iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.
iBet uBet web content aggregator. Adding the entire web to your favor.



Link to original content: http://ca.wikipedia.org/wiki/Journal_des_savants
Journal des sçavans - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure Vés al contingut

Journal des sçavans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Journal des savants)
Infotaula de publicacions periòdiquesJournal des sçavans

Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista científica Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguafrancès Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici5 gener 1665 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1900 Modifica el valor a Wikidata
FundadorJean Le Gallois (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
ISSN0021-8103 i 1775-383X Modifica el valor a Wikidata
OCLC470181705 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpersee.fr… Modifica el valor a Wikidata
Archive.org: journaldessavant1819acaduoft

Le Journal des sçavans, més tard dita Journal des savants, és la revista científica i literària més antiga d'Europa. El primer número aparegué a París el 5 de gener de 1665 sota la forma d'un bulletí de 12 pàgines que anunciava el seu objectiu de fer conèixer les novetats de la República de les lletres « ce qui se passe de nouveau dans la République des lettres ».[1]

Contingut

[modifica]

En l'advertiment del primer número, es va precisar que es tractava de rendir compte de les principals ob que apareguessin a Europa, de publicar necrològiques d'homes cèlebres, de fer conèixer els nous descobriments en les arts i les ciències amb la física i la química incloses, els invents mecànics i matemàtics, l'astronomia i meteorologia, descobriments anatòmics, examinar les decisions del Dret dels tribunals laics, eclesiàstics i universitaris i en fi d'informar sobre tot el que és susceptible d'interès en les persones de lletres o els « sçavans », altrament dit totes les persones cultivades´

En el primer número apareixien notícies sobre el naixement d'un monstre a Oxford, une nota sobre els nous telescopis de Giuseppe Campani, un comentari sobre la nova edició d'un tractat de Descartes, De l'homme.

El nombre d'articles consagrats a les ciències van créixer amb el pas dels anys. Així la revista va ser la primera a informar de l'obra Micrographia de Robert Hooke, de la posada a punt del vaixell de vapor de William Petty, de l'invent de la balança aritmètica per Cassini o dels treballs per determinar la velocitat de la llum fets per Ole Roemer.

L'aparició del primer número del Journal des sçavans suscità immediatament l'interès dels membres de la Royal Society de Londres. Tan sols tres mesos més tard, el 6 de març de 1665, va aparèixer la revista de la Royal Society a càrrec del seu secretari Henry Oldenburg titulada Philosophical Transactions.

Història

[modifica]

Va ser fundada sota el patrocini de Colbert per Denis de Sallo, conseller al Parlament, Le Journal des sçavans va ser dirigida successivament pels clergue Gallois (1666-1674), Jean-Paul de La Roque (1674-1687) Cureau de la Chambre i per Louis Cousin (1687-1701). Va aparèixer mensualment fins a l'any 1792, data en què va ser suprimida.

L'any 1816 va ser restablerta ja amb el nom de Journal des savants i va ser dirigida per membres de l'Institut de France, a partir de 1908 va ser confiada a l'Académie des inscriptions et belles-lettres.

El journal des savants actualment és dirigida per Jean Marcadé i Philippe Contamine i apareix dues vegades l'any.[2]

Notes

[modifica]
  1. Le Journal des sçavans, Du lundy V. janvier M.DC.LXV, Paris, J. Cusson, 1665.
  2. «Le Journal des Savants est le plus ancien journal littéraire d'Europe. Fondé en 1665». Arxivat de l'original el 2012-02-24. [Consulta: 5 maig 2012].

Bibliografia

[modifica]
  • Hippolyte Cocheris, Histoire du journal des savants depuis sa fondation jusqu’à nos jours, Paris A. Durand, 1860.
  • Jacqueline Ellen Violette de La Harpe, Le Journal des savants et la renommée de Pope en France au Plantilla:S-, Berkeley, University of California Press, 1933.
  • Jacqueline Ellen Violette de La Harpe, Le Journal des savants et l'Angleterre, 1702-1789, Berkeley, University of California Press, 1941.
  • Raymond Birn, Plantilla:Guil, in Journal des savants, janvier-mars 1965, pp.15-35.
  • Jean Erhard et Jacques Roger, « Deux périodiques français au Plantilla:S- : ‘le Journal des Savants' et ‘les Mémoires de Trévoux’. Essai d'une étude quantitative », Livre et société dans la France du Plantilla:S-, Paris-La Haye, Mouton & CO, 1965, pp. 33-59.
  • Jean Sgard, Dictionnaire des journaux 1600-1789, Paris, Universitas, 1992.
  • Jean-Pierre Vittu, Le Journal des savants 1665-1714, thèse de doctorat, à paraître chez Honoré Champion.

Web oficial

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • Le Journal des savants sur Gallica/BnF.
  • Articles du Journal des savants accessibles en ligne sur le portail Persée.
  • L'expérience de Roemer, text del 7 de desembre 1676 del Journal des Sçavans, «comentat». Arxivat de l'original el 2010-12-14. [Consulta: 3 gener 2014]..