Escuma
Per a altres significats, vegeu «Escuma (tècnica culinària)». |
L'escuma,[1] espuma,[2] sabonera,[3] bromera[4] o broma[5] és una capa de líquid globular enclaustrant un vapor o gas.[6] Les escumes són com les emulsions en què capes d'adsorció envolten la fase dispersa als dos sistemes. Tanmateix, les escumes es diferencien de les emulsions en dos aspectes: la fase dispersa és un gas a les escumes i un líquid a les emulsions; les bombolles de gas de les escumes són molt més grans que els glòbuls en les emulsions.[7][8] Les escumes són sistemes col·loidals per l'estretament de les capes que envolten les bombolles de gas, aquestes són de dimensions col·loidals o les capes tenen propietats col·loidals.[9]
L'escuma que es pot observar als oceans i, sobretot, en trencar les ones a la costa, és l'aglomeració de les bombolles que persisteixen durant un curt període a la superfície de la mar, agitada per causes mecàniques. La formació de l'escuma marina es facilita per diversos factors químics o físics: una diferència molt gran entre l'aire i l'aigua, l'alcalinitat de l'aigua, el contingut d'aquesta en col·loides diluïts, etc.[10][11]
Vegeu també
[modifica]A la mineralogia, s'anomena escuma de ferro al mineral de l'hematites, mentre que l'escuma de manganès és un òxid de manganès que es troba en estat terrós.
Referències
[modifica]- ↑ «escuma» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
- ↑ «espuma» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
- ↑ «sabonera» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
- ↑ «bromera» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
- ↑ «broma» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
- ↑ «Espuma - Definicion.de» (en castellà). [Consulta: 24 febrer 2024].
- ↑ «schiuma nell'Enciclopedia Treccani» (en italià). [Consulta: 19 juliol 2023].
- ↑ «Foam | Structure, Properties, Uses | Britannica» (en anglès). [Consulta: 19 juliol 2023].
- ↑ Flowers, Paul; Theopold, Klaus; Langley, Richard. «11.5 Coloides - Química 2ed | OpenStax», 02-06-2022. [Consulta: 3 març 2024].
- ↑ US Department of Commerce, National Oceanic and Atmospheric Administration. «What is sea foam?» (en anglès americà). [Consulta: 26 febrer 2024].
- ↑ Watch, Ocean. «What is sea foam and why does it happen? | Oceanwatch Australia» (en anglès americà), 05-05-2017. [Consulta: 26 febrer 2024].