iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://ca.wikipedia.org/wiki/Pebrot_de_Padrón
Pebrot de Padrón - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Pebrot de Padrón

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPebrot de Padrón
Característiques
EpònimPadrón Modifica el valor a Wikidata
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusaliment, bitxo i verdura Modifica el valor a Wikidata
Pebrots de Padrón conreats a Castelltallat.
Flors de pebrotera de Padrón

El pebrot de Padrón (en gallec: Pementos de Padrón) o d'Herbón, és una varietat de pebrot (espècie Capsicum annuum L.) categoritzada com indicació geogràfica protegida amb denominació d'origen, originària d'Herbón, al municipi de Padrón (província de la Corunya, Galícia).

És un pebrot de dimensions petites (3,5 a 5,5 cm de llargada i 1,5 a 2 cm de diàmetre en la part més ampla), són de color verd oliva o verd groguenc, ja que es cullen immadurs. La forma és allargada, cònica o fusiforme. La polpa fa uns 1,5 mm. A més de tenir un sabor intens hi ha alguns exemplars molt picants (en general entre un 10 a un 25%)

Història

[modifica]

El nom d'Herbón prové de la parròquia d'Herbón, al municipi de Padrón, on aquesta varietat va ser introduïda, cap als segles XVI o XVII, pels monjos de l'orde franciscà procedent d'Amèrica, segurament de Mèxic.[1]

El 1995 van ser reconegudes com a producte de denominació d'origen.

Des de 1978 s'ha celebrat ininterrompudament la Festa do Pemento de Herbón, cada primer dissabte d'agost reconeguda com a festa d'interès turísitic per la Xunta de Galícia.[2]

Conreu

[modifica]

Es fa en hivernacles i a l'aire lliure la denominació d'origen (a Galícia) té 14 hectàrees sota hivernacle i 20 ha a l'aire lliure. També es conrea (sense denominació d'origen) al mediterrani de la península Ibèrica i al Marroc.

Se sembra entre febrer i març als hivernacles (sense calefacció) i entre l'abril i el maig a l'aire lliure. Es cull a partir de mitjans de maig fins a novembre.

Picantor

[modifica]

Segons el refranyer gallec Os pementos de Padrón, uns pican e outros non. La Capsaïcina és la responsable del sabor picant i es forma durant la maduració del fruit. Sembla que els pebrots que han rebut més llum són els més picants.

Usos

[modifica]
Pebrots de Padrón amb sal grossa

Es fan a la planxa o fregits s'adoben amb sal gruixuda. No convé deixar que es refredin. Acompanyen carn, marisc o peix.

Notes

[modifica]
  1. El pebrot d'Herbón, sense imitacions Arxivat 2009-07-13 a Wayback Machine.. Consultat el 27 de desembre de 2009
  2. Resolución de 15 de outubro de 2001, da Consellería de Cultura, Comunicación Social e Turismo (DOG nº 211, de 31.10).

Bibliografia

[modifica]
  • J. R. Alonso de la Torre: "El verdadero pimiento de Padrón", en Aula Magna (publicación da Universidade de Santiago de Compostela), 9.05.1995.

Enllaços externs

[modifica]