iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Memento
Memento – Wikipedia

Memento

yhdysvaltalainen jännityselokuva
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa, latinankielisestä sanonnasta katso memento mori.

Memento on vuonna 2000 ensi-iltansa saanut Christopher Nolanin käsikirjoittama ja ohjaama psykologinen jännityselokuva. Elokuvan palkittu käsikirjoitus pohjautuu Christopher Nolanin veljen Jonathan Nolanin novelliin Memento Mori. Päänäyttelijöinä ovat Guy Pearce, Carrie-Anne Moss sekä Joe Pantoliano. Elokuva sai kaksi Oscar-ehdokkuutta sekä yhden Golden Globe -ehdokkuuden.

Memento
Dvd-julkaisun kansi.
Dvd-julkaisun kansi.
Ohjaaja Christopher Nolan
Käsikirjoittaja Christopher Nolan
Perustuu Jonathan Nolanin novelliin ”Memento Mori”
Tuottaja
Säveltäjä David Julyan
Kuvaaja Wally Pfister
Leikkaaja Dody Dorn
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Newmarket Films
Ensi-ilta
Kesto 113 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Vuonna 2016 Memento äänestettiin BBC:n kyselyssä tämän vuosisadan 25 parhaan elokuvan joukkoon. Vastaajina oli 177 elokuva-asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.[1]

Elokuvan tekemiseen kului arviolta viisi miljoonaa Yhdysvaltain dollaria (yli neljä miljoonaa euroa). Elokuva on kuitenkin tuottanut pelkästään Yhdysvalloissa arviolta noin 25 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.milloin?

Elokuvan tekeminen

muokkaa

Elokuva sai alkunsa Jonathan Nolanin suunnitellessa novellinsa Memento Mori (latinaksi Muista kuolevaisuutesi) tarinaa. Jonathan Nolan kertoi ajatuksistaan veljelleen Christopherille heidän ajaessaan autolla yhdessä Chicagosta Los Angelesiin. Christopher piti tarinan hahmotelmasta, ja yhteistyö jatkui Christopherin kehittäessä elokuvan käsikirjoitusta samalla kun Jonathan työsti omaa novelliaan nimeltä ”Memento Mori”.

Christopher Nolan halusi saattaa katsojan samaan asemaan elokuvan muistiongelmaisen päähenkilön Leonardin kanssa. Hän päätti, että paras tapa olisi kuvata elokuva ensimmäisessä persoonassa, käyttää kertojana Leonardia ja jättää katsojalle menneisyys avoimeksi: elokuva piti siis kertoa käänteisessä järjestyksessä.[2]. Christopher myös halusi pitää kertojan roolin tiiviinä. Leonardin piti kertoa mahdollisimman paljon omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan, jotta katsojat voisivat samaistua häneen.

Elokuva kuvattiin nopeasti, vain 25 päivässä. Vaikka elokuvaa ei kerrota aikajärjestyksessä, niin elokuvaa pyrittiin kuvaamaan mahdollisimman aikajärjestyksessä näyttelijöiden sekä lavasteiden fyysisen jatkuvuuden maksimoimiseksi.[2]

Elokuvan kulku

muokkaa

Elokuvan lähtökohdat

muokkaa

Elokuvassa Guy Pearce näyttelee Leonard Shelbyä joka on menettänyt päähän kohdistuneen iskun vuoksi kyvyn muistaa uusia asioita (anterogradinen amnesia). Amnesian vuoksi hän ei muista mitään iskun jälkeisiä tapahtumia, lukuun ottamatta viimeisimpiä minuutteja. Hänellä on kuitenkin pakkomielle kostaa murtovarkaille, jotka raiskasivat ja tappoivat hänen vaimonsa ja jotka tappelussa aiheuttivat hänelle tämän vamman. Muistinsa puutteet Leonard on korvannut toistosta, valokuvista, viesteistä ja tatuoinneista koostuvalla järjestelmällä. Leonardin mukaan hän pystyy oppimaan asioita toiston kautta, kuten sen missä taskussa hän pitää valokuviaan.

Elokuvan epäkronologinen kerronta

muokkaa
 
Elokuvan tarina kulkee kuvan mukaisesti ajallisesti käyrää pitkin vasemmalta oikealle. Kerronta taas alkaa ylhäältä, hyppien vasemmalle ja oikealle, värillisten ja mustavalkoisten kohtausten välillä.

