iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://migri.fi/miten-voin-auttaa-ukrainalaisia-
Miten voin auttaa ukrainalaisia? | Maahanmuuttovirasto Hyppää sisältöön
Tilapäinen suojelu

Miten voin auttaa ukrainalaisia?

Avustukset, lahjoitukset ja auttaminen

Haluaisin järjestää keräyksen tai lahjoittaa vaatteita, tavaraa ja leluja Ukrainasta saapuville henkilöille. Mihin voin ottaa yhteyttä?

Voit tarjota ensisijaisesti apuasi esimerkiksi luotettavien järjestöjen kautta. Monilla järjestöillä on omia keräyksiä.

Jos kuitenkin haluat lahjoittaa tavaraa suoraan vastaanottokeskukseen, ota ensin yhteyttä lähimpään keskukseen. Vastaanottokeskusten yhteystiedot näet sivulta Vastaanottokeskukset

Vastaanottokeskus kertoo sinulle, onko tavaralahjoituksille tarvetta tällä hetkellä. Keskuksesta saat myös tarkemmat ohjeet siihen, minkälaiselle tavaralle on tarvetta. Tavaran tulisi olla hyväkuntoista ja valmiiksi lajiteltu. Vastaanottokeskukseen lahjoitetut tavarat on tarkoitettu kaikkien keskuksen asiakkaiden käyttöön.

Kuljetukset

Haen bussilla Suomeen ukrainalaisia, jotka ovat paenneet Venäjän hyökkäyksen takia. Mihin voin ottaa yhteyttä?

Ilmoita Maahanmuuttovirastolle Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. 

Varaudu ilmoittamaan seuraavat tiedot:

  • Kuinka monta ukrainalaista saapuu kuljetuksella? Ilmoita vain henkilöiden lukumäärä. Älä ilmoita lomakkeella ihmisten henkilötietoja.
  • Mille paikkakunnalle henkilöt ovat menossa Suomessa?
  • Aikovatko henkilöt oleskella Suomessa viisumivapaasti vai hakea turvapaikkaa?
  • Jos henkilöt hakevat turvapaikkaa, majoittuvatko he vastaanottokeskuksessa vai yksityismajoituksessa?

Ilmoita kuljetuksista lomakkeella

Jos et voi välittää tietoja ylläolevan linkin kautta, voit olla yhteydessä numeroon 0295 463 300. Numero on avoinna arkisin ma–pe klo 9.00–16.00.

Puhelinnumero on tarkoitettu vain kuljetuksista ilmoittamiseen. Numerossa ei anneta muuta neuvontaa.

Tietojen välittäminen ennakkoon on tärkeää, jotta viranomaiset voivat arvioida ihmisten mahdollista majoitustarvetta ja tuen tarvetta ennakoiden. Maahanmuuttovirasto koordinoi Suomessa vain turvapaikanhakijoiden majoitusta.

Majoituksen tarjoaminen

Voin tarjota majoitustiloja tai kiinteistön ukrainalaisille maahantulijoille. Miten minun tulee toimia?

Maahanmuuttovirasto ei tällä hetkellä vastaanota uusia majoitustilatarjouksia.

Voit kuitenkin tarjota apuasi esimerkiksi luotettavien järjestöjen kautta. 

Voin tarjota ukrainalaisille maahantulijoille majoitusta omassa kodissani tai hallitsemassani asunnossa. Mitä minun pitäisi tietää?

Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevalla on aina mahdollisuus majoittua vastaanottokeskuksessa. Turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeva voi kuitenkin järjestää majoituksensa myös itse, jolloin sitä kutsutaan yksityismajoitukseksi. Yleensä yksityismajoituksessa majoitutaan sukulaisten, puolison tai tuttavien luona. Yksityismajoitus voi tapahtua vuokra- tai alivuokrasuhteena tai turvapaikkaa hakeva voi majoittua yksityishenkilön luona niin sanotussa kotimajoituksessa, jolloin majoittumisesta ei pyydetä korvausta. Majoituskohteen pitää olla asuintilaksi soveltuva ja sillä pitää olla virallinen osoite.

Yksityismajoituksessa asuva turvapaikkaa hakeva rekisteröidään yksityismajoituskohdetta lähimmän vastaanottokeskuksen kirjoille. Majoituksensa itse järjestävä saa muut vastaanottopalvelut kuin majoituksen ja siihen mahdollisesti liittyvät ateriat siltä vastaanottokeskukselta, jonka asiakkaaksi hänet on rekisteröity. Yksityismajoituksessa asumista tai sen järjestämistä ei tueta taloudellisesti.

Lue lisää sivulta Majoittuminen yksityismajoitukseen

Alaikäinen sukulaiseni tulee Suomeen ilman vanhempiaan. Sijoitetaanko hänet vastaanottokeskukseen vai voimmeko ottaa hänet meille ja toimia hänen majoittajanaan?

Ilman huoltajaa Suomessa olevat turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevat lapset majoittuvat lapsille tarkoitetuissa vastaanottokeskuksissa eli niin sanotuissa alaikäisyksiköissä. Sukulaistensa kanssa maahan tullut lapsi voi majoittua yhdessä myös turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakevien sukulaistensa kanssa vastaanottokeskuksessa. Ilman huoltajaa Suomesta turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeva lapsi voi siirtyä yksityismajoitukseen, jos se arvioidaan lapsen edun kannalta hyväksi ratkaisuksi. Majoittajan on kyettävä turvaamaan lapsen iän ja kehitystason mukainen hoito, kasvatus ja huolenpito. 

Yksityismajoitusselvityksen jälkeen vastaanottokeskuksen johtaja tekee asiasta päätöksen. Pyynnön yksityismajoitukseen siirtymisestä voi esittää alaikäisyksikköön yksityismajoitusta tarjoava henkilö, yksityismajoitukseen haluava lapsi tai hänen edustajansa. Kyseiselle lapselle määrätty edustaja ei voi toimia yksityismajoitusta tarjoava tahona. Yksityismajoituksessa asumista tai sen järjestämistä ei tueta taloudellisesti.

Lue lisää sivulta Yksin Suomeen tulleen alaikäisen majoittuminen