1945
Εμφάνιση
Το 1945 σε άλλα ημερολόγια | |
---|---|
Γρηγοριανό ημερολόγιο | 1945 MCMXLV |
Ελληνικό αλφάβητο | ,ΑϠΜΕ´ |
Ab urbe condita | 2698 |
Αρμενικό ημερολόγιο | 1394 ԹՎ ՌՅՂԴ |
Κινεζικό ημερολόγιο | 4641 – 4642 甲申 – 乙酉 |
Αιθιοπικό ημερολόγιο | 1937 – 1938 |
Εβραϊκό ημερολόγιο | 5705 – 5706 |
Περσικό ημερολόγιο | 1323 – 1324 |
Ισλαμικό ημερολόγιο | 1364 – 1365 |
Ινδουιστικά ημερολόγια | |
Βικράμ Σαμβάτ | 2000 – 2001 |
Σάκα Σαμβάτ | 1867 – 1868 |
Κάλι Γιούγκα | 5046 – 5047 |
Η παρούσα σελίδα αφορά το έτος 1945 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο
Γεγονότα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ιανουάριος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 1 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία ξεκινά την επιχείρηση Μπότενπλατε, σε μία προσπάθεια της Luftwaffe να καταστρέψει τις συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις στις Κάτω Χώρες.
- 2 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Νυρεμβέργη στη Γερμανία βομβαρδίζεται από τις συμμαχικές δυνάμεις.
- 3 Ιανουαρίου - Ο Νικόλαος Πλαστήρας γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.
- 7 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Βρετανός στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ δίνει συνέντευξη τύπου, στην οποία διεκδικεί τα εύσημα για τη νίκη των συμμάχων στη μάχη των Αρδεννών.
- 9 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Λουσόν των Φιλιππίνων.
- 11 Ιανουαρίου - Δεκεμβριανά: Τελευταία ημέρα των συγκρούσεων στην Αθήνα.
- 16 Ιανουαρίου - Ο Αδόλφος Χίτλερ μετακινείται στο υπόγειο καταφύγιό του.
- 17 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει τη Βαρσοβία στην Πολωνία.
- 17 Ιανουαρίου - Ξεκινά η εκκένωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς καθώς πλησιάζουν οι σοβιετικές δυνάμεις.
- 18 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Απελευθέρωση της Κρακοβίας, στην Πολωνία, από τον Κόκκινο Στρατό.
- 19 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το γκέτο του Λοτζ. Από τους περισσότερους από 200.000 κατοίκους το 1940, λιγότεροι από 900 επέζησαν από τη ναζιστική κατοχή.
- 25 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η μάχη των Αρδεννών.
- 26 Ιανουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει να περικυκλώνει τη γερμανική Τέταρτη Στρατιά στην Ανατολική Πρωσία, γεγονός που θα καταλήξει στην καταστροφή της 4ης Στρατιάς δύο μήνες αργότερα.
- 30 Ιανουαρίου - Το Βίλχελμ Γκούστλοφ με επιβαίνοντες πάνω από 10.000, κυρίως αμάχους, Γερμανούς από την Γκντίνια βυθίζεται στον κόλπο του Γκντανσκ από τρεις τορπίλες του σοβιετικού υποβρυχίου S-13 στη Βαλτική Θάλασσα. Πάνω από 9.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Φεβρουάριος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 3 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 1.000 B-17 βομβαρδίζουν το Βερολίνο, σε μία επιδρομή που σκότωσε 2.894 άτομα και άφησε άστεγους 120.000 κατοίκους.
- 3 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Μανίλας. Οι αμερικανικές δυνάμεις εισέρχονται στα περίχωρα της Μανίλας για να την καταλάβουν από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό.
- 4 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας μεταξύ των "Τριών Μεγάλων" (Ουίνστον Τσώρτσιλ, Φραγκλίνου Ρούζβελτ και Ιωσήφ Στάλιν) στο μέγαρο της Λιβάντια στην Κριμαία.
- 12 Φεβρουαρίου - Υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας από την κυβέρνηση Πλαστήρα και αντιπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).
- 13 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι σοβιετικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βουδαπέστη από τους Ναζί.
- 13 Φεβρουαρίου - Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει τη Δρέσδη.
