iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://ca.wikipedia.org/wiki/Makino
Tomitarō Makino - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Tomitarō Makino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Makino)
Plantilla:Infotaula personaTomitarō Makino

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 牧野富太郎 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 abril 1862 Modifica el valor a Wikidata
Sakawa (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 gener 1957 Modifica el valor a Wikidata (94 anys)
Tòquio (Japó) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Yanaka Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Tòquio
Universitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBotànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbotànic, catedràtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Abrev. botànicaMakino Modifica el valor a Wikidata
Premis

IPNI: 6013-1

Tomitarō Makino (japonès: 牧野 富太郎, Makino Tomitarō) (Sakawa, Prefectura de Kōchi - Japó, 24 d'abril del 186218 de gener del 1957) va ser un botànic japonès pioner per la seva tasca taxonòmica. Se l'ha anomenat el “Pare de la Botànica Japonesa”, i fou un dels primers experts d'aquest país que treballà activament en la classificació científica de vegetals seguint el mètode desenvolupat per Linneu.[2] Les seves investigacions van culminar amb la documentació de 50.000 exemplars, molt dels quals foren representats en la seva monumental Makino's Illustrated Flora of Japan. Malgrat haver abandonat l'escola a secundària, acabaria doctorant-se en ciència, i el seu aniversari és el “Dia de la Botànica” al Japó.

Biografia

[modifica]

Tomitaro Makino va ser fill d'un prestigiós elaborador de sake, què morí quan tenia quatre anys. Quedà orfe de la mare als sis i en passà a tenir-ne cura l'àvia. Encara que abandonà l'escola al segon curs, aprengué anglès, geografia, música occidental i especialment botànica, de forma autodidacta. El 1880 aconseguí feina de mestre a l'escola de Sakawa, on va publicar el seu primer treball sobre botànica.Ja en aquesta edat començà a fer excursions per recollir i estudiar les plantes, una afició que conservaria tota la vida.

L'any 1884, es va traslladar a Tòquio per ampliar la seva formació botànica a la Universitat Imperial. Veient la seva ambició i el seu entusiasme per les plantes, el professor Ryokichi Yatabe l'autoritzà a emprar les instal·lacions d'investigació del centre. Començà a publicar una revista de botànica el 1887 (The Botanical Magazine (Tokyo), que encara es publica actualment). El 1888 començà a publicar un manual que recollís tota la flora del Japó, que dos anys més tard assolia el sisè volum i el 1891 l'onzè. Aquesta obra recollí moltes espècies noves, a les que posà els noms científics, i trencant així el costum japonès de l'època d'enviar les noves espècies a l'estranger perquè les bategessin. Mentrestant, el 1890 s'havia casat, i acabaria tenint 13 fills. Tres anys més tard, el professor Yatabe renuncià a la seva plaça, i Makino el succeí.

L'any 1936 publicà el llibre Makino shokubutsugaku zenshu- (El llibre de botànica de Makino), un text en sis volums que descriu 6.000 espècies vegetals, 1.000 de les quals descobertes per ell mateix. La seva obra més coneguda és del 1940, Makino shin Nihon shokubutsu zukan (La Nova Flora Japonesa de Makino, Il·lustrada), que s'empra encara ara com a text de referència.

En morir, llegà la seva col·lecció de 400,000 plantes a la Universitat Metropolitana de Tòquio. L'Herbari Makino a la universitat metropolitana de Tòquio[3] i el Jardí Botànic Makino a Godaisan (Kō-chi) foren batejats en honor seu. També se'l va nomenar “Ciutadà Honorari de Tòquio”.

Obra taxonòmica

[modifica]

En total, Makino batejà més de 2.500 plantes, 1.000 de les quals eren noves espècies i les mil cinc-centes restants eren varietats.

Obres escollides

[modifica]
  • 牧野新日本植物図鑑, Makinō shokubutsugaku zenshu- (El llibre de botànica de Makino) So-sakuin, 1936
  • 原色牧野日本植物図鑑 Makinō shin Nihon shokubutsu zukan (La Nova Flora Japonesa de Makino, Il·lustrada) Hokuryu-kan, 1989. ISBN 4-8326-0010-9

Referències

[modifica]
  1. Es poden consultar els tàxons descrits per aquest autor a International Plant Names Index (anglès)
  2. [enllaç sense format] http://www.pref.kochi.jp/~kokusai/kochiclub-en/tokusyu-en/makino-e.htm Arxivat 2007-02-08 a Wayback Machine.
  3. [enllaç sense format] http://taxa.soken.ac.jp/makinodb/makino/doc_e/manu01.html Arxivat 2005-12-29 a Wayback Machine.

Bibliografia

[modifica]
  • Kiyotaka Hisauchi, Hiroshi Hara Tomitaro Makino 1862-1957, article necrològic a Taxon VI-5 (1957), p.125-127

Enllaços externs

[modifica]