Elokuva on kerronnaltaan poikkeuksellinen, sillä sen tapahtumat näytetään pääosin käänteisessä aikajärjestyksessä. Värillisenä näytettävissä kohtauksissa näytetään ensin ajallisesti viimeiseksi tapahtunut, sitten toiseksi viimeisenä jne. Ensimmäinen kohtaus näytetään takaperin kuvattuna vihjeenä elokuvan epäkronologisesta kerronnasta. Poikkeuksen käänteiseen aikajärjestykseen tekee läpi elokuvan näytettävät mustavalkoiset kohtaukset, joissa Leonard puhuu puhelimessa, sillä nämä kohtaukset itse asiassa kulkevat oikeassa aikajärjestyksessä: ne ovat ajallisesti ajateltuna elokuvan ensimmäisiä tapahtumia.

Lopussa mustavalkoiset ja värilliset kohtaukset yhdistyvät, kun mustavalkoiset sekä värilliset kohtaukset kohtaavat ajallisesti. Usein käänteisessä aikajärjestyksessä näytettävien kohtausten lopuksi näytetään pätkä edellisen kohtauksen alusta elokuvan seuraamisen helpottamiseksi. Elokuvan kerronta jättää monella tapaa katsojan samaan asemaan kuin muistihäiriöisen päähenkilön: kummallakaan ei ole tietoa menneestä, mutta silti tiedostus siitä mitä tulee tapahtumaan.

Elokuvan leikkaus palkittiin Oscar-ehdokkuudella vuoden 2002 Oscar-gaalassa.

Kertoja

muokkaa

Elokuvassa on kertojana Leonard itse. Hän on dramaturgisesti niin sanottu ”epäluotettava kertoja”. Koska Leonardia vaivaa muistinmenetys, hän ei voi itse tietää, mitä todella on tapahtunut. Kertojan epäluotettavuutta myös ruokitaan useilla vaihtoehtoisilla muistoilla sekä todellisuuteen verratessa virheellisillä kohtauksilla. Kertojan ja kuvauksen epäluotettavuus jättää avoimeksi kysymyksiä, joihin ei voi vastata pelkän elokuvan tietojen perusteella.

Juoni on selitetty aikajärjestyksessä, jota elokuvan kerronta ei noudata.

Eräänä yönä murtovarkaita/raiskaajia murtautuu Leonardin kotiin. Leonard herää meteliin ja huomaa, ettei hänen vaimonsa ole hänen vierellään. Hän hakee käsiaseen ja menee kylpyhuoneeseen, josta äänet kuuluvat. Kylpyhuoneessa Leonard näkee murtovarkaan sekä alastoman vaimonsa. Leonard ampuu tunkeilijaa ja lähtee etenemään vaimoaan kohden, mutta hänet lyö takaapäin maahan tuntematon henkilö. Kova lyönti aiheuttaa Leonardin amnesian. Tästä epämääräisen ajan eteenpäin olevia tapahtumia ei ole tiedossa.

Seuraavaksi Leonard herää hotellihuoneessa ja vastaa puhelimeen. Hän kertoo tarinaa Sammy Jankisista, miehestä, jonka hän tunsi ennen amnesiaansa ajalta, jolloin hän oli vakuutustarkastaja. Sammy kärsi samasta amnesiasta kuin Leonard itse, mutta Leonard ei myöntänyt vakuutuskorvauksia hoitoon, koska Sammyn vaiva oli psykologinen eikä fyysinen. Sammyn diabetestä sairastavaa vaimoa alkoi kalvaa tieto siitä, että ongelma oli vain hänen miehensä mielessä. Lopulta vaimo päätti yrittää herättää miehensä lopullisella kokeella. Hän siirsi rannekelloaan useita kertoja peräkkäin näyttämään aikaa, jolloin hänen miehensä yleensä antoi hänelle insuliiniruiskeen. Sammy antoi vaimolleen peräkkäin useita pistoksia. Lopulta Sammyn vaimo vaipui yliannostuksen johdosta kuolettavaan koomaan (elokuvassakin sanotaan näin, mutta oikeasti termi on insuliinishokki, koska verensokeri laskee liian alas) Sammyn ymmärtämättä, mitä oikein tapahtui.

Puhelinkeskustelussa poliisivirkailija Teddyn kanssa Leonard huomaa keskustelussa uusien tietojen sekä hänen muistiinpanojensa perusteella, kuka toinen hänen kotiinsa tulleista murtovarkaista oli. Tämä murtovaras kulkee läpi elokuvan nimellä John G. Leonard tapaa Teddyn hotellin alakerrassa, josta Leonard lähtee sovitulle paikalle tapaamaan John G:tä (oikeasti Jimmy Grantsia). Leonard tappaa hänet, mutta alkaa epäillä, että joku laittoi hänet tappamaan väärän henkilön.

