iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kivettynyt_puu
Kivettynyt puu – Wikipedia
Hakusana ”kivettynyt metsä” ohjaa tänne. Kivettynyt metsä on myös elokuva.

Kivettynyt puu on kvartsiryhmään kuuluva kivilaji. Kivettynyt puu voi olla jaspista, kalsedonia tai opaalia.[1] Väriltään kivettynyt puu on ruskeata, keltaista, sinistä, punertavaa tai harmaata. Mohsin kovuudeltaan kivettynyt puu on 7–8.[2] Kivettynyt metsä on entinen metsäalue, jonka puut ovat kivettyneet.

Kivettynyttä puuta

Mitä kivettynyt puu on?

muokkaa

Kivettynyt puu ei ole sananmukaisesti puuta, joka olisi kivettynyt. Mikään orgaaninen aine ei voi muuttua kiveksi. Sen sijaan kivettynyt puu on muodostunut siten, että puu peittyy kuoltuaan nopeasti hienorakeisiin sedimentteihin. Hienoisia aineita sisältävä vesi kuljettaa puun orgaanisen aineksen pois, ja puu korvautuu mineraaliaineksella. Tätä ilmiötä kutsutaan puun kvartsiseksi pseudomorfoosiksi.[3] Ainoastaan puun ulkoinen rakenne ja muoto säilyvät. Koska ilmiö on erittäin hidas, puun vuosirenkaat ja joskus jopa madonreiät säilyvät alkuperäisen kaltaisina.

Tunnettuja esiintymiä

muokkaa

Suurin tunnettu kivettyneen metsän alue on Lesboksen kivettynyt metsä, joka sijaitsee Lesboksen saaren länsiosassa Kreikassa. Se on syntynyt tulivuorenpurkauksen seurauksena noin 20 miljoonaa vuotta sitten.[4] Sen pinta-ala on noin 150 neliökilometriä. Alueella on muun muassa korkein pystyssä seisova kivettyneen puun runko-osa, jonka korkeus on 7,2 metriä ja ympärysmitta 8,58 metriä. Alueen luonnonhistoriaa esittelee Lesboksen kivettyneen metsän luonnonhistoriallinen museo.[5]

Kivettynyttä puuta esiintyy myös muun muassa Yhdysvaltain Arizonassa, Holbrookin kivettyneessä metsässä Petrified Forestin kansallispuistossa. Siellä jotkin puut ovat jopa 65 metriä pitkiä ja 3 metrin paksuisia. Holbrookin kivettynyt metsä julistettiin vuonna 1962 kansallispuistoksi. Kivettynyttä puuta esiintyy myös Egyptissä, Namibiassa, Nevadassa ja Argentiinassa. Kivettynyttä puuta käytetään taide-esineisiin, koristeiksi ja koruiksi.

Lähteet

muokkaa

Viitteet

muokkaa
  1. Carter, Lauren: Petrified Wood 17.4.2016. NPS.gov. Viitattu 08.01.2018.
  2. Frequently Asked Questions 26.8.2017. NPS.gov. Viitattu 08.01.2018.
  3. Hytönen, Kai: Suomen mineraalit (pdf) tupa.gtk.fi. ISBN 951-690-745-8 Viitattu 08.01.2018.
  4. The Petrified Forest Petrified Forest of Lesvos. Arkistoitu 8.1.2018. Viitattu 08.01.2018.
  5. Petrified Forest of Lesvos UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 6.5.2015.

Aiheesta muualla

muokkaa