- 14 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σφάλμα πλοήγησης οδηγεί σε κατά λάθος βομβαρδισμό της Πράγας από αμερικανική μοίρα Β-17.
- 15 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τρίτη ημέρα βομβαρδισμού της Δρέσδης.
- 19 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
- 21 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιταλικό Μέτωπο. Λήγει η μάχη του Μόντε Καστέλο, μετά από σχεδόν τρεις μήνες μαχών. Τα βραζιλιανικά στρατεύματα εκδιώκουν τις γερμανικές δυνάμεις από ένα σημείο στα Απέννινα όρη, όπου το πυροβολικό τους εμπόδιζε την προέλαση του βρετανικού στρατού προς τη Μπολόνια.
- 23 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: συνθηκολόγηση της γερμανικής φρουράς στο Πόζναν. Η πόλη απελευθερώνεται από τις σοβιετικές και πολωνικές δυνάμεις.
- 23 Φεβρουαρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η γερμανική πόλη Πφόρτσχαϊμ ισοπεδώνεται σε μία επιδρομή 379 βρετανικών βομβαρδιστικών.
- 28 Φεβρουαρίου - Ολοκληρώνεται ο αφοπλισμός του ΕΛΑΣ σύμφωνα με τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Μάρτιος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 3 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: τα στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και των Φιλιππίνων καταλαμβάνουν τη Μανίλα.
- 3 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: βομβαρδισμός του Μπεζαουντεχάουτ. Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει κατά λάθος τη γειτονιά Μπεζαουντεχάουτ στη Χάγη της Ολλανδίας, σκοτώνοντας 550 άτομα.
- 9-10 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βομβαρδισμός του Τόκιο. Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-29 επιτίθενται στο Τόκιο με εμπρηστικές βόμβες, σκοτώνοντας 100.000 πολίτες.
- 16 Μαρτίου - Το 89% του Βύρτσμπουργκ στη Γερμανία καταστρέφεται σε μόλις 20 λεπτά από τα βρετανικά βομβαρδιστικά. Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.000.
- 18 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 1.250 αμερικανικά βομβαρδιστικά επιτίθενται στο Βερολίνο.
- 19 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τη διαταγή «Νέρων» διατάσσοντας την καταστροφή όλων των βιομηχανιών, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των καταστημάτων, των εγκαταστάσεων μεταφοράς και των μέσων επικοινωνίας στη Γερμανία.
- 21 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπλάνα της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβαρδίζουν την έδρα της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη. Κατά λάθος χτυπούν και ένα σχολείο, σκοτώνοντας 125 άτομα.
- 21 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βουλγαρία και η Σοβιετική Ένωση ολοκληρώνουν με επιτυχία την άμυνά τους στη βόρεια όχθη του ποταμού Δράβου.
- 22 Μαρτίου - Συστήνεται στο Κάιρο της Αιγύπτου ο Αραβικός Σύνδεσμος με την υιοθέτηση καταστατικού.
- 26 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η μάχη της Ίβο Τζίμα λήγει επίσημα με την καταστροφή των εναπομεινάντων περιοχών της ιαπωνικής αντίστασης.
- 27 Μαρτίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αργεντινή κηρύσσει τον πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα.
Απρίλιος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 1 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: μάχη της Οκινάουα. Ο αμερικανικός στρατός αποβιβάζεται στην Οκινάουα.
- 4 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Κάσσελ.
- 4 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν την Ουγγαρία από τη γερμανική κατοχή και καταλαμβάνουν τη χώρα.
- 4 Απριλίου - Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στη Μπρατισλάβα και προωθείται στα περίχωρα της Βιέννης, την οποία θα καταλάβει στις 13 Απριλίου μετά από αρκετές ημέρες έντονων μαχών.
- 5 Απριλίου - Ψυχρός Πόλεμος: Ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης Γιόσιπ Μπροζ Τίτο υπογράφει συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση για να επιτρέψει την "προσωρινή είσοδο σοβιετικών στρατευμάτων στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας".
- 7 Απριλίου - Το ιαπωνικό θωρηκτό Γιαμάτο βυθίζεται 200 μίλια (320 χιλιόμετρα) βόρεια της Οκινάουα καθ' οδόν σε αποστολή αυτοκτονίας (Επιχείρηση Τεν Γκο).