Teddy saapuu paikalle ja paljastaa hätääntyneelle Leonardille, ettei mies oikeasti ollut Leonardin etsimä John G vaan satunnainen huumekauppias. Hän myös paljastaa, että he löysivät jo oikean John G:n ja Leonard tappoi hänet. Leonard kieltäytyy uskomasta tätä, ja Teddy sanoo myös, ettei Sammyllä ollut vaimoa, vaan Leonardin kertoma tarina Sammystä olikin todellisuudessa tapahtunut Leonardille. Leonard kieltäytyy jälleen uskomasta, kävelee autolleen ja kirjoittaa Teddyn kuvan taakse "Älä usko hänen valheitaan". Teddy myös paljasti aikaisemmin, että hänen oikea nimensä on John Gammell, joten Leonard päättää kostaa Teddylle tekemällä hänestä seuraavan kostonsa uhrin, uuden John G:n. Hän kirjoittaa itselleen uuden faktan tatuoitavaksi: hän ottaa Teddyn auton rekisterinumeron ja kirjoittaa sen olevan murhaaja John G:n rekisterinumeron.

Leonard lähtee ja ottaa uuden tatuoinnin ensimmäisestä tatuointipaikasta, jonka löytää. Tämä on elokuvan kerronnassa viimeinen kohtaus. Tatuoinnin ottamisen jälkeen Leonard löytää Jimmyn vaatteista viestin Natalielta ja luulee viestin olevan hänelle, minkä takia Leonard menee tapaamaan Natalieta. Natalien huomatessa Leonardin vaivan hän huijaa Leonardin tappamaan Doddin, Jimmyn tuttavan. Lopulta Leonard onnistuukin taltuttamaan Doddin, mutta hän ei kuitenkaan tapa mies vaan hakkaa tämän pahasti ja ajattaa nähtävästi ulos kaupungista.

Vastapalveluksena Natalie jäljittää rekisterinumeron, jonka Leonard aiemmin tatuoitutti itseensä. Rekisterinumero kuuluu Teddylle, oikealta nimeltään John Gammelille. Koska Leonardilla ei ole mitään muistoja tästä, Leonars uskoo, että Teddy on se John G, jota hän on etsinyt. Teddy tulee tapaamaan Leonardia, ja tapaamisen aikana Leonard huomaa itselleen osoitetun viestin, jossa lukee, että Teddy on hänen etsimänsä henkilö. He menevät samaan hylättyyn varastotaloon, jossa Leonard tappoi Jimmyn. Leonard ottaa aseensa ja tappaa Teddyn. Hän ottaa valokuvan muistoksi tapahtumasta. Tämä on kohtaus, josta elokuva alkaa.

Elokuva sai parhaan leikkauksen lisäksi Oscar-ehdokkuuden parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta. Käsikirjoitus on myös voittanut monia muita palkintoja.

Avoimeksi jääviä kysymyksiä

muokkaa

Sammy Jankis

muokkaa

Teddy sanoo Leonardille Jimmyn tappamisen jälkeen, ettei Sammyllä ollut vaimoa, vaan Leonardin käsitys vaimon kuolemisesta olikin tapahtunut Leonardille itselleen. Elokuvan tietojen perusteella on mahdotonta sanoa, mitä oikeasti oli tapahtunut. Tosin vahvoja vihjeitä on jätetty. Kohdassa jossa Leonard kertoo Sammyn tarinaa muutaman sekunnin murto-osan ajaksi Sammyn hahmo muuttuu Leonardiksi[3].

Myös elokuvan virallisilla kotisivuilla[4] on materiaalia, jonka mukaan Leonard oli hoidossa, ja että Sammyn tarina todella tapahtui Leonardille. Tosin on yksi merkittävä todiste siitä, ettei Sammyn tarina voinut tapahtua Leonardille: kuinka Leonard voisi muistaa tarinan niin hyvin, jos se tapahtui hänelle muistivamman jälkeen?

