Na de Europese verkiezingen in juni 2024 heeft de EU een aantal prioriteiten opgesteld voor de politieke en beleidsagenda tot 2029. Het is de bedoeling om zo de belangrijkste uitdagingen aan te gaan waarmee de EU en haar burgers worden geconfronteerd.
De prioriteiten komen voort uit een dialoog tussen EU-leiders, nationale ministers, EU-instellingen en de politieke fracties in het Europees Parlement. In juni 2024 heeft de Europese Raad zijn prioriteiten uiteengezet in de strategische agenda van de EU voor 2024-2029. Deze dient als inspiratiebron voor de politieke prioriteiten van de Europese Commissie, die zij opstelt vóór het begin van haar ambtstermijn van vijf jaar.
Strategische agenda van de EU voor 2024-2029
In hun strategische agenda 2024-2029 stellen EU-leiders drie prioritaire gebieden vast als leidraad voor het werk van de EU-instellingen in die vijf jaar. De behoefte aan een duidelijk strategisch plan is steeds urgenter geworden. De afgelopen jaren heeft de EU met tal van crises te maken gehad; van de strijd tegen de klimaatverandering tot de COVID-19-pandemie en de ondersteuning van Oekraïne na de Russische aanvalsoorlog. Door de focus op nieuwe prioritaire gebieden te leggen, zal de EU eraan bijdragen dat Europa soevereiner wordt en beter is toegerust om toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden.
De drie prioriteiten zijn:
Een vrij en democratisch Europa
- hooghouden van de Europese waarden binnen de EU
- de waarden van de EU op mondiaal niveau waarmaken
Een sterk en veilig Europa
- zorgen voor een samenhangend en invloedrijk extern optreden
- de veiligheid en defensie van de EU versterken en EU-burgers beschermen
- voorbereiden op een grotere en sterkere Unie
- streven naar een alomvattende aanpak van migratie en grensbeheer
Een welvarend en concurrerend Europa
- het concurrentievermogen van de EU versterken
- een succes maken van de groene en digitale transitie
- het bevorderen van een innovatie- en bedrijfsvriendelijk klimaat
- samen vooruitgang boeken