- 8 Απριλίου - Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Νικόλαος Πλαστήρας παραιτείται κατόπιν πιέσεων που του άσκησε ο αντιβασιλέας Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός.
- 9 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μάχη του Κένιγκσμπεργκ, στην Ανατολική Πρωσία, λήγει με τις σοβιετικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν την πόλη.
- 11 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.
- 12 Απριλίου - Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ πεθαίνει ξαφνικά στο Γουόρμ Σπρινγκς. Ο αντιπρόεδρος Χάρυ Τρούμαν γίνεται ο 33ος πρόεδρος.
- 13 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι σοβιετικές και βουλγαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βιέννη.
- 16 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεση εναντίον των γερμανικών δυνάμεων, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες να πολεμούν στα Υψώματα Ζέελοβ.
- 18 Απριλίου - Πάνω από 1.000 βομβαρδιστικά επιτίθενται στο μικρό νησί Χέλγκολαντ στη Γερμανία.
- 25 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ημέρα του Έλβα. Τα αμερικανικά και τα σοβιετικά στρατεύματα συναντιούνται στον ποταμό Έλβα, κόβοντας την Ναζιστική Γερμανία στα δύο.
- 25 Απριλίου - Ημέρα της Απελευθέρωσης (Ιταλία): Ο ναζιστικός στρατός κατοχής παραδίδεται και αφήνει τη βόρεια Ιταλία. Η Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία διαλύεται και ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται έπειτα από απόπειρα διαφυγής. Αυτή η ημέρα ορίστηκε ως δημόσια αργία για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Ιταλίας.
- 25 Απριλίου - Διάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τα Ηνωμένα Έθνη στο Σαν Φρανσίσκο.
- 28 Απριλίου - Ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλαρέττα Πετάτσι εκτελούνται από Ιταλούς παρτιζάνους καθώς προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στη συνέχεια τα σώματά τους κρεμάστηκαν από τις φτέρνες σε δημόσια θέα στο Μιλάνο.
- 29 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την επί χρόνια σύντροφό του, Εύα Μπράουν, σε ένα καταφύγιο στο Βερολίνο και ορίζει ως διάδοχό του το ναύαρχο Καρλ Νταίνιτς. Ο Χίτλερ και η Μπράουν αυτοκτονούν την επόμενη ημέρα.
- 29 Απριλίου - Τα αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου.
- 30 Απριλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Καταφύγιο του Χίτλερ. Ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτονούν.
Μάιος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 1 Μαΐου - Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς και η σύζυγός του, Μάγδα, αυτοκτονούν αφού πρώτα σκοτώνουν τα έξι παιδιά τους.
- 1 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι απελευθερώνουν την Τεργέστη.
- 2 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πτώση του Βερολίνου. Οι Σοβιετικοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το κτήριο του Ράιχσταγκ.
- 5 Μαΐου - Εξέγερση της Πράγας κατά των κατοχικών δυνάμεων των Ναζί.
- 6 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Μίλντρεντ Γκίλλαρς εκφωνεί την τελευταία προπαγανδιστική της εκπομπή προς τα συμμαχικά στρατεύματα.
- 7 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο στρατηγός Άλφρεντ Γιοντλ υπογράφει στη Ρενς άνευ όρων παράδοση, δίνοντας τέλος στη συμμετοχή της Γερμανίας στον πόλεμο. Το έγγραφο ισχύει από την επόμενη ημέρα.
- 8 Μαΐου - Υπογράφεται στη Σύμη η παράδοση των Δωδεκανήσων.
- 9 Μαΐου - Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στην Πράγα.
- 9 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αγγλονορμανδικές Νήσοι απελευθερώνονται από τους Βρετανούς μετά από πέντε χρόνια γερμανικής κατοχής.
- 23 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο επικεφαλής της Σουτσστάφφελ, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί ενώ τελούσε υπό κράτηση από τους συμμάχους.
- 23 Μαΐου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η κυβέρνηση του Φλένσμπουργκ υπό τον Καρλ Νταίνιτς διαλύεται και τα μέλη της συλλαμβάνονται από βρετανικές δυνάμεις.
- 29 Μαΐου - Ο Νίκος Ζαχαριάδης επιστρέφει στην Ελλάδα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου.