Kohtaus, jossa Leonard on yhdessä vaimonsa kanssa

muokkaa

Elokuvassa on kohtaus jossa Leonard makaa ilman paitaa sängyllä vaimonsa kanssa. Kohtauksessa Leonardilla on tatuointeja, joista yksi erottuu selvästi: "Olen tehnyt sen". Sijoittuuko kohtaus tulevaisuuteen vai onko se vain Leonardin unelmointia vai onko tämä tapahtunut menneisyydessä oikean John G:n tappamisen jälkeen? Jos otetaan huomioon elokuvan viralliset kotisivut, niin kohtaus ei voi sijoittua tulevaisuuteen, koska sivujen mukaan Leonardin vaimo on kuollut. Muuten pelkästään elokuvan antamien tietojen perusteella asiaa ei voi varmasti sanoa.

DVD-julkaisut

muokkaa

Alkuperäinen julkaisu

muokkaa

Elokuvan alkuperäinen DVD julkaistiin 5. syyskuuta 2001. Se sisältää paitsi elokuvan, niin myös seuraavat lisäominaisuudet:

  • Christopher Nolanin haastattelu
  • Christopher Nolanin kommenttiraita elokuvaan
  • Kuvagalleria (mukaan lukien kuvat Leonardin tatuoinneista)
  • Näyttelijöiden biografiat
  • Jonathan Nolanin novelli Memento Mori
  • Christopher Nolanin edellisen elokuvan Following traileri
  • Sovitus elokuvan virallisesta kotisivusta, otnemem.comista.

Erikoisjulkaisut

muokkaa

Elokuvasta julkaistiin myös kaksi muuta versiota, Limited Edition (julkaistu 21. toukokuuta 2002 US, 2 levyä) ja Special Edition (UK, 3 levyä). Kummatkin erikoisjulkaisut sisältävät seuraavat lisäominaisuudet:

  • Christopher Nolanin kommentiraidan, josta on olemassa itse asiassa kolme eri versiota[5]
  • Jonathan Nolanin novellin Memento Mori
  • Mahdollisuus katsoa elokuvan tapahtumat kronologisesti oikeassa järjestyksessä (piilotettu ominaisuus)
  • Sundance Channelin Anathomy of a Scene -dokumentaatio elokuvan tekemisestä
  • Elokuvan käsikirjoitus (jaetulla ruudulla itse elokuvan kanssa)
  • Elokuvaan liittyviä kuvia
  • Mementon esittelyvideot (trailerit)
  • Guy Pearcen haastattelu (vain Special Edition -julkaisussa)

Elokuvan kronologisesti oikea versio löytyy toiselta DVD:ltä. Sen saa näkyviin valitsemalla valikoissa tavaralistauksessa ensin kellon, ja sitten valitsemalla valinnan C seuraavalta sivulta. Seuraavaksi eteen tulee tehtävä jossa neuvotaan asettamaan neljä kuvaa kronologisesti oikeaan järjestykseen. Kuvissa nainen vaihtaa puhjennutta rengasta autoon. Kronologisesti oikean elokuvaversion saa näkyviin asettamalla kuvat käänteis-kronologiseen järjestykseen (3, 4, 1, 2). Lisää ohjeita valikoiden käyttämiseen löytyy esimerkiksi[6].

Näyttelijät

muokkaa
  Guy Pearce    Leonard Shelby  
  Joe Pantoliano    John "Teddy" Gammell  
  Carrie-Anne Moss    Natalie  
  Stephen Tobolowsky    Sammy Jankis  
  Harriet Sansom Harris    Sammyn vaimo  
  Larry Holden    Jimmy Grants  
  Callum Keith Rennie    Dodd  
  Mark Boone Junior    Burt  

Voitettuja palkintoja

muokkaa

Yhteensä 16 voitettua palkintoa liittyen käsikirjoitukseen/käsikirjoittajaan sekä 10 palkintoa parhaana elokuvana.

