iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://nl.wikipedia.org/wiki/Comoren_(eilandengroep)
Comoren (eilandengroep) - Wikipedia Naar inhoud springen

Comoren (eilandengroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Comoren
Eilandengroep in de Indische Oceaan
Comoren
Locatie
Locatie Indische Oceaan
Coördinaten 12° 8′ ZB, 44° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2612 km²
Inwoners
(2017)
1.071.229
Detailkaart
Kaart van Comoren

De Comoren vormen een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar, in de noordelijke ingang van de Straat van Mozambique. Afgezien van een paar zeer kleine eilanden bestaat de groep uit vier eilanden: Anjouan, Grande Comore, Mayotte en Mohéli.

Mayotte is een Frans overzees departement, de andere drie eilanden vormen elk een deelstaat van de federale staat van de Comoren.

Comoorse eilanden

[bewerken | brontekst bewerken]
Vlag Naam eiland Hoofdstad Oppervlakte Dialect Huidige land
Anjouan Mutsamudu 424 km² Shindzuani Comoren
Grande Comore Moroni 1148 km² Shingazija Comoren
Mohéli Fomboni 290 km² Shimwali Comoren
Mayotte Mamoudzou 374 km² Shimaore Frankrijk

De eilanden zijn van vulkanische oorsprong.

Moroni, de hoofdstad van de Comoren

Geologie en natuurlijke omgeving

[bewerken | brontekst bewerken]

De Comoren zijn van geologisch jonge datum en zijn ontstaan op een hotspot die eerder onder meer de Farquhar-eilanden en vulkanen op Noord-Madagaskar vormde. Mayotte is met circa 5,4 miljoen jaar het oudste eiland, Grande Comore met 130.000 jaar het jongste. De vulkaan op Grande Comore (Karthala) is nog actief, en kwam in 2006 tot uitbarsting.

Rond Mohéli en Mayotte bevinden zich koraalriffen, rond Mayotte zelfs een uniek dubbel rif. Anjouan kent verspreide riffen, Grande Comore geen enkele; de zeebodem rond Grande Comore loopt steil af. Rond de eilanden ligt een zee van 3000 meter diep.

De Comoren stonden al vanaf ongeveer 800 na Chr. onder Arabische invloed, wat zich thans nog laat merken in het feit dat de islam de overwegende religie is. De bevolking bevat naast een negroïde en een Arabisch bestanddeel ook een Maleis bestanddeel, vermoedelijk verwant aan dat van Madagaskar. De inheemse bevolking spreekt evenwel al eeuwenlang diverse dialecten van het Swahili, een Bantoetaal met sterke Arabische invloeden.

In 1843 werd Mayotte door Frankrijk geannexeerd, in 1886 werden de andere eilanden ook een Frans protectoraat. In 1912 werden ze een Franse kolonie, aanvankelijk bestuurd vanuit Madagaskar.

In 1975 werd de onafhankelijkheid van de Comoren uitgeroepen, doch het volgende jaar koos de bevolking van Mayotte in grote meerderheid voor de terugkeer tot Frankrijk.

De Comoren hebben na hun onafhankelijkheid een roerige tijd doorgemaakt. Sinds de onafhankelijkheid hebben 22 al dan niet geslaagde pogingen tot staatsgreep plaatsgevonden. Viermaal grepen "les affreux", een huurlingenleger onder leiding van de Fransman Bob Denard, de macht. Tweemaal (in 1978 en 1990) greep Frankrijk militair in. In 2001 trad een nieuwe grondwet in werking, waarbij het land een meer federalistisch bestuur kreeg.

Zie de categorie Comoros van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.