Ajosimulaattori
Ajosimulaattori voi tarkoittaa yleisesti ajopelin kaltaista simulaatiopeliä viihdekäyttöön, mutta myös tutkimus-[1] ja tuotekehityskäyttöön sekä ajo-opetukseen ja koulutukseen soveltuvaa simulaattoria.
Ammattimaiset simulaattorit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ammattikäyttöön tarkoitetuissa simulaattoreissa voi olla oikeaa vastaava auto todenmukaisuuden saamiseksi. Esimerkki vastaavasta on SIMUVEG[2], jota käytetään mm. kuljettajien, teiden ja laitteiden arviointiin.
Autoteollisuudessa simulaattoreita käytetään mm. kuljettajien apuvälineiden arviointiin ja kehityskäyttöön.
Simulaatiot voivat olla ns. "man-in-the-loop" mallisia, joissa ihmisen antamat syötteet ovat mukana simulaatiossa, tai ilman ihmistä suoritettavia laskennallisia malleja.
Käyttökohteita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Käyttökohteita on esimerkiksi seuraavia:
- tutkimus
- kuljettajan käyttäytymismallit
- tuotekehitys
- tuotteen vaikutus kuljettajan huomiokykyyn
- koulutus
- ajo-opetus
Haasteita
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Simulation Adaptation Syndrome (SAS) eli simulaatioon mukautuminen on yksi tutkimuskohde parempia simulaattoreita kehitettäessä[3].
Tavoitteena on välttää tilanteita, joissa koehenkilö mukautuu simulaation rajoituksiin kuten epätasaiseen päivitystahtiin parantamalla päivitystä saumattomaksi.
Simulaatiopelit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Esimerkkejä simulaatiopeleistä:
Katso myös
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Design and Development of Car Driving Simulator (DDSIM) under the 12th Five Year Plan Network Project crridom.gov.in. Viitattu 20.12.2016.
- ↑ SIMUVEG Driving Simulator uv.es. Viitattu 20.12.2016.
- ↑ Simulator Adaptation Syndrome (SAS) and the Vestibular System: An Exploratory Study Transportation Research Board. Viitattu 20.12.2016.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ajosimulaattori Wikimedia Commonsissa