Ιούνιος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 5 Ιουνίου - Αναλαμβάνει επίσημα την εξουσία στη Γερμανία το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου, το στρατιωτικό κατοχικό κυβερνητικό όργανο της χώρας.
- 21 Ιουνίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η μάχη της Οκινάουα τελειώνει με την αμερικανική κατοχή της νήσου μέχρι το 1972.
- 26 Ιουνίου - Υπογράφεται στο Σαν Φρανσίσκο ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών από 50 συμμαχικές χώρες.
Ιούλιος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 1 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Γερμανία χωρίζεται μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής.
- 16 Ιουλίου - Πρόγραμμα Μανχάταν: Αρχίζει η Ατομική Εποχή όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πραγματοποιούν επιτυχημένη δοκιμή έκρηξης πυρηνικού όπλου βασισμένου στο πλουτώνιο, κοντά στο Αλαμογκόρντο του Νέου Μεξικού.
- 16 Ιουλίου - Ιδρύεται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.
- 17 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Διάσκεψη του Πότσδαμ. Οι τρεις κύριοι ηγέτες των συμμαχικών δυνάμεων, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Χάρυ Τρούμαν και ο Ιωσήφ Στάλιν, συναντώνται στη γερμανική πόλη Πότσδαμ για να αποφασίσουν για το μέλλον της ηττημένης Γερμανίας.
- 23 Ιουλίου - Αρχίζουν οι μεταπολεμικές νομικές διαδικασίες εναντίον του Φιλίπ Πεταίν.
- 28 Ιουλίου - Ένα βομβαρδιστικό Β-52 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας συντρίβεται στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ σκοτώνοντας 14 άτομα, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαινόντων.
- 30 Ιουλίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το ιαπωνικό υποβρύχιο I-58 βυθίζει το USS Indianapolis, σκοτώνοντας 879 ναύτες.
Αύγουστος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 6 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Ένα αμερικανικό Β-29, το Ένολα Γκαίυ, ρίχνει ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα "Little Boy" (αγοράκι), στη Χιροσίμα, Ιαπωνία, στις 8:15 π.μ. (τοπική ώρα).
- 8 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σοβιετική Ένωση κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία.
- 9 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ρίψη ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 ρίχνει ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα "Fat Man" (χοντρός), στο Ναγκασάκι, Ιαπωνία, στις 11:02 π.μ. (τοπική ώρα).
- 9 Αυγούστου - Ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλει στην κατεχόμενη από τους Ιάπωνες Μαντζουρία.
- 11 Αυγούστου - Πολωνοί στην Κρακοβία εμπλέκονται σε πογκρόμ εναντίον Εβραίων στην πόλη, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πέντε.
- 14 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο αυτοκράτορας Χιροχίτο αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης του Πότσδαμ. Το ηχογραφημένο μήνυμά του διαρρέει από το αυτοκρατορικό παλάτι του Τόκιο. Στην Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν ανακοινώνει την παράδοση της Ιαπωνίας.
- 15 Αυγούστου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μεταδίδεται από το ραδιόφωνο η ανακοίνωση του αυτοκράτορα Χιροχίτο για την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας. Αυτή ίσως είναι η πρώτη φορά που ο απλός λαός ακούει τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. Η ομιλία, η οποία έγινε στην επίσημη κλασική ιαπωνική γλώσσα και χωρίς άμεση αναφορά στην παράδοση, δεν έγινε άμεσα κατανοητή από τους απλούς ανθρώπους. Έτσι ολοκληρώνεται η περίοδος του ιαπωνικού επεκτατισμού και αρχίζει η περίοδος της κατοχής της Ιαπωνίας. Η Κορέα αποκτά την ανεξαρτησία της.
- 17 Αυγούστου - Ο Σουκάρνο και ο Μοχάμαντ Χάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία της Ινδονησίας, πυροδοτώντας την ινδονησιακή εθνική επανάσταση ενάντια στην Ολλανδική Αποικιακή Αυτοκρατορία.
- 18 Αυγούστου - Ο Σουκάρνο αναλαμβάνει την εξουσία ως ο πρώτος πρόεδρος της Ινδονησίας, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας την προηγούμενη ημέρα.
- 30 Αυγούστου - Οι βρετανικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Χονγκ Κονγκ από τους Ιάπωνες.
