iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://el.wikipedia.org/wiki/Συριακή_Ορθόδοξη_Εκκλησία
Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία - Βικιπαίδεια Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έμβλημα της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (κλασικά συριακά: ܥܺܕܬܳܐ ܣܽܘ̣ܪܝܳܝܬܳܐ ܬܪܺܝܨܰܬ ܫܽܘ̣ܒ̥ܚܳܐ‎‎, ʿĪṯo Suryoyṯo Trišaṯ Šubḥo, αραβικά: الكنيسة السريانية الأرثوذكسية‎‎), επίσης γνωστή ως Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας και ανεπισήμως ως Ιακωβιτική Εκκλησία, είναι μια αυτοκέφαλη Ανατολίτικη Ορθόδοξη εκκλησία που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τα μέλη της διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Σουηδία, την Ινδία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χρησιμοποιεί την παλαιότερη σωζόμενη Θεία Λειτουργία στον Χριστιανισμό, τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Αποστόλου, και χρησιμοποιεί τη Συριακή ως επίσημη και λειτουργική της γλώσσα. Η εκκλησία καθοδηγείται από τον Σύρο Πατριάρχη Αντιοχείας. Η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει της ρίζες της ιστορίας της σε μία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Αντιόχεια, που περιγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων (Καινή Διαθήκη, Πράξεις 11:26) και ιδρύθηκε από τον Απόστολο Πέτρο το 37 μ.Χ. Η εκκλησία έχει επικεφαλής τον Σύρo Ορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο Εφραίμ Β΄, από το 2014.

Συριακή ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη Μιντγιάτ της Τουρκίας.

Εκτιμάται ότι η εκκλησία έχει πάνω από 5.000.000 μέλη παγκοσμίως, στα οποία περιλαμβάνονται 1.500.000 μέλη στην Ινδία και την ινδική διασπορά.[1] Η πλειονότητα των υπολοίπων οπαδών της είναι οι εθνοτικοί Συροχριστιανοί/Ασσύριοι, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν τους αυτόχθονες προαραβικούς πληθυσμούς της σύγχρονης Συρίας, του Ιράκ και της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.[2] Ήταν επίσης η εθνότητα που μετέτρεψε τους Χριστιανούς του Σεντ Τόμας της Ινδίας το 700 μ.Χ. Επιπλέον, υπάρχει επίσης μια μεγάλη Συριακή κοινότητα μεταξύ των Μάγιας στη Γουατεμάλα. Επίσης υπάρχουν και μερικές άλλες αυτοκέφαλες (ανεξάρτητες) Συριακές Ορθόδοξες Εκκλησίες που ακολουθούν την ίδια ή παρόμοια λειτουργία.

  1. Murre-van den Berg, Heleen (2011). «Syriac Orthodox Church». Στο: Kurian, George Thomas. The Encyclopedia of Christian Civilization. Wiley-Blackwell. σελ. 2304. ISBN 978-1-4051-5762-9. 
  2. Gall, Timothy L. (ed). Worldmark Encyclopedia of Culture & Daily Life: Vol. 3 – Asia & Oceania. Cleveland, OH: Eastword Publications Development (1998); pg. 720–721.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]