iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Saksenros
Saksenros - Wikipedia

Saksenros

wapendier

Het Saksenros, ook wel Twents Ros of Saksisch Ros genoemd (Engels: White Horse of Kent, Duits: Sachsenross Welfenross) is een heraldisch symbool met een steigerend wit of zwart paard dat op vele gemeente-, stads- en streekwapens met een Saksische oorsprong voorkomt. Het is het bekendste symbool van de Saksen, die in de streken Noordoost-Nederland, Zuid- en Midden-Engeland en Noord-Duitsland wonen. Het wordt in Nederland in Twente gebruikt op de vlag, maar ook als logo van FC Twente. Het ros werd ook door de Twentsche Bank als beeldmerk gebruikt, op de Twentse krant Tubantia en op het voormalige bankgebouw aan de Blaak 28 in Rotterdam is het nog steeds te zien. Verder komt het voor in het wapen van Renkum.

Vlag van Twente

In Duitsland komt het op de vlag van de deelstaten Noordrijn-Westfalen (oorspronkelijk op de vlag van Westfalen) en Nedersaksen voor, maar ook op tientallen regionale wapens zoals die van het district Herford en de gemeente Schortens. Het komt ook voor in het logo van de bedrijven Westfalenbahn, Versicherungsgruppe Hannover en Continental AG. In Engeland komt het onder andere voor op het wapen van Kent. Het staat ook boven het portaal van Westminster Abbey en in de vlag van de Canadese stad Guelph in Ontario.

Geveltekens

bewerken

In Twente en omstreken staan op veel oude boerderijen geveltekens (uilenborden) met twee paardenhoofden. Dezen kunnen volgens de overlevering betrekking hebben op het Saksenros maar ook op Hengest en Horsa, de twee Saksische legeraanvoerders die Engeland veroverden en oorspronkelijk uit de buurt van Twente of het aangelegen Westfalen en Nedersaksen kwamen.

Oorsprong

bewerken

Het Saksenros vindt zijn oorsprong hoogstwaarschijnlijk in het paard waar Wittekind, de laatste leider der Saksen, op reed. Deze reed ooit op een zwart paard, maar na de kerstening op een wit paard.

In bepaalde gebieden met een Saksische oorsprong zoals Drenthe zijn er legendes van mensen die in het veld een wit paard zagen lopen en dat betekende altijd onheil en oorlog. De laatste legendes dateren uit begin 1940. Wittekind zou vroeger tijdens en voor de Saksenoorlogen ook op een zwart of wit paard hebben rondgereden om stammen op te roepen om ten strijde te trekken tegen Karel de Grote (9e eeuw).