- 30 Αυγούστου - Πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση του Συμμαχικού Συμβουλίου Ελέγχου, που κυβερνά τη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σεπτέμβριος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 2 Σεπτεμβρίου - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Υπογράφεται στο USS Missouri (BB-63), στον κόλπο του Τόκιο, η παράδοση της Ιαπωνίας.
- 2 Σεπτεμβρίου - Το Βιετνάμ ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του.
- 8 Σεπτεμβρίου - Ψυχρός πόλεμος: Αμερικανικά στρατεύματα φτάνουν στην Κορέα για να διαχωρίσουν το νότιο τμήμα της χώρας ως απάντηση στην κατοχή του βόρειου τμήματος της χερσονήσου από τα σοβιετικά στρατεύματα ένα μήνα νωρίτερα.
- 9 Σεπτεμβρίου - Δεύτερος Σινοϊαπωνικός Πόλεμος: Η Ιαπωνία παραδίδεται επίσημα στην Κίνα.
Οκτώβριος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 10 Οκτωβρίου - Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και το Κουομιντάνγκ υπογράφουν στην Τσονγκτσίνγκ συμφωνία για το μέλλον της μεταπολεμικής Κίνας.
- 16 Οκτωβρίου - Ιδρύεται η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας στο Κεμπέκ.
- 24 Οκτωβρίου - Ιδρύεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Νοέμβριος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 5 Νοεμβρίου - Η Κολομβία γίνεται μέλος του Ο.Η.Ε.
- 10 Νοεμβρίου - Σκληρές μάχες διεξάγονται στη Σουραμπάγια μεταξύ των Ινδονήσιων εθνικιστών και των αποικιοκρατών που επέστρεψαν μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα εορτάζεται ως Ημέρα των Ηρώων.
- 16 Νοεμβρίου - Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
- 20 Νοεμβρίου - Δίκη της Νυρεμβέργης: Αρχίζουν οι δίκες εναντίον 24 Ναζί εγκληματιών πολέμου στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης.
- 29 Νοεμβρίου - Ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
Δεκέμβριος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 4 Δεκεμβρίου - Με ψήφους 65 υπέρ και 7 κατά, η Γερουσία των Η.Π.Α. εγκρίνει τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
- 15 Δεκεμβρίου - Κατοχή της Ιαπωνίας: Ο στρατηγός Ντάγκλας Μακάρθουρ διατάσσει την κατάργηση του Σιντοϊσμού ως επίσημη θρησκεία της Ιαπωνίας.
- 27 Δεκεμβρίου - Ιδρύεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την υπογραφή συμφωνίας από 29 χώρες.
Γεννήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 2 Ιανουαρίου - Σλόμπονταν Πράλιακ, Κροάτης στρατηγός
- 29 Ιανουαρίου - Αλέκα Κανελλίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
- 6 Φεβρουαρίου - Γιόζεφ Κάσα, Σέρβος πολιτικός
- 6 Φεβρουαρίου - Μπομπ Μάρλεϊ, Τζαμαϊκανός τραγουδοποιός
- 9 Φεβρουαρίου - Μία Φάροου, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 13 Φεβρουαρίου - Χρήστος Τερζανίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 14 Φεβρουαρίου - Χανς Άνταμ Β', πρίγκιπας του Λίχτενσταϊν
- 14 Φεβρουαρίου - Λαδισλάο Μαζουρκιέβιτς, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής
- 17 Φεβρουαρίου - Βούλα Μάστορη, Ελληνίδα συγγραφέας
- 23 Φεβρουαρίου - Πίτσα Μπουρνόζου, Ελληνίδα ηθοποιός
- 8 Φεβρουαρίου - Λίνος Κόκοτος, Έλληνας συνθέτης
- 3 Μαρτίου - Αντώνης Αντωνίου, Έλληνας ηθοποιός
- 3 Μαρτίου - Αρλέτα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
- 5 Μαρτίου - Ράντι Μάτσον, Αμερικανός αθλητής
