Det Høye Råd (DHR) besluttet 4. april 2003 at en forskningsloge skulle etableres i Norge, og den ble kalt opp etter filosofiprofessor, politiker og broder Niels Treschow (1751-1833).
Boken "The Importance of Plot’s Natural History Of Stafford-Shire" fra 1686 inneholder den tidligst nedtegnede informasjonen man har om frimureriet i England. Det er også vurdert som den mest utfyllende rapporten om broderskapet fra slutten av 1600-tallet.
Quatuor Coronatis tidligere Ordførende Mester, Yasha Beresiner har skrevet en artikkel om de opprinnelige Old Charges, dvs de engelske knyttet til Blue Craft (Blue Lodge i England).
Helge Bjørn Horrisland i Forskningslogen Niels Treschow melder om at en god frimurervenn Bob James fra Australia har begått en interessant fremstilling av tilblivelsen av verdens første og fremdeles fremste frimurer forskningsloge: Quatuor Coronati i London:
On the Foundations and Legacy of Quatuor Coronati Lodge of Research by Bro. Bob James, Discovery Lodge of Research, UGL of NSW & ACT, Australia.
Forskningslogen er organisert direkte under Ordenens Stormester. Målsetningen for Forskningslogen Niels Treschow er å bringe opplysning om frimureriet til Ordenens medlemmer. Gjennom mulighet til studier og innsamling av opplysninger søker Forskningslogen å gi brødrene inspirasjon til å tilegne seg dypere kunnskap og forståelse for hva frimureriet egentlig er.
Oppsiktsvekkende musikkfunn på Hamar.
Blar vi i den smakfulle jubileumsboka ”DER VEIENE MØTES” fra 2008, om frimureriet på Hamar gjennom 100 år, merker vi oss at det gjennom tidene har vært en omfattende frimurerisk musikkaktivitet i Hedemarksbyen. Kor, ensembler og enkeltpersoner har markert seg, med frimurerkoret som det mest profilerte.
Friedrich August Reissiger, vår fremste norske frimurerkomponist, underkjent av norske musikkhistorikere.
Her finner du informasjon om medlemskap i Forskningslogen.