iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://ca.wikipedia.org/wiki/Totarol
Totarol - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Totarol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicTotarol
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular286,229666 Da Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxon
Estructura química
Fórmula químicaC₂₀H₃₀O Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
CC(C)C1=C(C=CC2=C1CCC3C2(CCCC3(C)C)C)O Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

CC(C)C1=C(C=CC2=C1CC[C@@H]3[C@@]2(CCCC3(C)C)C)O Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

El totarol és un meroterpè, format per un diterpè i un fenol (un terpenofenol). Té dos estereoisòmers, el cis-totarol i el trans-totarol, i és bioactiu com a (+)-totarol. Va ser descobert pels investigadors T.H. Easterfield i J.C. McDowell l'any 1911 en la fusta de l'arbre neozelandés Podocarpus totara.[1] Es considera que aquest compost químic és present, quasi en exclusiva, en espècies de les famílies podocarpàcies i cupressàcies, tot i haver-hi excepcions com el romaní (lamiàcies) o algunes espècies del gènere Tripterygium (celastràcies).[2] Estudis recents han confirmat que el totarol té propietats antimicrobianes i terapèutiques úniques, i s'ha convertit en un candidat d'interès per crear nous medicaments.

Biosíntesi

[modifica]

El procés de biosíntesi del totarol va ser difícil de determinar, perquè no segueix la regla empírica de l'isoprè: el grup isopropil del (+)-Totarol està col·locat "erròniament" en el C14 (carboni número 14 de la cadena).[3]

Procés de síntesi actualment acceptat del totarol

Usos

[modifica]

El totarol, en forma d'extracte de Podocarpus totara, ha sigut emprat tradicionalment en la medicina maorí per tractar febre, problemes estomacals, hemorroides o malalties venèries, entre altres.[4] Actualment aquest compost s'estudia amb interès degut a la seva alta activitat antimicrobiana[5] i possibles aplicacions contra el càncer. La seva activitat anti-cancerígena es creu que prové de la capacitat d'aquest producte per crear una o-quinone methide in vivo.[6] També disminueix els nivells d'estrògens del plasma i pot reduir efectivament les cèl·lules hepàtiques patogèniques in vitro.[7] El totarol també és emprat en la indústria cosmètica i en begudes derivades del ginebre, com la ginebra.

Referències

[modifica]
  1. T.H. Easterfield & J.C. McDowell, 1911. Transactions and Proceedings of the Royal Society of New Zealand 43, 55(anglès)
  2. Justin G. Bendall & Richard C. Cambie, 1995. Totarol: a non-conventional diterpenoid. Australian Journal of Chemistry 48, 883-917 (anglès)
  3. JG Bendall, RC Cambie (1995). Totarol: a Non-Conventional Diterpenoid. Australian Journal of Chemistry 48(5) 883-917.(anglès)
  4. «Māori Plant Use».(anglès)
  5. Kubo, I; Muroi, H; Himejima, M; 1992. Antibacterial activity of totarol and its potentiation. Journal of natural products 55, 1436–1440(anglès)
  6. Van De Water, R. W., & Pettus, T. R. (2002). o-Quinone methides: intermediates underdeveloped and underutilized in organic synthesis. Tetrahedron, 58(27), 5367-5406.(anglès)
  7. Minami, T., Iwamoto, M., Ohtsu, H., Ohishi, H., Tanaka, R., & Yoshitake, A. (2002). Aromatase inhibitory activities of standishinal and the diterpenoids from the bark of Thuja standishii. Planta medica, 68(08), 742-745.(anglès)