iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://he.wikipedia.org/wiki/חצב_120_מ"מ
חצב (פגז) – ויקיפדיה לדלג לתוכן

חצב (פגז)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף חצב 120 מ"מ)
פגז "חצב"

חצב או בשמו הרשמי 120mm HE-MP-T, M339 Cartridge הוא כדור טנק[1] בקליבר 120 מ"מ מתוצרת התעשייה הצבאית, שנועד בעיקר כנגד חי"ר מבוצר במבנים, אך גם נגד טנקים ורק"מ. תחמושת ה"חצב" מגיעה בתצורת 'כדור', כלומר כדור "חצב" אחוד עם תרמיל המכיל חומר נפץ הודף. לכדור מטען נפיץ ומטרתו לגרום את הנזק העיקרי למטרה. מוד פעולה שלו הוא "מפתח קיר" – השהיית היזימה מרגע הפגיעה לכמה רגעים על מנת לאפשר לכדור לחדור דרך הקיר ולהתפוצץ כשהוא כבר בתוך המבנה ולגרום נזק לאנשים שבתוכו. טווח הירי של ה"חצב" גדול ומגיע לכ-5 ק"מ.

ב-2010 החליט צה"ל לרכוש את ה"חצב" לצד ה"כלנית". הוא פותח במקביל לפיתוח ה"כלנית" כפגז אימונים מקביל, בעל תכונות זהות. המטרה הייתה שיאפשר לכוחות צבא להתאמן באמצעותו על ירי של "כלנית", אך יוזיל באופן ניכר את העלויות, שכן במסגרת האימונים לא יעלה הצורך בירי פגז "חי" אמיתי[2]. את המרעומים של הפגז מייצרת חברת "רשף טכנולוגיות" מקבוצת ארית תעשיות[3].

אחר כך הוחלט שישמש עבור לוחמה בשטח בנוי במקום ה"חלולן"[4]. ה"חצב" פחות מגוון מה"כלנית" ומהווה שנמוך שלה, אך מאידך, מחירו נמוך בהרבה ("חצב" עולה בערך כמחצית ממחיר ה"כלנית"), ולכן נבחר לשמש את חיל השריון הישראלי במקום ה"חלולן" ששימש בעבר גם נגד מבנים ומטרות חי"ר אך ביעילות נמוכה[4].

הפעילות המלחמתית הגדולה הראשונה של ה"חצב" הייתה במבצע צוק איתן ביולי–אוגוסט 2014: במהלך המבצע ירו טנקי המרכבה סימן 4מ ומרכבה סימן 3 של חיל השריון כ-500 פגזי "חצב" וכן פגזי "כלנית" כנגד מחבלים ומטרות טרור. הפגזים שימשו לצד ה"חלולן" הישן שנורה בכמויות הרבה יותר גדולות, והיו יעילים ממנו. בעקבות ההצלחה והביקורות החיוביות הוחלט להגביר את ההצטיידות ב"חצב"[5][6].

בינואר 2020 זכתה תעש במכרז של כוחות ההגנה של פינלנד לאספקת תחמושת טנקים מסוג חצב, תמורת 40 מיליון דולר[7]. במרץ 2022 זכתה גם במרכז של הכוחות המזוינים של שוודיה בשווי 27 מיליון דולר[8].

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ למרות שתחמושת הטנק היא אחודה, ולכן על-פי מונחי צה"ל נקראת כדור (תחמושת), בקרב הציבור הרחב השתרש המונח פגז לתחמושת טנקים.
  2. ^ יובל אזולאי, ‏בקרוב בצה"ל: פגז טנקים חדש תוצרת תעש, באתר גלובס, 1 בספטמבר 2010
  3. ^ משהב"ט ירכוש מרעומים לפגזים ממפעל "רשף טכנולוגיות", באתר "IsraelDefense‏", 9 בדצמבר 2014
  4. ^ 1 2 יובל אזולאי, ‏תעש מציגה: פגז טנק שחודר קירות - ומתפוצץ בתוך המבנה, באתר גלובס, 18 באפריל 2012
  5. ^ ידיעה ב-IsraelDefense‏, 2014.
  6. ^ פרחים בקנה: כדור החצב נכנס לשימוש בחיל השריון, באתר צה"ל (דרך ארכיון האינטרנט), 21 בספטמבר 2014.
  7. ^ יורם גביזון, תעש פורצת לשוק נוסף: תספק פגזים ב–40 מיליון דולר לצבא פינלנד, באתר TheMarker‏, 13 בינואר 2020
  8. ^ יורם גביזון, אלביט מערכות תספק פגזי טנקים ב-27 מיליון דולר לצבא שבדיה, באתר TheMarker‏, 21 במרץ 2022