iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pintor_de_Diceu
Pintor de Diceu - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Pintor de Diceu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaPintor de Diceu
Biografia
Naixementsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaAntiga Atenes Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballGerros grecs, Pintura en gerro àtic, ceràmica de figures vermelles i ceràmica de figures negres Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Ceramic Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor de vasos àtic, pintor de vasos de figures negres, pintor de ceràmica de figures vermelles Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Activitat520 aC Modifica el valor a Wikidata - 500 aC Modifica el valor a Wikidata
MovimentÈpoca arcaica Modifica el valor a Wikidata
Influències
Escena de Com (Antiga Grècia) amb dos homes calbs i barbuts vestits amb capes i un jove, al Museu Britànic, E 767; c. 510-500 ae

El Pintor de Diceu fou un pintor grec de gots que treballà a Atenes a la fi del segle vi abans de la nostra era.

Fou un representant del grup pioner de la pintura en gots de figures vermelles, però en fama va darrere dels principals representants Eufroni, Eutímides, Esmicros i Fincies. Tot i que també va pintar gots en el nou estil, de la seua mà pintà gots de figures negres, on degué aprendre l'ofici. El Pintor de Diceu pertany així a un nombre comparativament petit de pintors de gots, dels quals es coneixen les obres dels dos estils principals.

En el seu estil de dibuix de figures roges recorda Eutímides, però les seues obres també contenen una inquietud interior que prové dels seus orígens en l'estil de figures negres, que caracteritza les obres de Psíax, que pintà en tots dos estils. Algunes figures individuals en l'estil de figures roges recorden tant les d'Eutímides que semblen còpies, la qual cosa és molt possible dins del grup pioner. Martin Robertsondescriu la relació de dependència entre tots dos com la d'un imitador al model, i la compara amb la relació d'Esmicros amb Eufroni.[1] En les seues obres, el Pintor de Diceu combina sovint escenes de figures roges amb ornaments treballats en l'estil de figures negres. La seua obra recorda en la composició imatges poc imaginatives, com ho eren les figures negres. El seu mestratge, d'altra banda, es mostra sobretot en gots amb escenes de borratxeres i amoroses, especialment en un calpis que es troba al Museu d'Art i Història de Brussel·les  i un recipient al Museu Britànic.[2][3] El nombre d'obres que se li atribueixen no és gaire gran.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Robertson, Martin. The Art of Vase-painting in Classical Athens (en anglés). Cambridge: Cambridge University Press, 1992, p. 26. ISBN 0-521-330-10-6. 
  2. Número de Inventario R 351; Beazley, John. Attic Red-Figure Vase-Painters (en inglés). 2a edició. Oxford: Clarendon Press, 1963, p. 31,7. 
  3. Núm. d'inventari E 767; Beazley, John. Attic Red-Figure Vase-Painters (en anglés). 2a edició. Oxford: Clarendon Press, 1963, p. 31,6.