 2013. Tachtig jaar TNO Samen met anderen. Delft: TNO i.s.m. Stichting Historie der Techniek
  • 2017. De kunststofrevolutie: honderd jaar kunststoffen in Nederland. Stichting Historie der Techniek. Met anderen. Eindhoven: Stichting Historie der Techniek. Ook verschenen als The plastics revolution: how the Netherlands became a global player in plastics
  • 2018. De kwetsbare welvaart van Nederland 1850-2050. Naar een circulaire economie. Met F. Veraart, J-P Smits en J. Grin. Amsterdam: Prometheus. Ook verschenen als Well-being, sustainability and social development. The Netherlands 1850-2050. Heidelberg:Springer.

Artikelen, een selectie:

  • H.W. Lintsen (2002). "Two Centuries of Central Water Management in the Netherlands". Technology and Culture 43(3), 549-568.
  • J.W. Schot, Bruheze, A.A. de la, Lintsen, H.W., Rip, A. (2005). De betwiste modernisering van Nederland. Een introductie op de serie 'Techniek in Nederland in de Twintigste Eeuw'. Bijdragen en mededelingen betreffende de geschiedenis der Nederlanden, 120(1), 48-50.
[bewerken | brontekst bewerken]