Vuosi Myöntäjä Palkinto Palkinnon saaja Lähde
2001 American Film Institute Paras käsikirjoittaja Christopher Nolan [1]
2001 Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films Paras toiminta/seikkailu/jännityselokuva [2]
2001 Boston Society of Film Critics Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [3]
2002 Bram Stoker Awards Paras käsikirjoitus Christopher ja Jonathan Nolan [4]
2001 British Independent Film Awards Paras ulkomaalainen elokuva [5]
2002 Broadcast Film Critics Association Awards Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [6]
2001 Casting Society of America Paras roolitus John Papsidera [7]
2001 Chicago Film Critics Association Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [8]
2001 Dallas-Fort Worth Film Critics Association Vuoden paras pienen budjetin/indie-tuotannon elokuva
Russell Smith Award
Christopher Nolan [9]
2000 Deauvillen elokuvajuhlat CinéLive Award [10]
2000 Deauvillen elokuvajuhlat Kriitikoiden palkinto [11]
2000 Deauvillen elokuvajuhlat tuomariston erikoispalkinto Christopher Nolan [12]
2001 Florida Film Critics Circle Paras käsikirjoitus Christopher Nolan
2002 Golden Trailer Awards Paras draama (traileri) [13]
2002 Golden Trailer Awards Alkuperäisin traileri
(Most original)
[14]
2002 Independent Spirit Awards Paras naisen sivurooli Carrie-Anne Moss [15]
2002 Independent Spirit Awards Paras tuotanto Jennifer Todd, Suzanne Todd [16]
2002 Independent Spirit Awards paras ohjaaja Christopher Nolan [17]
2002 Independent Spirit Awards Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [18]
2001 Las Vegas Film Critics Society Paras elokuva [19]
2001 Las Vegas Film Critics Society Paras näyttelijä Guy Pearce [20]
2001 Las Vegas Film Critics Society Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [21]
2001 Las Vegas Film Critics Society Paras leikkaus Dody Dorn [22]
2001 London Film Critics' Circle Vuoden brittiläinen käsikirjoittaja Christopher Nolan [23]
2001 Los Angeles Film Critics Association Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [24]
2002 MTV Movie Awards Paras uusi elokuvantekijä Christopher Nolan [25]
2002 Mystery Writers of America Paras elokuva [26]
2001 Online Film Critics Society Awards Paras elokuva [27]
2001 Online Film Critics Society Awards Vuoden elokuvantekijän läpimurto
(Best Breakthrough Filmmaker)
Christopher Nolan [28]
2001 Online Film Critics Society Awards Paras sovitettu käsikirjoitus
(Best Adapted Screenplay)
Christopher Nolan [29]
2001 Phoenix Film Critics Society Paras alkuperäiskäsikirjoitus Christopher Nolan [30]
2001 Phoenix Film Critics Society Paras leikkaus Dody Dorn [31]
2001 Phoenix Film Critics Society Paras tulokas Christopher Nolan [32]
2001 San Diego Film Critics Society Awards Paras näyttelijä Guy Pearce [33]
2001 Southeastern Film Critics Association Paras elokuva [34]
2001 Southeastern Film Critics Association Paras alkuperäiskäsikirjoitus Christopher Nolan [35]
2001 Sundancen elokuvajuhlat Paras käsikirjoitus
(Waldo Salt Screenwriting Award)
Christopher Nolan, Jonathan Nolan [36]
2001 Toronto Film Critics Association Awards Paras elokuva [37]
2001 Toronto Film Critics Association Awards Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [38]
2002 Vancouver Film Critics Circle Paras elokuva [39]

Merkittäviä ehdokkuuksia

muokkaa
Vuosi Myöntäjä Palkinto Palkinnon saaja Lähde
2001 American Film Institute Paras elokuva [40]
2001 American Film Institute Paras leikkaus Dody Dorn [41]
2002 Oscar-palkinto Paras alkuperäiskäsikirjoitus Christopher Nolan, Jonathan Nolan [42]
2002 Oscar-palkinto Paras leikkaus Dody Dorn [43]
2002 American Cinema Editors Paras editointi, draama
Best Edited Feature Film - Dramatic
Dody Dorn [44]
2002 American Screenwriters Association Paras käsikirjoitus
Discover Screenwriting Award
Christopher Nolan [45]
2002 Golden Globe Paras käsikirjoitus Christopher Nolan [46]
2002 Independent Spirit Awards Best Cinematography Wally Pfister [47]
2001 London Film Critics Circle Paras elokuva [48]
2001 London Film Critics Circle Vuoden brittiläinen ohjaaja Christopher Nolan [49]
2002 Online Film Critics Society Paras pääosan esittäjä Guy Pearce [50]
2002 Online Film Critics Society Paras ohjaaja Christopher Nolan [51]
2002 Phoenix Film Critics Society Paras pääosan esittäjä Guy Pearce [52]
2001 Sundancen elokuvajuhlat Tuomariston palkinto, draama
Grand Jury Prize
[53]

Arvioita

muokkaa

Ilta-Sanomien Timo Malmi arvioi vuonna 2010, että kiehtovasti muistikuvissa edestakaisin kulkeva trilleri menee melkoista haipakkaa. Katsojatkin jakavat hänen mukaansa miehen (Pearce) hämmentyneen näkökulman.[7]

Lähteet

muokkaa

Viitteet

muokkaa

Aiheesta muualla

muokkaa