iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hai_(rivier)
Hai (rivier) - Wikipedia Naar inhoud springen

Hai (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hai
Het stroomgebied van de Hai
Het stroomgebied van de Hai
Lengte 1.329 km
Debiet 717 m³/s
Stroomgebied 318.200 km²
Bron Taihang en Yan gebergten
Monding Bohaibaai, Bohaizee
Stroomgebied Hai
Afvloeiing via Bohaibaai → BohaizeeGele Zee
Stroomt door Vlag van China China
Coördinaten 38° 57′ NB, 117° 43′ OL
Hai (rivier) (China (hoofdbetekenis))
Hai (rivier)
De Hai in Tianjin
De Hai in Tianjin
Portaal  Portaalicoon   Geografie
Hai
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 海河
Pinyin Hǎi Hé

De Hai (of Hai He) is een belangrijke rivier gelegen in de Volksrepubliek China. De rivier staat ook bekend onder de namen Peiho, Pei He of Pei Ho. De 1329 kilometer lange Hai vormt een van de zeven belangrijke stroomgebieden van het Chinese vasteland en mondt uit in de Bohaibaai, de westelijke baai van de Bohaizee, op zijn beurt een inham van de Gele Zee.

Het stroomgebied heeft een oppervlakte van 318.200 km². De lengte van 1329 km is gemeten van aan de verst gelegen bron. Het debiet van de Hai is slechts de helft van dat van de Gele Rivier, en zelfs maar een dertiende van het debiet van de Yangtze.

De Hai verbindt Peking met Tianjin en de zee. In Tianjin vloeit de Hai samen met vijf waterwegen: het noordelijk en zuidelijk kanaal (beiden onderdeel van het Grote Kanaal), de Ziya, de Daqing en de Yongding. Door de intersectie met het Grote Kanaal is de Hai ook verbonden met de Gele Rivier en de Yangtze. De verbinding van Tianjin tot de monding is slechts 70 km.

De rivier was een belangrijke waterweg van en naar de hoofdstad Peking. Om deze stad te verdedigen werden reeds in de 16e eeuw militaire versterkingen aangelegd bij de zeemonding. Op beide oevers verschenen forten en versterkingen. De forten van Taku werden door buitenlandse legers aangevallen in de Tweede Opiumoorlog en tijdens de Bokseropstand. Na het neerslaan van deze laatste opstand werd in het Bokserprotocol vastgelegd dat de forten afgebroken worden.

Zie de categorie Hai van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.