- 7 Μαρτίου - Άρθουρ Λι, Αμερικανός μουσικός
- 13 Μαρτίου - Ανατόλι Φομένκο, Ρώσος μαθηματικός
- 14 Μαρτίου - Πακαλίτα Μοσιζίλι, πρωθυπουργός του Λεσότο
- 18 Μαρτίου - Μπόμπι Σόλο, Ιταλός τραγουδιστής
- 21 Μαρτίου - Τσάρλι Γκριν, Αμερικανός αθλητής
- 23 Μαρτίου - Φράνκο Μπατιάτο, Ιταλός τραγουδιστής
- 25 Μαρτίου - Γιώργος Μαργαρίτης, Έλληνας τραγουδιστής
- 26 Μαρτίου - Μιχαήλ Βορόνιν, Ρώσος αθλητής της γυμναστικής
- 28 Μαρτίου - Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Φιλιππινέζος πολιτικός
- 28 Μαρτίου - Άλκης Γιαννακάς Έλληνας ηθοποιός
- 30 Μαρτίου - Έρικ Κλάπτον, Άγγλος κιθαρίστας
- 30 Μαρτίου - Μαριώ, Ελληνίδα τραγουδίστρια
- Μάρτιος - Δημήτρης Ποταμίτης, Κύπριος ηθοποιός και συγγραφέας
- 4 Απριλίου - Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, Γερμανός πολιτικός και ακτιβιστής
- 12 Απριλίου - Βασίλης Δημητρίου, Έλληνας συνθέτης
- 14 Απριλίου - Ρίτσι Μπλάκμορ, Άγγλος κιθαρίστας (Deep Purple)
- 14 Απριλίου - Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι, Σαμοανός πολιτικός
- 22 Απριλίου - Ευστράτιος Δημητρίου, Έλληνας τραγουδοποιός
- 4 Μαΐου - Πίτσα Παπαδοπούλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
- 12 Μαΐου - Άλαν Μπολ Άγγλος ποδοσφαιριστής
- 12 Μαΐου - Καρλ Ρόμπι, Αμερικανός κολυμβητής
- 15 Μαΐου - Ντουάρτε Πίο, δούκας της Μπραγκάνσα
- 19 Μαΐου - Πιτ Τάουνσεντ, Άγγλος κιθαρίστας (The Who)
- 21 Μαΐου - Ρίτσαρντ Χατς, Αμερικανός ηθοποιός
- 24 Μαΐου - Ντρις Ζετού, Μαροκινός πολιτικός
- 24 Μαΐου - Πρισίλα Πρίσλεϋ, Αμερικανίδα ηθοποιός και επιχειρηματίας
- 31 Μαΐου - Λοράν Γκμπαγκμπό, πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού
- 31 Μαΐου - Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Γερμανός σκηνοθέτης
- 7 Ιουνίου - Πέτρος Γαλακτόπουλος, Έλληνας παλαιστής
- 7 Ιουνίου - Βόλφγκαγκ Σύσελ, Αυστριακός πολιτικός
- 8 Ιουνίου - Ευγενία Φακίνου, Ελληνίδα συγγραφέας
- 14 Ιουνίου - Γιεργκ Ίμεντορφ, Γερμανός ζωγράφος
- 19 Ιουνίου - Ράντοβαν Κάρατζιτς, Σέρβος πολιτικός
- 19 Ιουνίου - Αούνγκ Σαν Σου Κι, ποιήτρια και πολιτικός από τη Μιανμάρ
- 24 Ιουνίου - Τζορτζ Πατάκι, Αμερικανός δικηγόρος και πολιτικός
- 30 Ιουνίου - Τζέιμς Αλεξάντερ Τζορτζ Σμιθ Μακάρτνεϊ, πολιτικός από τα Τερκς και Κέικος
- 1 Ιουλίου - Ντέμπι Χάρι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
- 7 Ιουλίου - Μάτι Σάλμινεν, Φινλανδός βαθύφωνος
- 8 Ιουλίου - Μισλίν Καλμί-Ρέι, Ελβετίδα πολιτικός
- 16 Ιουλίου - Νότης Μαυρουδής, Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης
- 20 Ιουλίου - Κιμ Καρνς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
- 26 Ιουλίου - Έλεν Μίρεν, Αγγλίδα ηθοποιός
- 30 Ιουλίου - Άννα Παναγιωτοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
- 1 Αυγούστου - Γιώργος Ανωμερίτης, Έλληνας πολιτικός
- 12 Αυγούστου-Χρήστος Κέφαλος Έλληνας καλαθοσφαιριστής
- 14 Αυγούστου - Βιμ Βέντερς, Γερμανός σκηνοθέτης
- 19 Αυγούστου - Ίαν Γκίλαν, Άγγλος τραγουδιστής (Deep Purple)
- 21 Αυγούστου - Βασίλης Πολυδούρης, Αμερικανός συνθέτης
- 24 Αυγούστου - Βινς Μακμάν, Αμερικανός επιχειρηματίας
- 29 Αυγούστου - Γουαϊόμια Τάις, Αμερικανίδα αθλήτρια
- 3 Σεπτεμβρίου - Αλέκος Αλεξιάδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 5 Σεπτεμβρίου - Μίρκα Καλατζοπούλου Ελληνίδα ηθοποιός.
