iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Pensassarvikuono
Pensassarvikuono – Wikipedia

Pensassarvikuono, aiemmilta nimiltään suippohuulisarvikuono ja mustasarvikuono (Diceros bicornis) on äärimmäisen uhanalainen afrikkalainen nisäkäslaji.

Pensassarvikuono
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kavioeläimet Perissodactyla
Heimo: Sarvikuonot Rhinocerotidae
Suku: Diceros
Gray, 1821
Laji: bicornis
Kaksiosainen nimi

Diceros bicornis
(Linnaeus, 1758)

Alalajit [2]
  • D. b. bicornis
  • D. b. brucii
  • D. b. chobiensis
  • D. b. longipes
  • D. b. michaeli
  • D. b. minor
Katso myös

  Pensassarvikuono Wikispeciesissä
  Pensassarvikuono Commonsissa

Ulkonäkö ja koko

muokkaa
 
Pensassarvikuonoja Keniassa.

Pensassarvikuonon hartiakorkeus on 137–180 cm ja ruumiinpituus 2,9–3,75 m. Häntä on lyhyt. Paino on 700–1400 kg. Uros ja naaras ovat samannäköiset. Väriltään pääasiassa harmaa, mutta väri voi vaihdella vaaleanruskeasta tummanruskeaan maaperän mukaan. Sillä on yleensä kaksi sarvea, joskus kolmas pieni, taempi sarvi. Etusarvi on yleensä isompi, pituudeltaan keskimäärin 50 cm, mutta pisin mitattu on ollut 132 cm pitkä.

Pensassarvikuonot ovat ihmistä kohtaan aggressiivisia. Kun eläin saa vainun ihmisestä, se hyökkää häntä kohti. Pensassarvikuono on erinomainen juoksija, joka lyhyellä matkalla saavuttaa miltei 50 kilometrin tuntinopeuden.[3]

Pensassarvikuonon erottaa isosarvikuonosta pienempi koko ja pidentynyt, kapea ylähuuli. Pensassarvikuonojen elinikä on noin 30–50 vuotta ja vanhin pensassarvikuononaaras eli 57 vuotta.lähde?

Pensassarvikuonot ovat erittäin likinäköisiä, mutta niillä on kuitenkin erinomainen kuulo- ja hajuaisti.

Pensassarvikuonolla on useita alalajeja, joista yksi, läntisessä Afrikassa elänyt Diceros bicornis longipes, kuoli sukupuuttoon 2000-luvulla[1]. Jotkut pensassarvikuonot sopeutuvat kuivaan hyvin. Eräs pensassarvikuonon alalaji elää Namibin puoliaavikolla[4] Damaramaassa[5][6] jossa kasvaa jonkin verran puita, pensaita ja ruohoa. Somaliassa elävät sarvikuonot kykenevät olemaan juomatta monta viikkoa kerrallaan[7].

Lisääntyminen

muokkaa

Pensassarvikuonojen kantoaika on 15–16 kuukautta, yksi poikanen kerrallaan 2–4 vuoden välein. Vastasyntynyt pensassarvikuonon poikanen painaa vajaat 40 kiloa. Siinä missä aikuisella pensassarvikuonolla on kaksi mahtavaa sarvea, poikasella on vain kyhmyt. Poikanen syö kasviravintoa jo yhden kuukauden iässä, mutta imee 1–2 vuotta. Sukukypsyysikä on 4–5 vuotta, mutta urokset pystyvät kilpailemaan naaraista menestyksekkäästi vasta kymmenen vuoden iässä.

Levinneisyys

muokkaa

Pensassarvikuonoja elää ainoastaan pienillä alueilla Afrikan etelä- ja itäosissa, rajoittuen idässä Somaliaan ja etelässä Etelä-Afrikkaan.

Lähteet

muokkaa
  1. a b Emslie, R.: Diceros bicornis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.7.2014. (englanniksi)
  2. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Diceros bicornis Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 2.12.2011. (englanniksi)
  3. Suuri eläinkirja, WSOY 1998, ISBN 951-0-22848-6, alkuteos Enzyklopädie der Säugetiere 1995. Suomentaneet M. Tolvanen, J. Malinen & I. Nuuja, s. 371
  4. Desert Rhino & Elephant Expedition - Namibia Safari
  5. Photo Gallery (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. Reasons why you should visit Namibia[vanhentunut linkki]
  7. Arvoitukselliset tapahtumat, Francis Hitchkins, Karisto Hämeenlinna 1981, ISBN 951-25-1816-4, alkuteos The World of Mysteries 1978 ,s. 95

Aiheesta muualla

muokkaa
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.