Pengepolitik er den politik, som en centralbank fører for at påvirke samfundsøkonomien, primært ved at påvirke renteniveauerne. I Danmark er pengepolitikken koncentreret om at opretholde det faste valutakursforhold overfor euroen. I de fleste andre vestlige lande har pengepolitikken et bredere sigte, idet den i disse lande har hovedansvaret for at stabilisere konjunkturerne og styre inflationsniveauet.
På lang sigt er formålet med pengepolitikken normalt først og fremmest at sikre et moderat inflationsniveau. Dette kan ske direkte i form af en eksplicit inflationsmålsætning eller indirekte. Et hovedformål med den danske fastkurspolitik er således også at bevare et stabilt og moderat inflationsniveau i det lange løb. Som følge af fastkurspolitikken vil Danmark på længere sigt få samme inflationsniveau som euroområdet, som man fører fastkurspolitik i forhold til. Hvis euroområdet oplever lav inflation, vil Danmark altså dermed også opleve det samme. Historisk har centralbanker også forsøgt at styre prisudviklingen (inflationen) ved andre pengepolitiske mellemmål som guldstandard eller en målsætning for den årlige vækst i pengemængden.
Centralbanker kan have andre opgaver udover pengepolitikken. Danmarks Nationalbank skal således udover stabile priser, som varetages via fastkurspolitikken, sikre et stabilt finansielt system og derudover sørge for, at den praktiske afvikling af alle betalinger i Danmark foregår sikkert og effektivt. Disse øvrige opgaver betragtes dog ikke som en del af pengepolitikken som sådan. Den finansielle stabilitet varetages ved hjælp af makroprudentiel regulering.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.