- 11 Σεπτεμβρίου - Φραντς Μπεκενμπάουερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 12 Σεπτεμβρίου - Μίλο Μανάρα, Ιταλός δημιουργός κόμικς
- 20 Σεπτεμβρίου - Δημήτρης Παρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- 28 Σεπτεμβρίου - Μανώλης Ρασούλης, Έλληνας τραγουδοποιός
- 29 Σεπτεμβρίου - Ναντέζντα Τσίζοβα, Ρωσίδα σφαιροβόλος
- 30 Σεπτεμβρίου - Εχούντ Ολμέρτ, Ισραηλινός πολιτικός
- 1 Οκτωβρίου - Χάρις Σιλάιτζιτς, Βόσνιος πολιτικός
- 3 Οκτωβρίου - Βίκτορ Σανέγιεφ, Γεωργιανός αθλητής
- 10 Οκτωβρίου - Σωτήρης Χατζηγάκης, Έλληνας πολιτικός
- 11 Οκτωβρίου - Ντάστι Ρόουντς, Αμερικανός παλαιστής
- 26 Οκτωβρίου - Δημήτρης Θ. Γκότσης, Έλληνας συγγραφέας
- 27 Οκτωβρίου - Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Βραζιλιάνος πολιτικός
- 2 Νοεμβρίου - Γιώργος Κολοκυθάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
- 3 Νοεμβρίου - Γκερντ Μύλερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής
- 5 Νοεμβρίου - Αλέκα Παπαρήγα, Ελληνίδα πολιτικός
- 8 Νοεμβρίου - Αντόνιο Καρατόνι, διοικητής του Αγίου Μαρίνου
- 8 Νοεμβρίου - Αμπντελαζίζ Μπελχαντέμ, Αλγερινός πολιτικός
- 11 Νοεμβρίου - Γιάννης Καλαϊτζής, Έλληνας σκιτσογράφος
- 11 Νοεμβρίου - Ντανιέλ Ορτέγα, Νικαραγουανός πολιτικός
- 12 Νοεμβρίου - Νηλ Γιανγκ, Καναδός τραγουδοποιός
- 18 Νοεμβρίου - Μαχίντα Ραγιαπάκσε, πρόεδρος της Σρι Λάνκα
- 1 Δεκεμβρίου - Μπέτι Μίντλερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
- 5 Δεκεμβρίου - Μοσέ Κατσάβ, Ισραηλινός πολιτικός
- 8 Δεκεμβρίου - Τζον Μπάνβιλ, Ιρλανδός συγγραφέας
- 11 Δεκεμβρίου - Αντώνης Κοντογεωργίου, Έλληνας διευθυντής χορωδίας
- 12 Δεκεμβρίου - Πόρσια Σίμσον Μίλερ, Τζαμαϊκανή πολιτικός
- 13 Δεκεμβρίου - Νένα Μεντή, Ελληνίδα ηθοποιός
- 20 Δεκεμβρίου - Νίκος Γαλανός, Έλληνας ηθοποιός
- 24 Δεκεμβρίου - Lemmy, Άγγλος τραγουδιστής και μπασίστας (Motörhead)
- 25 Δεκεμβρίου - Νόελ Ρέντινγκ, Άγγλος μουσικός
- Δεκέμβριος - Πάνος Γεραμάνης, Έλληνας δημοσιογράφος
- Δεκέμβριος - Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος, Κύπριος συγγραφέας
- Φίλιππος Αμοιρίδης, Έλληνας πολιτικός
- Μίμης Γκιουλέκας, Έλληνας τραγουδιστής
- Βασίλης Καζάκος, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης
- Αντώνης Κοντογεωργίου, Έλληνας βαρύτονος
- Πάνος Κυπαρίσσης, Έλληνας ηθοποιός και ποιητής
- Χριστόφορος Λιοντάκης, Έλληνας ποιητής
