iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_mensapen_en_mensachtigen
Homininae - Wikipedia Naar inhoud springen

Homininae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Homininae
Fossiel voorkomen: Vroeg-Plioceen tot heden
Westelijke gorilla (Gorilla gorilla)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hominidae (Mensachtigen)
Onderfamilie
Homininae
Gray, 1825
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Homininae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Homininae vormen een onderfamilie van de familie mensachtigen (Hominidae), waaronder de huidige mens (Homo sapiens) valt. Tot de Homininae behoren ook de gorilla's, chimpansees en enkele uitgestorven geslachten, waarvan Australopithecus en Praeanthropus de belangrijkste zijn.

De Homininae zijn een groep mensapen die bestaat uit de mens (Homo) en alle soorten die nauwer verwant zijn aan de mens dan aan het geslacht Pongo, de orang-oetans.

Een typisch kenmerk van de Homininae is dat ze niet aan takken slingeren.

Tegenwoordig bestaan er nog vijf soorten Homininae: twee gorilla's, de bonobo, de chimpansee en de mens. Er zijn tweeëntwintig fossiele soorten in vier fossiele geslachten bekend. Homo is met twaalf soorten het grootste geslacht. Ze worden ingedeeld in twee deelgroepen die traditioneel tribus genoemd worden: de Gorillini voor de gorilla's en de Hominini voor de chimpansees, mensen en andere fossielen.

Indeling van soorten en ondersoorten

[bewerken | brontekst bewerken]

De groep Homininae omvat de geslachten Gorilla, Ardipithecus, Australopithecus, Homo, Praeanthropus en Sahelanthropus. Orrorin wordt soms beschouwd als een synoniem van Praeanthropus en Kenyanthropus van Homo. Australopithecus aethiopicus, A. boisei en A. robustus worden door sommigen tot het aparte geslacht Paranthropus gerekend.

Ongeveer vijfentwintig miljoen jaar geleden hebben zich de mensapen ontwikkeld. Hierbinnen zijn de mensachtigen geëvolueerd. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat dit ongeveer acht tot vijftien miljoen jaar geleden is gebeurd.

Het is heel moeilijk te bepalen welke mensachtigen deel uitmaken van de lijn die uiteindelijk tot de moderne mens heeft geleid en welke zich als zijtakken apart hebben ontwikkeld. Deze zijtakken staan dan los van de evolutielijn van Homo sapiens, maar zijn wel uit een voorouder van de huidige mens geëvolueerd. Ook worden er steeds nieuwe ontdekkingen gedaan van nog niet beschreven mensachtige soorten.

Uit genetisch onderzoek is gebleken dat Homo sapiens ongeveer 300.000 jaar geleden zou zijn ontstaan. "Homo sapiens idaltu" zou hiervan een bewijs zijn.

Alternatieve indeling

[bewerken | brontekst bewerken]

Stamboom van de Hominidae

[brontekst bewerken]