iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://fa.wikipedia.org/wiki/گویش‌های_گرمسیری
گویش‌های گرمسیری - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد پرش به محتوا

گویش‌های گرمسیری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
گرمسیری
بندری
زبان بومی درایران
منطقهاستان هرمزگان جنوب استان کرمان
کدهای زبان
ایزو ۳–۶۳۹هیچ کدام (mis)
گلاتولوگnort2644[۱]

گرمسیری[۲] یا بندری[۳] مجموعه‌ای از گویش‌ها یا یک زبان ایرانی جنوب غربی است که در جنوب ایران در استان‌های هرمزگان ، کرمان و بخش های جنوبی فارس صحبت می‌شوند. این گویش‌ها از دره هلیل‌رود در شمال تا تنگه هرمز در جنوب امتداد دارند.[۴] و در ادامه گستره ی آن در استان هرمزگان به شهرستان بندرلنگه و بخش هایی از پارسیان می رسد. همچنین در جمع های کوچک در کشورهای عمان، امارات متحده عربی و قطر به صورت غیر رسمی به آن سخن می گویند. گویش‌های گرمسیری همچنین با فارسی، کمزاری، اچمی و بشاگردی ارتباط نزدیکی دارند. ناگفته نماند به دلیل شباهت های بسیار زیاد و غیرقابل انکار بشاگردی با گویش گرمسیری به خصوص مینابی می توان بشاگردی را جز این زیر گروه به شمار آورد. همچنین زبان اچمی که لارستانی و خودمونی نیز خوانده می شود؛ آنچنان پیوندی با این مجموعه گویش ها دارد که می توان آن را در این مجموعه طبقه بندی کرد.

گونه‌ها

[ویرایش]

گونه‌ها و گویش‌های گرمسیری عبارتند از:[۳]

گرمسیری مرکزی و غربی:

گرمسیری شرقی:

گرمسیری شمالی:


کهنوجی و جیرفتی به هم نزدیکند، اما جیرفتی تحت تأثیر فارسی کرمانی قرار گرفته‌است و در حال جایگزینی است.

لوتی یا پهلوونی توسط قومی کولی صحبت می‌شود. شباهت های زیادی با بندری دارد، ولی تا حدودی بعضی از واژگان آن متفاوت می باشد. برخی بنا بر گزارش‌ها از طریق معکوس کردن هجاها و موارد مشابه اصلاح شده‌اند. «پهلوونی» درون‌نام آن است.

کورتا از نظر دستوری شبیه سایر گونه‌های بندری است، اما واژگان آن به زبان بلوچی نزدیکتر است و اکنون در حال مرگ است.

منابع

[ویرایش]
  1. Nordhoff, Sebastian; Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2013). "Northern Bashaka". Glottolog 2.2. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. {{cite book}}: Invalid |display-editors=4 (help)
  2. Habib Borjian, “Kerman Languages”, in Encyclopaedia Iranica. Volume 16, Issue 3, 2017, pp. 301-315.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ Erik Anonby, Mortaza Taheri-Ardali & Amos Hayes (2019) The Atlas of the Languages of Iran (ALI). Iranian Studies 52. A Working Classification
  4. Habib Borjian, “KERMAN xvi. LANGUAGES,” Encyclopædia Iranica, XVI/3, pp. 301-315, available online at http://www.iranicaonline.org/articles/kerman-16-languages