- Βασίλης Λυμπέρης, Έλληνας δολοφόνος
- Θέμης Μάνεσης, Έλληνας ηθοποιός
- Μπαγκντάντι Μαχμούτι, Λίβυος πολιτικός
- Καίτη Ρεΐζη, Ελληνίδα αθλήτρια
- Σωτήρης Τζεβελέκος, Έλληνας ηθοποιός
- Δημήτρης Χατζηιωάννογλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής
- Σταύρος Ψυχάρης, Έλληνας εκδότης
Θάνατοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- 2 Ιανουαρίου - Μπέρτραμ Ράμσεϋ, Άγγλος ναύαρχος
- 29 Ιανουαρίου - Γουσταύος Φλάτοβ, Γερμανός αθλητής
- 15 Μαρτίου - Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ, Γάλλος συγγραφέας
- Μάρτιος - Άννα Φρανκ, Γερμανίδα χρονογράφος, θύμα του ολοκαυτώματος
- 9 Απριλίου - Βίλχελμ Κανάρις, Γερμανός ναύαρχος
- 9 Απριλίου - Ντίτριχ Μπονχέφερ, Γερμανός θεολόγος
- 12 Απριλίου - Φραγκλίνος Ρούζβελτ, 32ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
- 18 Απριλίου - Γουλιέλμος του Βιντ, πρίγκιπας της Αλβανίας
- 21 Απριλίου - Βάλτερ Μόντελ, Γερμανός στρατάρχης
- 28 Απριλίου - Μπενίτο Μουσολίνι, Ιταλός δικτάτορας
- 28 Απριλίου - Κλαρέττα Πετάτσι, Ιταλίδα ερωμένη του Μπενίτο Μουσολίνι
- 30 Απριλίου - Εύα Μπράουν, Γερμανίδα σύζυγος του Αδόλφου Χίτλερ
- 30 Απριλίου - Αδόλφος Χίτλερ, καγκελάριος της Γερμανίας
- 1 Μαΐου - Γιόζεφ Γκαίμπελς, Γερμανός πολιτικός
- 2 Μαΐου - Μάρτιν Μπόρμαν, Γερμανός ηγέτης των Ναζί
- 4 Μαΐου - Φέντορ φον Μποκ, Γερμανός στρατάρχης
- 8 Μαΐου - Μπέρνχαρντ Ρουστ, Γερμανός πολιτικός
- 10 Μαΐου - Κόνραντ Χένλαϊν, Τσέχος πολιτικός
- 19 Μαΐου - Φίλιπ Μπούλερ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
- 23 Μαΐου - Χάινριχ Χίμλερ, Γερμανός ηγέτης των SS
- 31 Μαΐου - Οντίλο Γκλομπότσνικ, Αυστριακός ηγέτης των Ναζί
- 15 Ιουνίου - Άρης Βελουχιώτης, Έλληνας αντιστασιακός
- 23 Ιουνίου - Σάιμον Λέικ, Αμερικανός μηχανικός και ναυπηγός
- 12 Ιουλίου - Βόλφραμ φον Ρίχτχοφεν, Γερμανός στρατάρχης
- 17 Ιουλίου - Ερνστ Μπους, Γερμανός στρατάρχης
- 20 Ιουλίου - Πωλ Βαλερύ, Γάλλος ποιητής
- 2 Αυγούστου - Πιέτρο Μασκάνι, Ιταλός συνθέτης
- 19 Αυγούστου - Πέτρος Ράλλης, Έλληνας πολιτικός
- 15 Σεπτεμβρίου - Άντον Βέμπερν, Αυστριακός συνθέτης
- 26 Σεπτεμβρίου - Μπέλα Μπάρτοκ, Ούγγρος συνθέτης
- 15 Οκτωβρίου - Πιερ Λαβάλ, Γάλλος πολιτικός
- 24 Οκτωβρίου - Βίντκουν Κουίσλιγκ, Νορβηγός πολιτικός
- 25 Οκτωβρίου - Ρόμπερτ Λάι, Γερμανός πολιτικός
- 21 Δεκεμβρίου - Τζωρτζ Σμιθ Πάττον, Αμερικανός στρατηγός